Miroslaw Skrzypczynski, preşedintele Federaţiei Poloneze de Tenis, acuzat de hărţuire sexuală şi de violenţă, a demisionat joi, a anunţat forul, potrivit AFP.

Myroslaw SkrzypczynskiFoto: PIOTR KUCZA / imago sportfotodienst / Profimedia

„Miroslav Skrzypczynski şi-a depus demisia la o reuniune a Consiliului de Administraţie al federaţiei. Demisia a fost acceptată în unanimitate”, a precizat federaţia.

Preşedintele forului a fost acuzat, luni, de deputata poloneză Katarzyna Kotula, de hărţuire sexuală, fapte care ar fi avut loc în anii 1990, când aceasta avea 13-14 ani.

Deputata a precizat că şi alte jucătoare au fost victimele lui Skrzypczynski în perioada respectivă, când bărbatul antrena la un club din nord-vestul Poloniei. Recent, în presa poloneză au apărut şi alte acuzaţii la adresa şefului federaţiei de tenis, din partea unor persoane citate sub acoperirea anonimatului.

Federaţia poloneză a anunţat că va crea o comisie independentă, formată din trei femei, care să ancheteze cazul. Comisia va trebui să prezinte un raport în şase luni.

Iga Swiatek, reacție în cazul lui Miroslaw Skrzypczynski: „Nu pot să tac. Este o problemă serioasă”

La o zi după izbucnirea scandalului (marți), Iga Swiatek (1 WTA) și-a exprimat părerea printr-o postare pe Twitter.

„Simt că, în calitate de lider actual al tenisului mondial, nu pot să tac în legătură cu anumite lucruri. Îmi amintesc că apreciez că am libertatea de a decide dacă vreau să vorbesc sau nu despre ceva. Știu că atunci când vine vorba despre violență fizică sau abuz emoțional, cel mai important este să te gândești la victime și să fii empatic. Când vorbim despre ceva greșit, trebuie să ne gândim mai întâi la ele.

Sunt împotriva violenței în sport, în tenis, în fiecare disciplină și în viața de zi cu zi. De aceea, consider că știrile apărute despre președintele Federației Poloneze de Tenis sunt o problemă serioasă.

Organele de conducere ar trebui să stabilească ce s-a întâmplat și sper că se vor ocupa de acest caz după ce mass-media a scris despre poveștile oamenilor. Nu este rolul meu să fac munca organelor de conducere sau a jurnaliștilor, deoarece este o chestiune prea serioasă, despre viața și sănătatea oamenilor.

Ceea ce simt că pot face este să vă încurajez să căutați ajutor atunci când ceva rău se întâmplă în sport și nu numai, atunci când există posibilitatea ca cineva să sufere de violență domestică sau abuz emoțional. Dacă cineva suferă din aceste cauze, este important să aibă grijă de el și să caute sprijin.

Este esențial să fii empatic cu persoanele care suferă, mai ales dacă acestea nu au instrumentele sau puterea să se facă auzite. Este crucial să fim vigilenți, să vorbim și să ajutăm.

Personal am avut norocul să nu trăiesc astfel de situații dificile și îi sunt recunoscătoare tatălui meu pentru cum mi-a gestionat cariera. Am o echipă uimitoare, sunt privilegiată. Sunt însă conștientă că nu orice sportiv beneficiază de această independență. Sper ca odată cu expunerea unor astfel de probleme și cu rezolvarea lor sportul să se schimbe în bine, atât în Polonia, cât și în lume” - Iga Swiatek, marți, pe Twitter.