Domnia lui Carlos Alcaraz pe primul loc al ierarhiei ATP se va încheia (cel puțin pentru moment) după terminarea Australian Open 2023.

Novak DjokovicFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Cum crede Stefanos Tsitsipas că-l poate învinge pe Novak Djokovic în finala Australian Open

Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas se vor lupta pentru locul 1 ATP

Ibericul a urcat pe prima treaptă a circuitului mondial masculin după ce a câștigat US Openul de anul trecut (finală cu Casper Ruud). În total, Carlos a stat 20 de săptămâni pe locul 1.

Alcaraz va fi detronat de învingătorul marii finale de duminică de la Australian Open: Novak Djokovic (marele favorit) sau Stefanos Tsitsipas.

Dacă se va impune duminică pe Rod Laver Arena, Nole va acumula 7070 de puncte și va fi primul în lume pentru săptămâna cu numărul 374 (record absolut).

Dacă se va impune Stefanos Tsitsipas, atunci grecul va urca în premieră pe primul loc în clasamentul ATP (tot în premieră ar câștiga și un Grand Slam).

Ierarhia jucătorilor cu cele mai multe săptămâni pe primul loc ATP

1 Novak Djokovic 373

2 Roger Federer 310

3 Pete Sampras 286

4 Ivan Lendl 270

5 Jimmy Connors 268

6 Rafael Nadal 209

7 John McEnroe 170

8 Bjorn Borg 109

9 Andre Agassi 101

10 Lleyton Hewitt 80

...........................

14 Andy Murray 41

15 Ilie Năstase 40

16 Mats Wilander / Carlos Alcaraz 20

18 Daniil Medvedev 16 etc.

De știut:

  • Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas s-au întâlnit până acum de 12 ori în circuitul mondial, scorul fiind 10-2 în favoarea sârbului. Finala de la Australian Open va avea loc duminică, de la ora 10:00 (LiveBlog pe HotNews.ro și în direct pe Eurosport).
  • De altfel, ultima victorie a grecului datează din 2019, de la Mastersul de la Shanghai, iar Novak s-a impus în ultimele 9 întâlniri directe.
  • Cea mai dureroasă înfrângere pentru Stefanos contra lui Novak vine din finala de la Roland Garros din 2021 (prima de Grand Slam a grecului), atunci când Tsitsipas a condus cu 2-0 la seturi, dar a cedat dramatic în cele din urmă.
  • Miza finalei de la Australian Open este una dublă: pe lângă titlul de Grand Slam, învingătorul va deveni și lider mondial începând de săptămâna viitoare.
  • Dacă pentru Nole ar fi o obișnuință revenirea în fotoliul de lider (ar acumula a 374-a săptămână pe locul 1 ATP), pentru Stefanos ar fi o premieră.
  • Pentru Djokovic va fi cea de-a zecea finală de la Melbourne, sârbul câștigându-le pe toate celelalte.
  • Dacă se va impune în ultimul act de duminică, Nole îl va egala pe recordmanul Rafael Nadal în clasamentul titlurilor de Grand Slam câștigate: câte 22.