​Federaţia Australiană de Tenis a afirmat că sportivii din Rusia şi din Belarus vor putea participa la Australian Open 2023, în ciuda apelurilor ca lor să li se interzică prezența la primul turneu de Grand Slam al anului, relatează nine.com.au.

Australian Open, logoFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vasil Miroshnichenko, ambasadorul Ucrainei în Australia, a făcut un apel către Tennis Australia să urmeze exemplul Wimbledonului şi să interzică participarea sportivilor din Rusia şi din Belarus.

„Voi încerca să obţin o întâlnire cu preşedintele Tennis Australia pentru a-i spune poziţia guvernului meu şi a înţelege de ce Tennis Australia nu a urmat exemplul Wimbledonului. Fiecare atac cu rachetă împotriva Ucrainei are loc doar deoarece cetăţenii ruşi susţin regimul Putin. Nu este loc pentru neutralitate în faţa crimelor de război” a precizat ambasadorul, citat de News.ro.

Jucătorii din Rusia și Belarus vor putea participa la Australian Open 2023

Tennis Australia a condamnat războiul din Ucraina, însă a precizat că sportivii din Rusia şi din Belarus pot participa la Australian Open, în anumite condiţii.

„Tennis Australia este alături de forurile internaţionale din tenis - Grand Slamurile, ATP, WTA şi ITF – în condamnarea acţiunilor Rusiei şi a invaziei neprovocate a Ucrainei.

Forurile din tenis au emis un comunicat în martie 2022, în care şi-au explimat şocul şi tristeţea, alături de angajamentul de a susţine oamenii din Ucraina. Rusia şi Belarus au fost suspendate imediat din toate competiţiile de tenis şi evenimentele ATP şi WTA din aceste ţări au fost anulate.

Jucătorii din Rusia şi Belarus vor putea concura la turneele internaţionale de tenis individual, fără drapel sau recunoaştere a ţării, ceea ce va fi cazul şi la Australian Open 2023”, a explicat Tennis Australia.

Forul a menţionat că susţine în continuare Ucraina şi sportivii ucraineni, în special prin iniţiativa globală Tennis for Peace.