​În urmă cu doar șase luni, pe locurile fruntașe ale ierarhiei WTA se găseau sportive precum Anett Kontaveit (2), Paula Badosa (3), Garbine Muguruza (8) și Emma Răducanu (10). În clasamentul dat publicității în urmă cu doar câteva zile, cele patru jucătoare pot fi găsite cu greu, ele părăsind pozițiile de top.

Paula BadosaFoto: Rob Prange / Zuma Press / Profimedia

Anett Kontaveit, Paula Badosa, Garbine Muguruza și Emma Răducanu, coborâri abrupte în clasamentul WTA

Pe 8 august 2022, Anett Kontaveit era pe locul 2 (cu 4476 de puncte), Paula Badosa se găsea pe 3 (cu 4190 de puncte), Garbine Muguruza pe 8 (2886 de puncte), iar Emma Răducanu pe 10 (cu 2772 de puncte).

La doar șase luni distanță, cele patru sportive au pierdut locuri importante în clasamentul mondial, iar evoluțiile lor sunt de nerecunoscut.

Anett Kontaveit

Anett Kontaveit se află în prezent pe locul 27, iar în acest an are doar două victorii și 4 înfrângeri. Nivelul tenisului său a scăzut mult în ultimele luni, iar rezultatele consemnate stau mărturie în acest sens.

Și-a pierdut din agresivitate, inspirație și încredere, iar adversarele au început să profite de forma slabă.

Ultimul rezultat mai bun a fost consemnat la începutul lui octombrie 2022, atunci când a jucat finala turneului de la Tallinn, fază a competiției unde a fost învinsă categoric de Barbora Krejcikova.

Paula Badosa

Paula Badosa nu a jucat la Australian Open, ea acuzând o accidentare. A evoluat în acest an doar la United Cup și Adelaide 2, având patru victorii și o singură înfrângere.

Căderea din ierarhie a ibericei a venit odată cu a doua parte a sezonului trecut. Începând de la WTA Rogers (Toronto), Badosa a avut șase turnee la rând la care nu a trecut de turul al doilea.

A început să piardă constant locuri în clasament, iar dacă nu își va reveni curând riscă să cadă și mai mult în ierarhie. De pe locul 3, acum Badosa a ajuns pe 20.

Garbine Muguruza

Iberica a fost subiectul mai multor materiale, căderea dublei câștigătoare de Grand Slam fiind una abruptă.

De pe locul 8 în august 2022, acum Garbine se găsește pe 82. Sunt șanse mari ca Muguruza să părăsească în următoarea perioadă TOP 100, cu atât mai mult cu cât a ales să se retragă de la următoarele turnee invocând motive personale.

Anul trecut, sportiva din Spania a înregistrat 12 victorii și 17 înfrângeri, iar încasările din premii au fost modeste pentru nivelul ei: $715.469.

În 2023, dubla câștigătoare de Grand Slam nu a reușit să învingă pe cineva, participările ei la turnee încheindu-se la sincron, în runda inaugurală.

Ultima victorie din circuitul WTA a venit în luna septembrie a lui 2022, iar de atunci a totalizat 6 înfrângeri consecutive.

Emma Răducanu

În ceea ce o privește pe Emma, căderea din ierarhia WTA nu prea mai surprinde pe nimeni. Britanica cu origini românești nu a mai impresionat în niciun fel de la succesul fantastic consemnat la US Open 2021.

După victoria superbă de pe Arthur Ashe, Emma se poate lăuda cu o multitudine de sponsori, cu ședințe foto, dar nu cu rezultatele din tenis.

Dacă în august 2022 Emma încă se găsea pe locurile fruntașe era pentru că nu i se scăzuseră încă punctele câștigate cu un an în urmă la US Open. Acum, Răducanu pare mai aproape de a părăsi TOP 100 decât de partea superioară a clasamentului mondial.

În acest sezon, Emma a participat la două turnee (ASB Classic și Australian Open), dar nu a reușit să treacă de turul al doilea (are două victorii și două înfrângeri).