Margaret Court a împlinit în urmă cu câteva săptămâni 80 de ani, motiv cu care a acceptat să ofere un interviu eveniment pentru telegraph.co.uk. Recordmena titlurilor de Grand Slam a vorbit despre retragerea Serenei Williams și despre cât de hărțuită a fost în viață pentru că a ales să spună ce gândește.

Margaret Court, alaturi de Andy MurrayFoto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Serena Williams și recordul pe care nu-l va mai bate vreodată

Serena a spus adio tenisului după eliminarea de la US Open 2022, iar un lucru este clar: recordul deținut de Margaret Court nu va fi depășit (nici măcar egalat) cel puțin o perioadă de timp (vom vedea cât de lungă va fi sau dacă cineva va reuși vreodată să o depășească).

Australianca a cucerit 24 de titluri majore în carieră, iar Serena s-a oprit la 23 în pofida tuturor eforturilor de a o egala măcar pe Margaret.

Ieșită din lumina reflectoarelor de ani buni, Margaret Court a putut fi văzută la Wimbledonul din acest an, atunci când organizatorii au regizat un eveniment special pentru cei care au câștigat competiția de la All England Club.

Margaret Court, „ștearsă” din peisaj pentru că a deranjat pe mulți cu sinceritatea ei

Margaret spune că nimeni nu a băgat-o în seamă la All England Club și că și-a dat definitiv seama că nu mai are ce căuta în lumea tenisului. Australianca spune că plătește prețul de a fi spus de-a lungul vieții ceea ce a gândit, iar acest lucru a supărat pe mulți.

„Pe Serena am admirat-o ca jucătoare, dar nu cred că ea m-a admirat vreodată pe mine”, spune Court referindu-se la retragerea americancei din tenisul de performanță.

Margaret și-a atras multă antipatie atunci când în urmă cu ani de zile s-a opus declarativ căsătoriilor între persoane de același sex.

Au urmat critici aspre la adresa ei, atât de la publicul larg, cât și de la foste jucătoare din circuitul mondial. Martina Navratilova a atacat-o de mai multe ori, iar declarația „viziunea ei mioapă este cu adevărat înfricoșătoare” a făcut înconjurul planetei.

Pentru Serena Williams, Margaret Court nu prea există

Revenind la subiectul Serena Williams, australianca spune că nu este mirată de faptul că pentru americancă ea efectiv nu există în lumea tenisului.

„Cred că o mare parte din acest fapt vine din cauza faptului că sunt vocală și că iau atitudine pentru convingerile mele. Am avut parte de multă hărțuire de-a lungul vieții, dar ar trebui să putem spune ceea ce credem” - Margaret Court.

Recordmena titlurilor de Grand Slam completează spunând că respectă pe toată lumea și că nu are nimic împotriva nimănui, dar că acest lucru nu trebuie să o împiedice să aibă o părere pe care să o poată expune public.

Comparația dintre Margaret Court și Serena Williams

Întrebată mai departe despre subiectul momentului din tenisul mondial (n.r. retragerea Serenei Williams), Court spune că unele aspecte sunt complet uitate (sau neștiute de către mulți iubitori ai tenisului).

„Serena a jucat cu șapte ani mai mult decât mine. Eu am terminat cariera la începutul vârstei de 30 de ani. Oamenii uită că mi-am luat doi ani de pauză.

M-am retras prima dată, la fel ca Ash Barty, când aveam 25 de ani, crezând că nu mă voi mai întoarce niciodată în tenis. M-am căsătorit, am avut un copil, dar apoi am avut unul dintre cei mai buni ani ai mei, câștigând 24 din 25 de turnee.

M-am întors după doi copii. După ce am avut primul copil, am câștigat trei din cele patru turnee de Grand Slam. Serena nu a mai câștigat niciun slam de când a născut” - Margaret Court pentru telegraph.co.uk, conform Eurosport.ro.

Tenisul prezentului vs perioada în care juca Margaret Court

„Mi-ar fi plăcut să fi jucat în această eră, cred că este totul mult mai ușor. Cât de mult mi-ar fi plăcut să-mi fi putut lua familia sau prietenii cu mine la turnee.

Dar nu am putut, a trebuit să merg singură sau cu echipa națională. Oamenii nu văd toate astea. Ca amatori, a trebuit să jucăm în fiecare săptămână, pentru că nu aveam bani. Acum, ei pot să decoleze când vor, să se întoarcă cu avionul când vor.

Noi eram plecați timp de 10 luni. De aceea m-am retras prima dată în 1965, pentru că mi se făcea dor de casă. Poate că ești cu câte o altă persoană, dar nu este ca și cum ai avea familia acolo.

Nu aveam psihologi sau antrenori cu noi. Este o lume complet diferită. Asta mă dezamăgește, faptul că jucătorii din ziua de azi nu onorează trecutul jocului” - Margaret Court.

Născută pe 16 iulie 1942, la Albury, Australia, Margaret Court a adunat de-a lungul carierei 24 de titluri de Grand Slam (record absolut).

Australianca a triumfat de 11 ori la Australian Open (1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1969, 1970, 1971, 1973), de cinci ori la Roland Garros (1962, 1964, 1969, 1970, 1973), de trei ori la Wimbledon (1963, 1965, 1970) și în alte cinci rânduri la US Open (1962, 1965, 1969, 1970, 1973).

Clasamentul titlurilor de Grand Slam din tenisul feminin

1 Margaret Court 24

2 Serena Williams 23

3 Steffi Graf 22

4 Helen Wills Moody 19

5 Chris Evert / Martina Navratilova 18 etc.