Faimosul antrenor de tenis, Nick Bollettieri, a decedat duminică noapte la vârsta de 91 ani.

Nick Bollettieri - US Open 2017Foto: David Lobel / Zuma Press / Profimedia

Americanul cu origini italiene a stat în spatele unor nume imense din tenisul mondial, lucrând de-a lungul timpului cu Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles, surorile Williams și Maria Sharapova.

Nick Bollettieri a murit la vârsta de 91 ani

Dintre toţi elevii săi, Tommy Haas a fost poate cel mai apropiat de el în ultimii ani, iar mesajul acestuia a fost unul cu adevărat emoționant.

„Atât de multe amintiri, nu ştiu de unde să încep. Nicki, aşa ţi-am spus în majoritatea timpului...mulţumesc pentru faptul că mi-ai fost alături, pentru ce m-ai învăţat, pentru devotamentul tău în a împărtăşi cunoştinţele tale cu mine.

Ai fost un adevărat mentor, mi-ai oferit cele mai bune oportunităţi pentru a-mi urma visul. Ai fost la rândul tău un visător, un deschizător de drumuri în lumea noastră.

Îmi vor lipsi prezenţa ta la Academie, discuţiile noastre despre tenis, îmi va lipsi să te privesc cum faci Tai Chi, îmi va lipsi să joc golf cu tine şi cum încerci să trişezi.

Îmi va lipsi să te văd mâncând un snikers şi să aud toate planurile pe care le aveai, chiar şi la 91 de ani.

Îţi mulţumesc pentru tot....

Odihneşte-te în pace, Nickiii!” - a scris acesta.

Deși a fost un antrenor deosebit de tenis, Nick Bollettieri nu a excelat în acest sport și din postura de jucător, practicând tenisul doar în liceu.

Cariera sa de antrenor a început la terenurile aferente hotelului Dorado Beach, din Puerto Rico, în anii '60. După mai bine de 10 ani (în 1978), Nick a avut o mare încredere în abilitățile sale de a-i ghida pe jucători spre performanță și a riscat totul deschizându-și propria academie de tenis, în Florida.

Până la acea vreme, jucătorii de tenis din Statele Unite nu aveau un astfel de loc unde să poată locui, studia, în timp ce aveau ocazia să învețe să-și îmbunătățească jocul de tenis.

La mai puțin de un deceniu de la lansare, academia sa s-a dovedit a fi un real succes, astfel că americanul a vândut-o către IMG. Totuși, Nick Bollettieri a continuat să facă parte din proiect, ajutându-i pe jucători să progreseze.

Nick s-a remarcat în special la capitolul tactic și mental, astfel că marii tenismenii menționați anterior îl vedeau de cele mai multe ori ca pe o garanție a succesului.

Pe lângă o carieră de antrenor de renume, Bollettieri a scris și o carte în care a detaliat diverse aspecte tehnice ale jocului.

Acesta s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate și nici vârsta nu a fost una de neglijat.

În urmă cu aproximativ o săptămână, fiica lui Bollettieri, Angelique Anne Bollettieri, anunțase pe Facebook că tatăl său este pe moarte.

„Tata este aproape de a ne părăsi. Vă rugăm să-l păstrați în gândurile voastre pentru o plecare liniștită și o călătorie minunată. Te iubim, tati.”