Un mural cu Novak Djokovic a fost vandalizat la mai puțin de un an după ce a fost pictat în Orahovac (Kosovo). Pe fața liderului mondial fusese aruncată vopsea peste noapte, dar locuitorii orașului au reușit să salveze desenul, informează Kosovo Online.

Novak DjokovicFoto: Aaron Favila / AP / Profimedia

​Pictura murală a apărut în oraș în martie 2022, ca parte a proiectului „Culoare în aer”, iar mulți s-au temut că aceasta va fi distrusă în scurt timp.

„Huliganii lui Kurti (Albin, premierul kosovar) au distrus o pictură murală dedicată lui Novak Djokovic al nostru. Ura extremiștilor nu va putea niciodată să distrugă succesele campionului sârb, cel mai bun jucător de tenis din lume, și nici dragostea sa pentru Kosovo” - Petar Petkovic, şeful biroului guvernamental al Serbiei pentru Kosovo.

„Acesta este doar un alt incident dintr-o serie de atacuri asupra sârbilor, împușcături, furturi și altele. Am avut și noi jafuri în sat, a venit poliția, dar nu s-a rezolvat nimic. Am raportat cazul la poliție și există camere de luat vederi, dar nu ne așteptăm ca ceva să se rezolve. Nu văd un motiv pentru care cineva ar fi deranjat de un sportiv care este cel mai bun din lume, nu este un criminal de război, dar cineva este deranjat de faptul că este primul din lume și că este sârb” - Marko Stasic, membru al Autorității Provizorii din cadrul Primăriei Orahovac.

Pictura murală îl înfățișează pe Djokovic cu un mesaj scris lângă el atât în italiană, cât și în sârbă: „Niciodată înapoi, nici măcar pentru a lua avânt”.

În ultimele luni, Serbia și Kosovo au fost invitate de UE și SUA să ajungă la un acord pentru a-și normaliza relațiile politice și civile. Djokovic nu și-a exprimat părerea pe această temă și nu este clar dacă intenționează să facă acest lucru.