Sorana Cîrstea a obținut cea mai importantă victorie a carierei și s-a calificat în semifinalele turneului „WTA 1000” de la Miami. Antrenorul Thomas Johansson a ajutat-o pe româncă (ajunsă la aproape 33 de ani) să joace cel mai bun tenis al ei, iar aceasta a învins-o în două seturi pe Aryna Sabalenka (campioană la Australian Open 2023 și prima clasată în ierarhia WTA Race), scor 6-4, 6-4, după o oră și 25 de minute de joc.

Sorana CirsteaFoto: Rob Prange/Dppi / Zuma Press / Profimedia

De știut:

  • Aceasta este a doua cea mai bună performanță din cariera Soranei Cîrstea, după ce în 2013 a ajuns până în finala Rogers Cup (a fost învinsă atunci de Serena Williams).
  • Calificarea în semifinale reprezintă cel mai bun rezultat înregistrat în carieră de Sorana Cîrstea la Miami Open. De asemenea, ea a învins pentru prima oară o jucătoare din Top 2 WTA.
  • Prin calificarea în semifinalele competiției din Florida, Sorana și-a asigurat un premiu în valoare de 352.635 de dolari și 390 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Parcursul foarte bun de la turneul din Florida o va ajuta pe Sorana să facă un salt important în ierarhia mondială de simplu, sportiva noastră aflându-se în WTA Live pe locul 41 - salt de 33 de poziții.
  • Cîrstea se va duela pentru un loc în marea finală a turneului de la Miami cu învingătoarea partidei dintre rusoaica Ekaterina Alexandrova (18 WTA) și cehoaica Petra Kvitova (12 WTA).
  • Sorana Cîrstea este prima jucătoare din afara Top 50 WTA care a câştigat cel puţin 9 meciuri pe tabloul principal la Sunshine Double (4 la Indian Wells şi 5 la Miami) în acelaşi an.

>> Sorana Cîrstea, victoria imensă cu a doua jucătoare a lumii și vârsta din buletin

Sorana Cîrstea, parcurs excelent la Miami Open

Turul I: 7-6(6), 6-2 vs Fernanda Contreras Gomez (179 WTA)

Turul II: 6-2, 6-3 vs Caroline Garcia (4 WTA)

Turul III:7-5, 6-1 vs Karolina Muchova (55 WTA)

Optimi:7-6(3), 6-4 vs Marketa Vondrousova (103 WTA).

Sferturi: 6-4, 6-4 vs Aryna Sabalenka (2 WTA).

Statistica partidei dintre Sorana Cîrstea și Aryna Sabalenka

Ași: 7-7

Duble greșeli: 2-6

Lovituri câștigătoare: 16-21

Erori neforțate: 9-21

Puncte câștigate cu primul serviciu: 23/27 (85%) - 24/35 (69%)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 13/28 (46%) - 9/22 (41%)

Puncte de break câștigate: 4/7 - 3/7

Total puncte: 60-52

Durată meci: 1 oră și 25 de minute.

Aryna Sabalenka, cea mai bună jucătoare din 2023, învinsă de Sorana Cîrstea

Setul II

6-4 Sabalenka simte momentul foarte dificil și forțează: lovitură bună de rever în cross (0-30). Sorana prinde linia de fund și închide punctul cu un voleu impecabil. Aryna obține două puncte de rebreak cu un forehand în lung de linie. Aryna comite o eroare, rămâne o minge de break.Sabalenka ratează lovitura decisivă: 40-40. AS (al șaptelea)! Minge de meci pentru Sorana. Retur prea lung al Arynei - SORANA CÎRSTEA OBȚINE VICTORIA CARIEREI ȘI SE CALIFICĂ ÎN SEMIFINALE LA MIAMI OPEN!

5-4 Sorana returnează lung și o incomodează pe Aryna (0-15). Românca face pasul în teren, dar nu poate trimite mingea peste banda fileului. Sabalenka servește bine și închide punctul cu o scurtă bună. Sorana nu poate returnă, dar va servi pentru calificarea în semifinale.

5-3 Sorana rămâne calmă într-un moment foarte important, servește perfect și se apropie la un singur game de o victorie uriașă.

4-3 Încrederea Arynei a fost zdruncinată după ce Sorana a revenit în gameul precedent, iar campioana de la Australian Open i-a făcut cadou încă un break româncei (a avut meritele ei, reușind câteva lovituri magnifice).

3-3 Sorana trece peste un moment foarte dificil, salvează o minge de break și își adjudecă un game în care a reușit trei ași.

2-3 Egalată după ce a condus cu 30-0, Aryna forțează și găsește doi ași.

2-2 Aryna profită de câteva servicii mai slabe ale Soranei și face rebreak cu o lovitură în lung de linie.

2-1 Sorana mai reușește câteva lovituri superbe, dar Aryna pune capăt seriei câștigătoare a româncei.

2-0 Aryna comite eroare după eroare și se uită supărată spre loja echipei ei. Game alb pentru Sorana.

1-0 Sorana începe perfect și setul secund, ajutată de numeroasele erori la serviciu ale Arynei.

Setul I

6-4 Sorana servește perfect și își adjudecă primul set cu un as.

5-4 Sorana pune presiune la retur, găsește câteva lovituri excelente, este ajutată și de Aryna (dublă greșeală la minge de break) și va servi pentru câștigarea setului.

4-4 Prima dublă greșeală a româncei vine într-un moment important al setului.Sabalenka forțează pe serviciul secund al româncei, dar lovește prea lung. Aryna prinde linia de fund și obține două mingi de rebreak. Campioana de la Australian Open lovește decisiv pe contre-pied și egalează pe tabelă.

4-3 Game alb pentru Sabalenka.

4-2 Sorana nu îi dă prea multe ocazii Arynei (sportiva din Belarus nu a avut încă vreo minge de break). Thomas Johansson pare mulțumit de jocul elevei sale.

3-2 Punctele sunt foarte scurte, iar ambele jucătoare își fac acum serviciul fără prea mari probleme.

3-1 Sorana își folosește foarte bine arma favorită din ultima perioadă (serviciul) și rămâne în avantaj.

2-1 Aryna nu găsește mereu terenul cu primul serviciu, dar forțează și cu cel de-al doilea și punctează până la urmă pe tabelă.

2-0 Sorana servește excelent și își confirmă breakul după un game câștigat la 15.

1-0 Meciul de pe Hard Rock Stadium începe cu Sabalenka la serviciu. Aryna trimite în fileu, Sorana obține primul punct. O primă dublă greșeală a sportivei din Belarus (0-30). Sorana se întinde și returnează superb, pe linie: trei mingi de break. Scoasă prea mult în exterior, românca nu mai ajunge la următoarea minge. Retur ratat. Sorana schimbă bine direcția și face primul break.

Partida va fi arbitrată din scaun de norvegianca Julie Kjendlie.

Cîrstea și Sabalenka se duelează pentru prima oară în circuitul WTA.

Câștigătoarea acestui meci va da în semifinale peste învingătoarea partidei dintre Ekaterina Alexandrova (favorită 18) și Petra Kvitova (15).

>> Sorana Cîrstea prefațează duelul de foc din sferturile WTA Miami

Miami Open are loc în perioada 21 martie - 2 aprilie, pe hard, face parte din categoria „WTA 1000” și are premii totale în valoare de $8.800.000. Pe tabloul principal se află 96 de jucătoare, iar campioana en-titre este Iga Swiatek.