Regina Elisabeta a II-a a murit joi seară la Castelul Balmoral, iar organizatorii de la All England Club au postat o imagine de colecție în care aceasta îi înmâna trofeul lui Rod Laver, câștigătorul ediției din 1962 de la Wimbledon.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, prezenta la Wimbledon in 2010Foto: Oli Scarff / AP / Profimedia

All England Club, imagine de colecție cu Regina Elisabeta a II-a și Rod Laver la Wimbledon 1962

Organizatorii Grand Slamului londonez au emis un comunicat în care și-au prezentat condoleanțele membrilor Familiei Regale și au postat o fotografie în care aceasta îi prezenta trofeul lui Rod Laver, campionul de la Wimbledon 1962.

„În calitate de fostă patroană a clubului nostru timp de 64 de ani, vizitele Majestății Sale la Wimbledon în 1957, 1962, 1977 și 2010 au reprezentat momente speciale în istoria clubului și au fost marcate cu entuziasm și afecțiune din partea spectatorilor, jucătorilor și colegilor deopotrivă.

Memorabilă în mod deosebit a fost vizita din 1977, când Majestatea Sa a participat la Wimbledon în timpul Jubileului său de Argint. Însoțită în acea zi de Alteța Sa Regală, Ducele de Edinburgh, Regina a înmânat trofeul de simplu feminin campioanei, Virginia Wade din Marea Britanie.

Majestatea Sa a vizitat cel mai recent Wimbledon în 2010, eveniment în timpul căruia s-a întâlnit cu jucători din trecut și din prezent, printre care Andy Murray, Serena și Venus Williams, Roger Federer, Martina Navratilova și Billie Jean King, precum și cu băieții și fetele de mingi, oficialii și jucătorii din cadrul turneului de juniori”, se arată în comunicatul All England Club.

*sursă video: British Pathé

Amintirile lui Pele legate de Regina Elisabeta a II-a: „Faptele sale au marcat generații”

Legendarul fotbalist brazilian Pele a împărtăşit, joi seară, amintiri legate de Elizabeth a II-a şi şi-a exprimat tristeţea după trecerea în nefiinţă a Reginei, printr-un mesaj postat în social media.

„Am admirat-o pe Regina Elisabeta a II-a din clipa în care am cunoscut-o personal, în 1968, când a venit în Brazilia pentru a vedea dragostea noastră pentru fotbal şi a trăi magia unui Maracana plin. Câţiva ani mai târziu, cu generozitate mi-a decernat Ordinul Imperiului Britanic, cea mai înaltă onoare a ţării. Faptele sale au marcat generaţii. Această moştenire va fi veşnică. În această zi tristă, împărtăşesc cu voi toţi această amintire şi transmit un mesaj de iubire şi rugăciunile mele către familia regală britanică şi către toţi prietenii din Marea Britanie”, a scris Pele, citat de News.ro.

Elisabeta a II-a a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. A urcat pe tron în 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. A preluat un regat care încă nu-şi revenise complet după Al Doilea Război Mondial, colaborând cu premierul britanic de atunci Winston Churchill. În timpul domniei sale, Marea Britanie a avut 15 prim-miniştri, în timp ce Statele Unite au schimbat 14 preşedinţi.

Regina Elisabeta are patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți. Prințul Charles de Wales, a cărui soție este ducesa de Cornwall, este moștenitorul tronului Regatului Unit.

S-ar putea să te mai intereseze și: