George Cosac, președintele interimar al Federației Române de Tenis, a avut o reacție virulentă în scandalul în care este implicată Simona Halep, care a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv la US Open 2022.

Simona Halep si Patrick MouratoglouFoto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nelămurirea lui George Cosac: „De ce să-ți dai singur la picioare după o carieră de excepție?”

Cosac a afirmat că nu înțelege de ce fosta lideră WTA ar folosi substanțe interzise, după ce a obținut cele mai importante rezultate ale carierei prin muncă asiduă.

„Am avut un scurt dialog prin SMS cu Simona, dar n-am aflat nimic nou față de ceea ce s-a publicat în presa de la noi. Vreau să subliniez și eu ceea ce înseamnă numărul unu mondial în tenis, un câștigător de Grand Slam.

Viteza cu care s-a propagat știrea pe întreg mapamondul, faptul că tenisul se joacă la cel mai înalt nivel pe toate continentele, pentru că peste tot sunt competiții de cel mai înalt nivel, iată ce înseamnă popularitatea acestui sport în contradicție cu ceea ce gândește conducerea Ministerului Sportului, când tenisul nu se află pe lista de priorități.

Mergând la subiectul Simonei, am avut o noapte în care alaltăieri nu am dormit și mi-am pus sute de întrebări. Printre sutele de întrebări, una îmi este foarte clară și nu-mi poate ieși din cap. În condițiile în care marile performanțe din sportul românesc sunt legate strict de investițiile statului român, adică marii campioni au fost ținuți cu vârf și îndesat de statul român, în condițiile în care Simona a făcut performanță pe susținerea părinților sau a sponsorilor, în condițiile în care Simona a avut un procent infim din partea statului. Pentru munca ei, de ce să-ți dai singur la picioare după o carieră de excepție?

Știm cu toții cât a muncit ca să compenseze diferența de fizic față de celelalte jucătoare, că era Serena Williams, că era Maria Sharapova. Dorința și voința ei de performanță au dus-o la această performanță extraordinară. Mai departe vom aștepta cu toții, nu va fi o perioadă ușoară pentru ea, dar vom aștepta verdictul final pentru că tribunalele vor hotărî până la capăt!” - George Cosac, potrivit Sport Total FM.

Greșeala Simonei Halep - Teo Cercel trebuia păstrat în echipă

Președintele interimar al FR de Tenis consideră că Simona a greșit în momentul în care și-a schimbat întreaga echipă și consideră că dubla câștigătoare de Grand Slam nu trebuia să renunțe la preparatorul fizic Teo Cercel.

„La alegerea echipei sale a fost alegerea ei. Ea este cea care își plătește antrenorul și este propriul stăpân. Dacă la celelalte discipline sportive sportivii reprezentativi au antrenori plătiți de federații sau de către echipele de club, ei bine Simona este cea care își bagă mâna în buzunar și își plătește antrenorul, preparatorul, deci tot staff-ul tehnic într-un cuvânt. Deci a fost strict decizia ei, ea a hotărât cum va face.

Tot citind presa am văzut că a fost supusă la 63 de controale antidoping. La tenis nu este ca la alte sporturi, să joci la noroc dacă vine controlul antidoping. La tenis știi sigur că îți vine controlul antidoping, de cel puțin 20 de ori pe an îți vine controlul.

Este o substanță pe care nu o ai în fiecare zi în poșetă sau în punga cu medicamente, nu ai baza. Gândiți-vă la Sydney când Andreea Răducan a devenit mare campioană olimpică și au găsit-o că a luat o pastiluță de Nurofen, cât s-a luptat domnul Țiriac atunci și toată România să salveze onoarea acelei mari campioane. Din păcate va fi o luptă destul de dificilă și toată lumea va fi cu ochii și urechile la ce se va întâmpla în perioada următoare.

Eu cred că cel puțin în echipa sa trebuia să rămâna Teo Cercel. Mai departe, fizioterapeut, antrenori, depinde de feeling-ul sportivului, de chimia pe care sportivul o are cu respectivul conducător, cu respectivul antrenor. Dar, din câte știu eu, colaborarea cu Teo a funcționat foarte bine, Teo este omul care venea și la Cupa Federației de fiecare dată, lucra practic cu toate fetele” - George Cosac.

Dacă au făcut asta intenționat, trebuie dat cu tunul la Academia Mouratoglou

Cosac a spus că „ar da cu tunul” la academia lui Patrick Mouratoglou, dacă se va dovedi că staff-ul francezului a cauzat această situație în mod intenționat.

„Simona Halep a trecut printr-o perioadă destul de încercată în perioada asta. Gândiți-vă că a trecut printr-un divorț, iar acum stă să lupte cu cei de la laboratoarele internaționale, cu WADA (n.r. Agenția Mondială Antidoping) și așa mai departe, dar sperăm să iasă cu bine să mai poată continua și activitatea sportivă.

Ca român, ca apropiat al familiei și al Simonei, aș merge mai departe. Aș da cu tunul la Academia Mouratoglou dacă aș ști că intenționat a fost făcută treaba asta. Totuși Simona a devenit un brand național, a devenit un bun în spatele căruia majoritatea populației s-a aliniat susținând-o în obținerea a noi performanțe și mari performanțe în sportul românesc. Deci dacă se va ajunge la această concluzie, într-adevăr trebuie să dăm cu tunul acolo.

Nu știu ce înseamnă pentru ei academia asta, dar academiile de aceea sunt făcute: să aibă un business, dar pentru noi Simona înseamnă un bun național. Dacă punem în balanță businessul unui șmecheraș dacă se va dovedi, nu cred că va încăpea în discuție” - George Cosac.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat vineri că Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a picat un test antidoping la US Open 2022.

La scurt timp după precizarea care a făcut înconjurul planetei, Simona Halep a spus: „Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă”. Mai mult, fosta lideră WTA a precizat că se simte „complet confuză și trădată”.

S-ar putea să te intereseze pe aceeași temă: