Petra Kvitova a învins-o pe Elena Rybakina în finala de la Miami Open și a cucerit al nouălea titlu „WTA 1000” din carieră. Întrebată cum reușește să se mențină în top la 33 de ani, sportiva din Cehia a oferit un răspuns surprinzător.

Petra KvitovaFoto: Rob Prange / Zuma Press / Profimedia

Petra Kvitova, mai puțin antrenament și mai multă odihnă

Campioană la Wimbledon în 2011 și 2014, Kvitova (10 WTA) a afirmat că în prezent se antrenează mai puțin și preferă să se odihnească mai mult.

„Când mă antrenam foarte mult, începeam să simt că tenisul mă oboseşte, îmi pierdeam concentrarea. Apoi, în meciurile propriu-zise, nu mai simţeam aceeaşi bucurie de a juca. Aşa că am simţit nevoia unei pauze, simt că nu trebuie să mă pregătesc zilnic.

Ce e cel mai important e să mă bucur de meciuri şi văd că dacă mă pregătesc mai puţin obţin multe recompense. Poate că voi renunţa la antrenamente de tot şi mă voi concentra doar pe partide.

De-a lungul carierei, am muncit enorm şi de multe ori m-am simţit goală, fără energie. Am încercat cu diferiţi antrenori să muncesc enorm în speranţa că îmi voi îmbunătăţi jocul. Dar această muncă până la epuizare nu a dat rezultate, în cazul meu.

Poate e vorba şi de ceva mental, nu îmi dau seama. Evident că munca dă rezultate, te ajută, dar când te suprasoliciţi s-ar putea să îți creeze mai multe probleme.

Cred că întreaga mea carieră e ca un vis frumos. Când eram mică şi mă distram cu tatăl meu pe terenul de tenis nu credeam vreodată că voi avea performanţele pe care ulterior le-am atins. Am câştigat Wimbledon de două ori, am luat multe alte titluri importante, sunt mândră de mine.

Nu am nici cea mai vagă idee dacă şi ce rezultate voi obţine. Acum, am nevoie de o pauză, cu siguranţă. Voi merge acasă şi mă voi relaxa, apoi voi începe să mă pregătesc pentru zgură. Va trebui să mă acomodez cu suprafaţa, cu deplasarea pe zgură.

Dar nu am aşteptări, nu mi-am fixat anumite obiective. Sunt fericită unde sunt cu jocul meu şi sper să gestionez cât mai bine următoarele luni” - Petra Kvitova, într-un interviu pentru WTA Insider.

>> Dublă campioană de Grand Slam, împotriva revenirii rușilor și belarușilor la Wimbledon 2023

De știut:

  • Doar Serena Williams (13 titluri) și Victoria Azarenka (10 titluri) au mai multe turnee WTA 1000 câștigate decât Simona Halep și Petra Kvitova începând din 2009 încoace.
  • În plus, Petra Kvitova este doar a două jucătoare de tenis care reușește să câștige WTA Miami după ce a împlinit vârsta de 33 de ani. Cealaltă, așa cum era de așteptat, este Serena Williams (în 2015).