Lesia Tsurenko trebuia să o întâlnească pe bielorusa Aryna Sabalenka în turul trei de la Indian Wells, dar ucraineanca a afirmat că s-a retras din cauza unui atac de panică. Sportiva în vârstă de 33 de ani a spus că totul s-a întâmplat după o discuție „șocantă” cu Steve Simon, șeful WTA.

Steve SimonFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Ziua 384 de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Lesia Tsurenko, stupefiată de opinia lui Steve Simon cu privire la războiul din Ucraina

Retragerea Lesiei (95 WTA, cel mai sus a fost pe locul 23) a fost atribuită unor motive personale, dar jucătoarea a dezvăluit că a luat această decizie fiind „absolut șocată” de răspunsurile lui Simon în discuția lor despre modul în care tenisul reacționează la invazia Rusiei în Ucraina.

„Motivul retragerii mele este un atac de panică. Oficial, este din 'motive personale', dar în realitate mi-a fost greu să respir. Putem vorbi de isterie. În urmă cu câteva zile, am avut o conversație cu CEO-ul WTA, Steve Simon, și am fost absolut șocată de ceea ce am auzit.

Mi-a spus că el însuși nu susține războiul, dar dacă jucătorii din Rusia și Belarus îl susțin, atunci aceasta este doar opinia lor și opinia altor persoane nu ar trebui să mă deranjeze. În același timp, a menționat că, dacă i s-ar fi întâmplat acest lucru și ar fi fost în locul meu, s-ar fi simțit groaznic.

Și-a exprimat încrederea că rușii și bielorușii se vor întoarce la Jocurile Olimpice și a spus că se va întâmpla exact cum se întâmplă acum în tenis. De asemenea, a spus că fair-play-ul și principiile olimpice nu au fost încălcate, ci dimpotrivă.

Când l-am întrebat dacă înțelege că îmi spune aceste lucruri în timpul fazei active a agresiunii militare a Rusiei în țara mea, a spus că da și că aceasta este opinia sa.

Am fost complet șocată de această conversație, iar în ultimul meci (împotriva Donnei Vekic) a fost incredibil de dificil să joc. Când a fost timpul să intru pe teren, am avut un atac de panică și pur și simplu nu am putut să o fac. Pur și simplu am cedat din punct de vedere mental” - Lesia Tsurenko pentru site-ul ucrainean Big Tennis.

Tsurenko a adăugat că ea și colegele sale ucrainene, cărora le-a povestit conversația, pun acum la îndoială poziția lui Simon.

„Toată lumea este, de asemenea, șocată. Am cerut să organizăm o teleconferință cu consiliul de administrație al WTA pentru a ridica întrebarea cum poate o persoană precum Steve Simon să fie un lider în WTA și ce ar trebui să facem în această privință.

Cum ar trebui să înțelegem dacă organizația noastră ne protejează sau nu drepturile. Nu înțeleg de ce astfel de lucruri trebuie să fie explicate. Este foarte surprinzător și foarte dureros” - Lesia Tsurenko.

Alexandr Dolgopolov l-a acuzat pe Simon că susține genocidul din Ucraina. În ultimul an, fostul ocupant al locului 13 ATP a învățat să tragă cu arma și și-a ajutat țara în fața invadatorilor ruși.

„Steve, în loc să intimidezi femeile ucrainene, fii bărbat și vorbește în public. Oamenii merită să știe că nu este nimic rău în sprijinirea genocidului, că e ceva în regulă” - Alex Dolgopolov pe Twitter.

Reacția WTA după ce Steve Simon a fost acuzat că susține războiul din Ucraina

Chiar dacă s-a declarat împotriva războiului din Ucraina, WTA a precizat că jucătorii nu ar trebui să aibă de suferit din cauza deciziilor luate de conducătorii țărilor lor.

„În primul rând, recunoaștem emoțiile pe care Lesia și toți sportivii noștri ucraineni le-au gestionat și continuă să le gestioneze în această perioadă foarte dificilă.

Suntem martorii unui război oribil în curs de desfășurare, care continuă să aducă circumstanțe neprevăzute cu consecințe profunde care afectează lumea, precum și circuitul global WTA și membrii săi.

WTA a reflectat în mod constant sprijinul nostru deplin pentru Ucraina și condamnă cu fermitate acțiunile care au fost aduse de guvernul rus.

Odată cu aceasta, rămâne un principiu fundamental al WTA, care este acela de a se asigura că sportivii individuali pot participa la evenimentele profesioniste de tenis pe baza meritelor și fără nicio formă de discriminare, fără a fi penalizați din cauza deciziilor luate de conducerea țării lor”, se arată într-un comunicat al WTA.