Gabriela Ruse (143 WTA) nu a putut trece de a cincea favorită din calificări, Elise Mertens, sportiva noastră ratând calificarea pe tabloul principal al turneului WTA din Qatar. Ruse a cedat în trei seturi, scor 6-4, 2-6, 6-4, la capătul unui meci care a durat două ore și 56 de minute.

Gabriela RuseFoto: Noushad Thekkayil/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Procentajele de la serviciu au fost slabe pentru cele două sportive, iar breakurile multe din primul set (5 la număr) nu ar trebui să surprindă pe nimeni.

Gabriela și-a cedat în trei rânduri gameurile de la lansare, iar Elise de două ori. Diferența mică dintre cele două jucătoare a fost reliefată și de numărul total al punctelor câștigate în prima manșă: 48-41 în favoarea sportivei din Belgia (scor 6-4).

Jucătoarea noastră a reușit să oprească cumva robinetul erorilor neforțate, iar în plus a avut procentaje superioare adversarei la aproape toate capitolele: serviciu, mingi de break convertite, puncte câștigate la retur și la numărul total de puncte câștigate în manșa a doua (42-31). Setul i-a revenit absolut meritat Gabrielei cu 6-2.

Din păcate, Ruse a ratat startul setului decisiv, manșa debutând cu un break al lui Mertens. Jucătoare cu mare experiență (cel mai sus a fost pe locul 12 în ierarhia mondială), Elise a știut să profite de avantajul breakului.

Ba, mai mult, sportiva din Belgia a speculat încă o dată problemele de la serviciu arătate de Gabriela și s-a desprins la 4-1.

Am asistat la un adevărat recital de breakuri consecutive: 4 la număr, iar scorul de pe tabelă s-a „strâns” până la 5-4 în favoarea lui Mertens.

Revenirea nu a putut fi dusă până la capăt de sportiva noastră, iar Elise a avut câștig de cauză (6-4, 2-6, 6-4).

De știut:

  • Gabriela Ruse va rămâne cu 3700 de dolari și 18 puncte pentru parcursul din calificările WTA Qatar Open.

Qatar TotalEnergies Open (de la Doha) are loc în perioada 13-18 februarie, pe hard, face parte din categoria WTA 500, are premii totale în valoare de $780.637, iar campioana en-titre este Iga Swiatek (titlu cucerit în 2022).