Oficialii de la All England Club au anunțat marți că mai mulți jucători ruși și belaruși au semnat deja declarații personale care le vor permite să concureze ca sportivi neutri la Wimbledon 2023, informează Reuters.

WimbledonFoto: AELTC/Jed Leicester / PA Images / Profimedia

De știut:

  • Ediția din acest an a Grand Slamului de la All England Club va avea loc în perioada 3-16 iulie.

>> Război în Ucraina, ziua 427: Toate evenimentele de miercuri, 26 aprilie, sunt LiveText pe HotNews.ro.

Rușii și belarușii semnează declarații de neutralitate pentru a participa la Wimbledon 2023

Organizatorii Grand Slamului londonez au anunțat luna trecută că au ridicat interdicția care i-a împiedicat pe sportivii din cele două țări să joace anul trecut, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Pentru a concura în acest an, jucătorii ruși și belaruși trebuie să accepte să concureze ca sportivi neutri, să nu facă declarații de susținere a războiului sau a regimurilor implicate și să nu primească finanțare de la niciuna dintre națiuni sau de la întreprinderi susținute de stat.

„Elaborarea formulării declarațiilor se bazează în mod evident pe îndrumările guvernamentale, pe colaborarea cu ATP, WTA, ITF și partenerii noștri de la LTA.

Imediat ce am făcut anunțul, jucătorii au putut semna declarațiile și o pot face până la termenul limită de înscriere. Nu voi împărtăși detalii despre cine, dar un număr de jucători au semnat deja.

Am ascultat feedback-ul sportivilor de anul trecut și anume că au dorit să aibă posibilitatea de a alege să semneze declarația. Ei înțeleg pe deplin ceea ce fac” - Sally Bolton, CEO-ul All England Club.

Reprimirea rușilor și belarușilor, cea mai dificilă decizie pentru Wimbledon

Ian Hewitt, președintele All England Club, a afirmat că această decizie a fost cea mai grea din cei patru ani în care a ocupat această funcție.

„Aceasta a fost o decizie incredibil de dificilă. Cred că declarația noastră din 31 martie a stabilit poziția cât se poate de clar, și anume că a existat o combinație de factori și o serie de evenimente care au dus la decizia noastră” - Ian Hewitt.

Wimbledon și celelalte turnee britanice pe iarbă au fost singurele care au exclus anul trecut jucători ruși și bieloruși, precum foștii lideri mondiali Daniil Medvedev și Victoria Azarenka.

Decizia a dus la retragerea punctelor de clasament oferite la aceste evenimente, iar Federația Britanică de Tenis a primit amenzi uriașe din partea ATP și WTA.

Organizatorii de la Wimbledon încearcă să împace pe toată lumea

Răsturnarea de situație de la Wimbledon a atras critici, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, calificând-o drept „imorală”.

Bolton a declarat că a vorbit personal cu jucătorii ucraineni în momentul anunțului și că majoritatea au înțeles situația și decizia clubului.

Hewitt a subliniat din nou „condamnarea de către Wimbledon a invaziei Rusiei în Ucraina” și a declarat că turneul va continua să sprijine jucătorii și refugiații din această țară.

Wimbledon va suporta toate costurile de cazare ale jucătorilor ucraineni pe durata turneului și a tuturor evenimentelor pregătitoare din sezonul de iarbă britanic, în timp ce o liră va fi donată eforturilor de ajutorare a Ucrainei pentru fiecare bilet vândut - ceea ce înseamnă aproximativ 500.000 de lire.