Casper Ruud și Carlos Alcaraz s-au calificat în finala de la US Open 2022, după două meciuri spectaculoase cu Karen Khachanov, respectiv Frances Tiafoe, iar duminică se vor duela atât pentru marele trofeu, cât și pentru prima poziție în clasamentul ATP.

Carlos AlcarazFoto: Garrett Ellwood / AP / Profimedia

Casper Ruud, victorie în patru seturi cu Karen Khachanov

Norvegianul Ruud (favorit 5) l-a învins după trei ore de joc pe rusul Khachanov (27), scor 7-6(5), 6-2, 5-7, 6-2.

Casper și Karen au oferit cel mai lung schimb al turneului: ultimul punct din primul set (la scorul de 6-5 în tiebreak) a fost câștigat de norvegian după 55 de lovituri.

Aceasta este a doua finală de Grand Slam din acest an pentru Casper, după cea de la Roland Garros (a fost învins categoric de Rafael Nadal, scor 6-3, 6-3, 6-0).

Rezumatul partidei dintre Casper Ruud și Karen Khachanov

Sursa video: Eurosport

Carlos Alcaraz și Frances Tiafoe, spectacol pe Arthur Ashe

În cealaltă partidă de pe Arthur Ashe, Carlos Alcaraz (3) a reușit să obțină prima sa victorie în fața lui Frances Tiafoe (22 - americanul câștigase primele două meciuri directe), după o „luptă” de patru ore și 20 de minute, scor (6)6-7, 6-3, 6-1, (5)6-7, 6-3.

Carlos a ratat o minge de meci în setul al patrulea (la scorul de 5-4, 40-30), dar s-a impus până la urmă fără prea mari probleme în decisiv.

Dacă se va impune la US Open, Carlos Alcaraz va deveni cel mai tânăr lider mondial din istoria ATP (începând din 1973 încoace, de când există ierarhia mondială).

„A fost uimitor pentru mine. Cred că am jucat foarte bine împotriva lui Frances, care a jucat la un nivel foarte ridicat în ultimele două săptămâni. Este un sentiment grozav să fii în finală, să fi câştigat acest meci în 4 ore şi 20 de minute. Fizic, mă simt foarte bine. Sunt puţin obosit, desigur, dar mă simt bine. Sunt doar foarte, foarte fericit.

Mă gândesc la copilul care am fost acum zece ani, care a visat la momentul pe care îl trăiesc acum. Trebuie să-ţi urmezi visele. Munca grea este întotdeauna răsplătită. Acum putem vedea că toată munca pe care am făcut-o dă roade.

Numărul 1 mondial este şi aproape şi foarte departe, nu-i aşa? Este o finală de Grand Slam cu numărul 1 mondial pe masă, ceva la care visam de când eram copil. Ce e de spus? Deocamdată, vreau să savurez acest moment, prima mea finală de Grand Slam. Mă voi gândi la restul mâine” - Carlos Alcaraz.

Rezumatul partidei dintre Carlos Alcaraz și Frances Tiafoe

Sursa video: Eurosport

De știut:

În acest moment, Alcaraz se află pe primul loc în clasamentul ATP (5.940 puncte / va acumula 6.740, dacă se va impune în finală), iar Ruud ocupă locul al doilea (5.850 / poate ajunge la 6.650). Podiumul este completat de Rafael Nadal (5.810).