De aproape o săptămână, lumea tenisului mondial a fost zguduită de cazul Simonei Halep, depistată pozitiv de Agenția Mondială Antidoping, la US Open 2022.

Simona HalepFoto: Vaughn Ridley / Getty images / Profimedia

Simona Halep și dopajul - Ce spune un celebru medic olandez despre roxadustat, substanța interzisă găsită la fosta lideră WTA

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis, ea fiind depistată pozitiv cu roxadustat după un control efectuat la US Open 2022. La Grand Slamul de la New York, Simona a fost eliminată în turul întâi de Daria Snigur din Ucraina.

De atunci, foarte multe publicații din întreaga lume aruncă diverse ipoteze cu privire la această situație pe care o traversează sportiva pregătită de Patrick Mouratoglou.

Românca riscă până la 4 ani de suspendare și își va căuta dreptatea în următoarele luni, Simona încercând să demonstreze că nu a luat acea substanță cu bună știință.

Verdictul Telegraf.rs - Cazul Simonei Halep are prea multe neclarități

Înainte de a pregăti dosarul, se ridică foarte multe întrebări pe care le-au evidențiat și jurnaliștii de la Telegraf.rs.

„Sunt multe întrebări care se pun în cazul Simonei. În primul rând, de ce ar lua o substanță care îmbunătățește rezistența când în tenisul feminin nu stai mult pe teren.

Simona a câștigat un număr mare de meciuri în două seturi și a terminat majoritatea partidelor în mai puțin de 90 de minute. O altă problemă este sursa substanței, deoarece vorbim de un medicament care nu este disponibil pe scară largă.

Este utilizat în principal în tratamentul pacienţilor cu dializă în unele ţări asiatice, China, Japonia şi Coreea. Este rar folosit în Europa, deoarece a fost înregistrat abia la sfârșitul anului 2021, iar în SUA nu a fost încă aprobat de Food and Drug Administration.

În al treilea rând, nu există cazuri de dopaj cu roxadustat în tenis. De altfel, substanța e utilizată în sport în special în sporturile ecvestre, și nu e legată direct de curse, ci se administrează în timpul creșterii cailor de curse.

Prin urmare, va fi foarte interesant să aflăm cum a intrat medicamentul interzis în corpul Simonei.” - au menționat aceștia, citați de Eurosport.

O altă întrebare care se ridică în această situație este modalitatea prin care substanța interzisă a ajuns în corpul Simonei, problemă semnalată și de către jurnaliștii sârbi.

„Acum avem ocazia să citim cum Simona Halep este o sportivă dedicată fair-play-ului, că nu a luat niciodată nici măcar vitamina C fără a consulta un medic, că bea mereu apă dintr-o sticlă sigilată mereu, etc.

Dacă adăugăm la asta o echipă mare de experți, atunci este și mai neclar cum s-a întâmplat ca rezultatul la testul doping să fie pozitiv.”- au mai spus cei de la Telegraf.rs.

S-ar putea să te intereseze pe aceeași temă: