Sorana Cîrstea s-a calificat luni în sferturile turneului „WTA 1.000” de la Miami, sportiva noastră învingând-o în două seturi pe cehoaica Marketa Vondrousova (finalistă la Roland Garros 2019), scor 7-6(3), 6-4, după o oră și 35 de minute de joc.

Sorana CirsteaFoto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

De știut:

  • Calificarea în sferturi reprezintă cel mai bun rezultat înregistrat în carieră de Sorana Cîrstea la Miami Open.
  • Prin calificarea în sferturile competiției din Florida, Sorana și-a asigurat un premiu în valoare de 184.465 de dolari și 215 puncte în clasamentul WTA.
  • Cîrstea se va duela pentru un loc în semifinalele turneului de la Miami cu învingătoarea partidei dintre Aryna Sabalenka (câștigătoarea Australian Open 2023 și principală favorită după retragerea polonezei Iga Swiatek) și Barbora Krejcikova (13 WTA, campioană la Roland Garros 2021).
  • Parcursul foarte bun de la turneul din Florida o va ajuta pe Sorana să facă un salt important în ierarhia mondială de simplu, sportiva noastră aflându-se în WTA Live pe locul 51 - salt de 23 de poziții.
  • Sorana Cîrstea a înregistrat 8 victorii și o singură înfrângere (în fața polonezei Iga Swiatek, lidera ierarhiei mondiale) la competițiile de categorie „WTA 1.000” la care a participat în această lună (Indian Wells și Miami Open).

Sorana Cîrstea, parcurs excelent la Miami Open

Turul I: 7-6(6), 6-2 vs Fernanda Contreras Gomez (179 WTA)

Turul II:6-2, 6-3 vs Caroline Garcia (4 WTA / favorită 5)

Turul III:7-5, 6-1 vs Karolina Muchova (55 WTA)

Optimi: 7-6(3), 6-4 vs Marketa Vondrousova (103 WTA).

Sorana Cîrstea - Marketa Vondrousova, 2-1 în meciurile directe

2023, Miami: 7-6(3), 6-4 pentru Cîrstea

2022, Sankt Petersburg: 7-5, 3-6, 6-4 pentru Cîrstea

2021, Australian Open: 6-2, 6-4 pentru Vondrousova.

Statistica partidei dintre Sorana Cîrstea și Marketa Vondrousova

Ași: 1 - 2

Duble greșeli: 1 - 3

Puncte câștigate cu primul serviciu: 35/44 (80%) - 21/30 (70%)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 13/26 (50%) - 20/32 (63%)

Puncte de break câștigate: 2/3 - 1/3

Total puncte: 69 - 63

Durată meci: 1 oră și 35 de minute.

Sorana Cîrstea - Marketa Vondrousova 7-6(3), 6-4, în optimi la Miami Open

Setul II

6-4 Marketa începe bine gameul, dar Sorana dictează din nou ritmul de lângă fileu și punctează cu un smash (15-15). Încă un schimb lung câștigat de româncă. Serviciu excelent, două mingi de meci. Cîrstea caută colțul terenului, dar lovește prea puternic. Marketa se apără incredibil la primele atacuri ale Soranei, dar până la urmă cedează: sportiva noastră s-a calificat în sferturile competiției din Florida.

5-4 Vondrousova ajunge la timp la o scurtă și lovește decisiv. Game alb pentru Marketa, dar Sorana va servi pentru a obține victoria.

5-3 Sorana servește excelent, își confirmă breakul și este aproape de calificarea în sferturi.

4-3 O șansă pentru Sorana: Marketa comite a treia dublă din meci (0-30). Cehoaica lovește bine pe contre-pied, chiar dacă românca s-a apărat bine inițial. Două mingi de break pentru Cîrstea. Vondrousova o salvează pe prima cu o lovitură pe linie. Marketa trimite în fileu - break important pentru Sorana.

3-3 Mingile de break lipsesc și în acest set. Marketa a pus puțină presiune, dar a ratat ultima lovitură (forțată de o minge bine plasată de Sorana).

2-3 Condusă cu 40-0, Sorana a câștigat două puncte, dar nu a reușit să prelungească gameul și cehoaica trece din nou în față.

2-2 Pare că ne îndreptăm spre un nou tiebreak: game alb pentru Sorana.

1-2 Scenariul din primul set se repetă, ambele jucătoare servesc foarte bine în aceste momente.

