Ion Țiriac a vorbit, joi, despre situația în care se află Simona Halep, sportivă suspendată provizoriu după ce a picat un test antidoping pe durata US Open 2022. Omul de afaceri spune că fosta lideră WTA se antrenează în fiecare zi și că își dorește să revină pe teren.

Simona HalepFoto: JULIAN FINNEY / Getty images / Profimedia

>> Șefa Agenției Naționale Antidoping vine cu clarificări despre situația actuală a Simonei Halep

Prezent la patinoarul pe care-l deține în Otopeni, fostul sportiv a adus mai multe detalii despre procesul Simonei Halep.

Românca este pentru moment suspendată provizoriu din tenis ca urmare a unui test pozitiv cu Roxadustat (efectuat pe durata US Open 2022).

Simona Halep se antrenează în fiecare zi la Stejarii

„Am văzut-o acum trei zile pe Simona, se antrenează la Stejarii. Acolo îi dau eu voie să se antreneze, pentru că nu trebuie să cer voie la nimeni. După părerea mea, avocaţii ei sunt lenţi, lenţi.

Eu ştiam doi avocaţi, unul care a fost avocatul CIO în 2000 la Sydney, care a plecat atunci de la CIO pentru că proba fusese manipulată, adică de la 60 ml la peste 100 ml peste noapte. Deci el e un bun avocat şi a plecat de la CIO şi e la Lausanne, pe lângă TAS.

Şi mai este un avocat pe care îl ştiu tot în Lausanne. Dar ea a luat pe altcineva şi sper ca acei avocaţi să îşi facă datoria. Pentru că ea de bine de rău e la sală în fiecare zi, dă cu racheta în minge şi mai vrea (n.r. - să joace).

Dacă într-adevăr este un medicament care a fost viciat sau un aliment viciat... Eu din ce am înţeles, Simona este de apărat din toate punctele de vedere. Problema este că ea din august nu a mai jucat.

Că eu nu sunt de acord nici cu ce a jucat cu 2 ani înainte, e altceva. Însă dacă ea nu mai a jucat... şi are 25-26 de ani... lăsaţi 30 şi... arată de 25 pe teren.

Însă săptămânile în care nu joacă se adună şi e periculos şi trist” - Ion Țiriac, conform Agerpres.

Ion Țiriac spune că echipa Simonei Halep are responsabilitatea pentru cele întâmplate

"Simona este o doamnă de 30-31 de ani care a fost de sute de ori controlată şi e controlată înaintea unui turneu în care a şi pierdut în primul tur.

Ea a făcut un gest... a spus 'Nu-mi atingeţi echipa'. Cum să nu-ţi atingă nimeni echipa când tu habar nu ai ce mănânci? Ce bei când te antrenezi? Ăia au responsabilitatea.

Eu îmi aduc aminte la Sydney că antrenorii schimbau farfuriile cu sportivii. Asta ca nu cumva (n.r. - să le fie contaminată mâncarea voit). Şi ne aducem aminte de Nurofen. Însă lucrurile astea se pot întâmpla.

E absolut justă legea. Ori le dai drumul tuturor să facă ce vor, vorba aia, să moară drogaţi, sau respecţi legea.

Eu am spus, am fost la WADA, eu am fost în comitetul ăla de cinci când s-a înfiinţat şi am avut cuvânt mare.

Dacă eu îi deschid gura unui sportiv şi altul îi bagă ceva, e dopat. Are dreptul să se apere, dar e dopat. Însă după părerea mea ar trebui să fie deja pe teren (n.r. - Simona).

E foarte dificil în asemenea situaţii să dai sfaturi. Eu i-am spus Simonei care sunt avocaţii, iar acum am aflat că unul murise, nu ştiam” - Ion Țiriac.

Avocații Simonei Halep se mișcă greu - Țiriac: Cred că o vedem pe teren peste 2-3 ani

Omul de afaceri nu este tocmai optimist atunci când vine vorba despre o revenire a Simonei Halep pe terenul de tenis.

„Dacă merge scriptologia şi manipulările (n.r. - în cazul de doping) cred că o să o vedem din nou pe teren peste 2-3 ani. Nu vedeţi că până în ziua de azi ea nu a putut să depună toate probele?

Că să se ducă la producător, iar producătorul să spună 'Da', iar după aceea să vină cu producătorul la o comisie... şi tot aşa... când ajunge totul măcar la TAS?

Iar când ajunge la TAS oamenii de acolo fac ce vor. Responsabil nu e nimeni dacă după ce TAS îi spune că are dreptate şi că nu e vina ei. Alea 5-6-8 luni din viaţa ei cine le plăteşte? Nimeni! Din viaţa Andreei Răducan cine a plătit lunile alea? Nimeni!

Unui sportiv de nivelul ăsta trebuie să îi dai şi puţină credibilitate. Legile alea eu le-am făcut, cu Samaranch, cu WADA... eram cinci inşi care am făcut WADA şi absolut sunt nişte legi corecte.

Însă legea din păcate au schimbat-o următorii care au venit, şi nu mai e suspendat definitiv din viaţa olimpică cel pe care îl prinzi (n.r. - un sportiv dovedit dopat), ci doar 2 ani. Dar dacă nu e, pentru asta există justiţie", a conchis Ion Ţiriac, conform Agerpres.

Cazul Simonei Halep va fi judecat în regim de urgență

Cazul Simonei va fi judecat în regim de urgență de către Sports Resolution, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.

Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Reamintim că suspendarea maximă pe care Halep ar putea să o primească este una de 4 ani.

S-ar putea să te intereseze și:

Australian Open 2023: Adversarele jucătoarelor din România în primul tur