Marco Trungelliti, jucător aflat pe locul 217 în clasamentul ATP, a refuzat în trecut să primească mită pentru a truca partide, iar argentinianul continuă să lupte împotriva corupției din tenis după ce a primit numeroase amenințări cu moartea.

Marco TrungellitiFoto: Tertius Pickard / AP / Profimedia

Marco Trungelliti și corupția din tenis: „Nu vor să eradicheze fenomenul”

Descris drept Colin Kaepernick al tenisului, Trungelliti (33 ani) a vorbit despre meciurile aranjate la nivel ITF și a afirmat că organizațiile abilitate refuză să intervină.

„Este destul de evident că există un sistem paralel de corupție și că există multe organizații care sunt mulțumite de acest lucru. La turneele Challenger se întâmplă mai mult sau mai puțin, dar în ITF este imposibil să crezi că este sustenabil să ieși dintr-un turneu primind 40 de euro.

În ciuda acestui lucru, oamenii sunt încă foarte mulțumiți și din când în când sancționează câte un necunoscut să spună că lucrează, dar dacă ar fi vrut să eradicheze acest lucru ar fi făcut-o până acum. Chiar aici, dacă vă uitați în jur, veți vedea că sunt niște oameni care pariază și fac aceste lucruri, spunând jucătorilor ce nu trebuie să facă” - Marco Trungelliti, într-un interviu pentru CanalTenis.

Antrenori ai unor jucători din Top 50 ATP, implicați în mafia pariurilor

„Uneori te marchează ce vezi, dar este dificil de judecat. S-ar putea ca celălalt jucător să se fi certat cu soția sa și asta să-l fi afectat. Există un anumit tip de jucători care fac acest lucru și își spun unul altuia când aranjează meciurile, pentru că nici ei nu sunt foarte deștepți și se vede. Ca rival nu ai nicio dovadă a ceea ce se întâmplă, iar organizațiile trec cu vederea.

Sunt mii de antrenori care sunt implicați, care știu cu toții despre asta și care lucrează în continuare cu jucători care sunt în primii 40, 50 din clasamentul mondial. Acești antrenori sunt cei care au aranjat meciuri timp de 10-15 ani și toată lumea știe despre asta și este imposibil ca ei să nu aibă dovezi despre ceea ce se întâmplă” - Marco Trungelliti.

Dacă mâine te omoară, nu ne pasă

„Mulți jucători cu care am vorbit mi-au spus că, văzând ce mi s-a întâmplat, nu vor denunța nimic. Și tocmai asta căutau organizațiile: ca nimeni să nu mai denunțe și să se termine cu problemele.

Mesajul a fost foarte clar. Dacă ai de gând să denunți, te lăsăm în pace și dacă mâine te omoară, nu ne pasă. Și asta este ceea ce se întâmplă. Ne aflăm într-un monopol în care este imposibil să faci lucrurile cum trebuie.

Totul ține de suma uriașă de bani pe care o gestionează această lume. Noi, jucătorii, nu suntem protejați și trebuie să alegem între a fi plătiți cu 200 de euro pentru a câștiga un meci sau să câștigăm 15.000 de euro pentru a fi ceea ce eu consider a fi corupți. Dar nu există voința de a face din tenis un sport despre care se spune că este curat, când vă asigur că nu este așa” - Marco Trungelliti.