Lesia Tsurenko a spus că s-a retras de la Indian Wells înaintea meciului cu bielorusa Aryna Sabalenka, ucraineanca suferind un atac de panică după o discuție cu Steve Simon (șeful WTA), iar rusoaica Anastasia Potapova a apărut îmbrăcată cu un tricou al echipei Spartak Moscova la același turneu. Acuzat că susține războiul din Ucraina, conducătorul circuitului feminin a oferit acum o primă reacție.​

Steve SimonFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Steve Simon spune că WTA face tot ce poate pentru sportivele din Ucraina

Chiar dacă a afirmat că a avertizat-o pe Potapova și a spus că WTA face tot ce poate pentru a ajuta jucătoarele din Ucraina, Simon a declarat că forul pe care îl conduce a avut mereu o abordare neutră și nu poate interzice participarea sportivelor din Rusia și Belarus la competiții.

„Noi facem în continuare tot ce putem. Am făcut multe pentru sportivele noastre. Ştiu că în spaţiul public sunt tot felul de opinii. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este condamnabil. Nu poţi susţine în niciun fel – şi nici ceea ce face guvernul rus.

Am vorbit direct cu Anastasia şi i-am transmis, de asemenea, un avertisment, astfel încât să ştie că acest lucru nu a fost potrivit şi nu cred că vom mai vedea alte cazuri în acest sens.

Suntem alături de toată lumea din Ucraina şi cred că niciunul dintre noi nu poate înţelege corect prin ce trec ei. Continuăm să vorbim (cu jucătorii din Rusia și Belarus) şi să ne asigurăm că ei înţeleg sensibilităţile de aici şi că ei concurează ca sportivi neutri.

Cred că există o înţelegere puternică în acest sens. Întotdeauna am avut poziţia – şi a fost o poziţie fundamentală a turneului – că fiecărui jucător eligibil ar trebui să i se permită să joace. Şi asta indiferent de deciziile care ar fi putut fi luate de guverne.

Am fost consecvenţi în privinţa asta şi vom rămâne consecvenţi. Credem că abordarea neutră este potrivită” - Steve Simon.

Jucătorii de tenis din Rusia și Belarus pot juca în prezent atât în circuitul masculin, cât și în cel feminin, dar numai sub un steag neutru. În plus, ei nu au voie să participe la competițiile pe echipe organizate de ATP, WTA sau ITF. Interziși anul trecut la Wimbledon, se pare că ei vor putea participa în acest sezon.