​Simona Halep împlinește marți 31 de ani. Fosta lideră WTA a avut parte de un 2022 plin de evenimente: a fost aproape de retragerea din tenis, a regăsit gustul victoriei alături de Patrick Mouratoglou, a divorțat după nici un an de la căsătoria civilă cu Toni Iuruc, iar apoi a suferit o intervenție chirurgicală la nas care a obligat-o să încheie sezonul mai devreme.

Toni Iuruc și Simona HalepFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Simona Halep și anul 2022 plin de evenimente atât pe plan sportiv, cât și personal

Simona a mărturisit că la începutul anului se gândea tot mai mult la retragere. A ajuns la un moment dat să se pregătească la Academia lui Patrick Mouratoglou, iar mai apoi a început o colaborare cu fostul antrenor al Serenei Williams.

Conform sportivei, tehnicianul francez i-a readus pasiunea pentru tenis și motivația de a reveni în TOP 10 WTA.

În luna aprilie, Simona și Patrick anunțau începutul colaborării pe rețelele sociale.

În plan personal, anul a fost unul agitat pentru fosta lideră WTA. Zvonurile divorțului de Toni Iuruc (la nici un an de la căsătoria civilă de omul de afaceri) au devenit o certitudine, iar cei doi au luat-o pe drumuri separate.

Alături de Mouratoglou, Halep a reușit să câștige turneul de la Toronto (WTA 1000), iar la Grand Slamuri cel mai bun rezultat a fost calificarea în semifinalele de la Wimbledon: avea să fie eliminată de viitoarea campioană - Elena Rybakina.

La Australian Open a părăsit competiția în optimi (învinsă de Alize Cornet - era pregătită atunci de Adrian Marcu), iar la Roland Garros și US Open a avut rezultate modeste (la Paris a fost eliminată în turul al doilea, iar la New York chiar din runda inaugurală).

Revenind la planul personal, Simona a ales să se opereze la nas, sportiva precizând că avea probleme cu respirația. Nu în ultimul rând, Halep a mai spus că intervenția chirurgicală a avut și un aspect de înfrumusețare (rinoplastie), un lucru pe care și-l dorea de ceva timp.

În 2022 (sezon în care nu va mai juca, deși avea șanse reale de a ajunge la Turneul Campioanelor), Simona a câștigat două turnee: Melbourne (înainte de Australian Open) și Toronto.

A revenit în TOP 10 WTA, acesta fiind de fapt și obiectivul anunțat de Halep în urmă cu mai multe luni.

Simona Halep în 2022

A adunat 39 de victorii și a fost învinsă de 11 ori. Doar din premiile din tenis, Simona a strâns în acest sezon $2.253.197.

De știut despre Simona Halep

  • A început tenisul la vârsta de 4 ani, primul antrenor fiind Ioan Stan.
  • La 14 ani ea a debutat în circuitul ITF.
  • A câștigat Roland Garros la junioare în 2008, iar la doi ani distanță a intrat în circuitul WTA.
  • Anul 2013 a fost cel care i-a servit drept rampă către afirmare: a câștigat șase turnee, pe toate suprafețele.
  • Primul mare eveniment bifat în carieră a fost finala de la Roland Garros din 2014: a fost învinsă de Maria Sharapova. De asemenea, în același an a ajuns în finala Turneului Campioanelor (a fost depășită de Serena Williams).
  • În total până acum în carieră, Simona a câștigat 24 de turnee, dintre acestea două fiind de Grand Slam: Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019).
  • A fost pe primul loc WTA preț de 64 de săptămâni.

Simona Halep, 24 de titluri în carieră

În vârstă de 31 de ani, Simona Halep a câștigat până acum în carieră 24 de titluri. Sportiva noastră a pierdut alte 18 finale.

2022 - Melbourne (WTA 250), Toronto (WTA 1000)

2020 - Roma (Premier 5), Praga (WTA International), Dubai (Premier)

2019 - Wimbledon (Grand Slam)

2018 - Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA)

2017 - Madrid (Premier Mandatory)

2016 - Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory),

2015 - Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory),

2014 - Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA)

2013 - Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor).