În mijlocul scandalului de dopaj al Simonei Halep, fanii tenisului au readus în actualitate un interviu în care Aravane Rezai, fostă elevă a lui Patrick Mouratoglou, vorbea despre metodele draconice de antrenament ale francezului.

Simona Halep si Patrick MouratoglouFoto: David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Metodele lui Patrick Mouratoglou, criticate de Aravane Rezai: „Nu îți poți imagina ce a făcut cu mine”

Fostă ocupantă a locului 15 WTA, Rezai (retrasă între timp din tenis) susținea în 2020 că antrenorul pune prea multă presiune pe jucători, fără să țină cont de sănătatea lor mintală.

Franțuzoaica a colaborat cu Mouratoglou în perioada 2009-2010 și a spus că acesta își dorea doar să obțină rezultate și că ar fi făcut orice pentru a-și atinge scopul.

„La turneul din Bali l-am invitat pe prietenul meu, Patrick Mouratoglou. Am câștigat turneul și am decis să lucrăm împreună. La început, încă eram antrenată de tata și am lucrat cu ambii. Patrick mi-a adus o doză de profesionalism și m-a dus să mă antrenez pe cele mai bune terenuri.

Dar uneori era prea posesiv. Și nu își asuma responsabilitățile. A făcut presiuni asupra mea ca să-mi înfrunt părinții. M-a pus față în față cu ei pentru ca el să obțină ce dorea: control total. Voia să obțină rezultate și nu-i păsa în ce fel le obținea.

Îmi zicea 'Îți promit că vei ajunge în Top 10. Trebuie să mă asculți'. Am avut încredere totală în el. Dar nu e bine ca un bărbat să pună o fată tânără împotriva tatălui ei, în timp ce el stă și se uită. E un om pasionat de tenis, dar nu aș spune că e un mare antrenor. E un foarte bun om de afaceri.

Dar nici nu îți poți imagina ce a făcut cu mine când am câștigat turneul de la Madrid... Abia mâncam, doar beam un pahar de lapte pe zi. Nici nu mâncam micul dejun. Abia puteam ridica telefonul. Eram ca într-o închisoare. Mă trezeam la 06:00 și alergam o oră sau două ore. Mă punea să fac exerciții chiar înainte de meci. Era prea mult. Oamenii din echipa lui, doctori sau nutriționiști, îi spuneau că mă voi accidenta dacă va continua în acest fel. Iar el le spunea că nu îi pasă.

Și nici nu-i păsa de sănătatea mea mintală. Punea multă presiune pe mine. Eram foarte slabă. Pentru fiecare meci mâncam doar foarte puțină salată. Aveam doar un pahar de lapte și salată în stomac. Nu mă lăsa să mănânc mai mult. Spunea că trebuie să slăbesc, dar nu se putea așa. Când lucram cu el, auzeam 'Patrick tocmai a câștigat alt turneu'. Asta e tot ce dorea, să fie cunoscut.

Patrick putea pleca în vacanță când eu mă antrenam, dar eu nu puteam să îmi iau o zi liberă (...) Erau foarte multe certuri între tatăl meu și Mouratoglou. Ambii puneau presiune pe mine. Am început certurile cu tata și s-a terminat relația cu el. Nu doar cea profesională... Am renunțat să mai vorbesc cu familia mea. M-am izolat de ei. Iar situația asta m-a distrus. Am intrat în depresie și am decis să nu mă mai antrenez” - Aravane Rezai în 2020, pentru Punto de Break.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat vinerea trecută că Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a picat un test antidoping la US Open 2022.

La scurt timp după precizarea care a făcut înconjurul planetei, Simona Halep a spus: „Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă”. Mai mult, fosta lideră WTA a precizat că se simte „complet confuză și trădată”.

Patrick Mouratoglou a refuzat inițial să comenteze situația elevei sale, iar apoi a postat un mesaj prin care și-a arătat susținerea față de româncă.

Patrick Mouratoglou și Aravane Rezai în 2010

*sursă foto: REAU ALEXIS / Sipa Press / Profimedia

S-ar putea să te intereseze: