​Revenirea turneelor WTA în China în 2023 va depinde de rezolvarea cazului Shuai Peng, organismul de conducere al tenisului feminin afirmând miercuri că încă nu s-a întâlnit personal cu fostul număr 1 mondial la dublu, informează Reuters.

Shuai PengFoto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

În noiembrie 2021, Peng îl acuzase pe fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli de agresiune sexuală, într-o postare pe rețelele de socializare care a fost rapid eliminată de pe internet. Ulterior, ea a negat că ar fi făcut această acuzație.

Postarea lui Peng a stârnit un val de proteste la nivel internațional cu privire la siguranța ei și a determinat WTA să suspende turneele din China, o decizie care se așteaptă să coste circuitul feminin sute de milioane de dolari (drepturi TV și sponsorizare).

Revenirea turneelor WTA în China, condiționată de rezolvarea cazului Shuai Peng

La finalul anului 2022, WTA a publicat un calendar provizoriu al turneelor care vor avea loc până în septembrie 2023, dar nu a precizat ce se va întâmpla cu evenimentele din China. Contactat de Reuters, forul a oferit primele informații în privința acestui subiect.

„Nu a existat nicio schimbare în poziția WTA cu privire la o revenire în China și am confirmat calendarul nostru pentru 2023 doar până la US Open.

O revenire în regiune va necesita o rezolvare a situației lui Peng, în care aceasta a făcut un pas îndrăzneț prin faptul că a ieșit public cu acuzația că a fost agresată sexual de un înalt lider al guvernului chinez.

Așa cum am face cu oricare dintre jucătoarele noastre la nivel global, am cerut o anchetă oficială a acuzațiilor de către autoritățile competente și o oportunitate pentru WTA de a se întâlni cu Peng, în privat, pentru a discuta situația ei.

Continuăm să ne menținem ferm poziția și gândurile noastre rămân alături de Peng. WTA continuă să lucreze pentru a găsi o soluție.

Deși am indicat întotdeauna că sperăm că vom fi în măsură să organizăm din nou evenimente WTA în regiune, nu vom compromite principiile noastre fondatoare pentru a face acest lucru” - WTA, potrivit Reuters.

În luna iulie a anului trecut, ATP (organismul de conducere al tenisului masculin) și-a anulat evenimentele din China din cauza crizei COVID-19 din această țară.