1-1 Prima dublă greșeală a Soranei vine într-un moment important (Vondrousova conduce cu 30-15 la retur). Sorana salvează o minge de break cu o lovitură bună de rever. Execuție superbă în lung de linie a româncei (40-40). Serviciul o ajută din nou pe Cîrstea.

0-1 Marketa trece peste problemele din finalul primului set și câșțigă rapid primul game de serviciu.

Setul I

7-6 Marketa lovește decisiv cu reverul. Sorana ratează lovitura în diagonală (0-2). Încă o dublă greșeală comisă de sportiva din Cehia. Sorana câștigă rapid două puncte (a reușit și un as) și conduce cu 3-2. Al patrulea punct consecutiv câștigat de româncă: 4-2. Marketa găsește un lob bun și stă aproape pe tabelă. Marketa forțează pe serviciul secund al Soranei, dar ratează ținta: trei mingi de set pentru Sorana. Lovitură superbă în lung de linie: set câștigat de Sorana (7-3).

6-6 Sorana construiește perfect, dar ratează smashul din apropierea fileului. Sportiva noastră câștigă un punct spectaculos și primește susținere din public. Dublă greșeală a cehoaicei (prima din meci) - două mingi de rebreak. Marketa trimite în fileu, vom avea tiebreak.

5-6 Primele mingi de break apar după o eroare a Soranei. Românca o salvează pe prima cu un serviciu excelent, iar cehoaica a ratat un lob la a doua oportunitate (40-40). Marketa fructifică a treia ocazie: scurtă perfectă.

5-5 Vondrousova își face serviciul fără prea mari emoții - vom avea prelungiri în primul set.

5-4 Cîrstea închide la timp gameul (la 30), retur în fileu al adversarei. Încă nu au existat mingi de break în această partidă.

4-4 Marketa egalează din nou, cele două jucătoare nu reușesc să pună probleme serioase la retur.

4-3 Smash superb al Soranei. Încă un game în care Cîrstea a servit foarte bine și nu i-a oferit prea multe șanse adversarei.

3-3 Sorana este jucătoarea mai agresivă, dar uneori se grăbește și nu alege loviturile potrivite. Game câștigat de Marketa.

3-2 Lovitură prea lungă a cehoaicei. Sorana dictează ritmul de pe linia de fund și rămâne în față pe tabelă.

2-2 Vondrousova încă nu a pierdut punct în gameurile de serviciu (30-0, după un as). Seria câștigătoare a cehoaicei se oprește la 6 puncte. Sorana a pus ceva presiune, dar Marketa a rezistat.

2-1 Încă un game câștigat cu serviciul de Sorana, arma favorită a româncei în ultima perioadă.

1-1 Sorana caută loviturile decisive, dar încă nu și-a reglat tirul. Game alb pentru Marketa.

1-0 Partida a început cu Sorana la serviciu. Un prim game echilibrat, Marketa își cere scuze după un punct câștigat cu noroc. Cehoaica face pasul la fileu, dar Cîrstea o pasează superb în cross.

Meciul dintre Cîrstea și Vondrousova va începe în câteva minute.

Anastasia Potapova (27 WTA) a învins-o pe Qinwen Zheng (23 WTA), scor 6-4, 7-6(4).

De știut:

  • De-a lungul timpului, Cîrstea și Vondrousova s-au întâlnit de două ori, scorul fiind 1-1.
  • La Australian Open 2021, jucătoarea din Cehia s-a impus în două seturi, scor 6-2, 6-4, iar la St. Petersburg în 2022 a avut câștig de cauză Sorana, scor 7-5, 3-6, 6-4.
  • Câștigătoarea partidei dintre Cîrstea și Vondrousova va da în sferturi peste învingătoarea duelului dintre Aryna Sabalenka (a doua favorită) și Barbora Krejcikova (a 16-a favorită).
  • Parcursul foarte bun de la turneul din Florida a ajutat-o deja pe Sorana (locul 74 mondial) să înregistreze un salt important în ierarhia WTA (de 16 locuri), iar meciul cu Vondrousova îi poate aduce, în cazul unui succes, o nouă urcare în clasamentul mondial (până pe 51).

Miami Open are loc în perioada 21 martie - 2 aprilie, pe hard, face parte din categoria „WTA 1000” și are premii totale în valoare de $8.800.000. Pe tabloul principal se află 96 de jucătoare, iar campioana en-titre este Iga Swiatek.