Ucraineanca Marta Kostyuk a refuzat să dea mâna cu belarusa Victoria Azarenka după ce a fost învinsă în turul doi la US Open 2022.

Marta Kostyuk si Victoria Azarenka nu au dat mana la finalul meciului de la US Open 2022Foto: Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Kostyuk și Azarenka și-au atins doar rachetele în semn de salut după victoria sportivei din Belarus, scor 6-2, 6-3.

Marta Kostyuk, supărată că Victoria Azarenka nu a condamnat poziția Belarusului în războiul din Ucraina

„A fost alegerea mea pentru că niciuna dintre ele nu a condamnat public evenimentele din Ucraina și acțiunile guvernelor lor. Nu pot susține acest lucru.

Cu unele am avut relații personale și nu au făcut nimic, iar altele au baze uriașe de fani în întreaga lume.

Dar nu au folosit-o în mod corect, nu au răspândit mesajul corect că nu susțin ceea ce se întâmplă. Eu nu accept și nu voi accepta niciodată acest lucru.

Nu am avut niciodată o ură personală pentru Azarenka. Dar ea joacă un rol foarte mare în afara tenisului, în Belarus, în lumea tenisului. Ea face parte din Consiliul jucătoarelor WTA.

Cred că ea ar putea face mai mult - cel puțin pentru relațiile personale dintre jucătoare. O văd în fiecare săptămână. Nu e ca și cum aș vorbi despre ea în presă și ea ar fi în altă parte.

Am putea stabili o relație personală. Este un subiect important și cred că acest lucru ar fi trebuit făcut pentru a dezamorsa atmosfera" - Marta Kostyuk, conform Eurosport.

Victoria Azarenka susține că a încercat să ia legătura cu jucătoarele afectate de războiul din Ucraina

În replică față de cele întâmplate la US Open 2022, Azarenka consideră că a ajutat cât a putut pentru ca jucătoarele ucrainene să se simtă ascultate.

„Nu am avut cea mai bună relație cu Marta. Evident, știam cine e, dar nu ne-am antrenat niciodată cu ea, nu am avut vreodată conversații cu ea.

Așa că, în martie, când totul a început, am luat legătura cu toate jucătoarele pe care le știu și cu care am o legătură bună.

Evident, mă refer la jucătoarele ucrainene. Nu simt că ar trebui să mă forțez să vorbesc cu cineva care poate nici nu vrea să vorbească cu mine, din diferite motive.

Dar cred că am avut un mesaj clar de la început sunt aici să încerc să ajut, ceea ce am făcut-o. Mult. Poate că unii oameni nu văd asta.

Am făcut-o pentru juniorii care au nevoie de haine, dar și pentru alți oameni care au avut nevoie de bani sau transport.

Dacă Marta vrea să vorbească cu mine, îi voi răspunde. Sunt deschisă să ascult, să înțeleg, sunt empatică" - Victoria Azarenka.

Victoria Azarenka o va întâlni în turul trei la US Open 2022 pe Petra Martic. ​