Forbes a publicat recent lista celor mai bine plătiți jucători și jucătoare din lumea tenisului în ultimul an, iar Roger Federer domină clar ierarhia deși nu a jucat vreun meci în acest sezon.

Roger FedererFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Roger Federer, lider absolut în ultimul an de zile cu $90 de milioane

Elvețianul are în plan revenirea pe teren (după un anevoios proces de recuperare după operațiile suferite la genunchi) la Laver Cup, în luna septembrie a acestui an (23-25).

În vârstă de 41 de ani (pe 8 august a fost ziua lui), Roger Federer are zero în dreptul banilor pe care i-a câștigat pe teren în 2022. Nu este vorba de vreo surpriză, elvețianul nereușind să joace până acum în acest sezon vreun meci oficial.

Dacă vorbim despre sponsori, atunci lucrurile stau total diferit. Mister Perfect a adunat $90 de milioane în ultimul an (datele de măsurare sunt de la US Open 2021, după cum anunță Forbes).

Printre numele importante care virează sume mari în conturile lui Fedex se numără Uniqlo, Credit Suisse și Rolex (mai sunt și alte firme precum Lindt, Mercedes, Sunrise, Wilson, Gillette, Barilla, Moet&Chandon, etc).

Naomi Osaka, locul 2 - $56.2 milioane

Nu traversează cea mai bună perioadă din punct de vedere sportiv, dar o duce bine atunci când vine vorba despre contractele cu sponsorii. Naomi Osaka este pe locul 2 în ceea ce privește banii câștigați în ultimul an.

Vorbim despre un total de $56.2 milioane, dintre aceștia doar $1.2 milioane venind din premiile din tenis. Restul de $55 de milioane venind de la sponsorii atât de generoși.

Serena Williams, locul 3 - $35.1 milioane

Serena Williams este pe locul 3, deși în acest an a jucat doar patru meciuri (o singură victorie). Vorbim despre $0.1 milioane din premiile din tenis și despre $35 de milioane de la sponsori.

Rafael Nadal, dublu câștigător de Grand Slam în 2022, se află doar pe 4

Nadal a avut până la acest moment un an 2022 foarte bun din punct de vedere sportiv, cu toate că accidentările i-au trunchiat o parte bună din sezon.

A câștigat Australian Open și Roland Garros, iar la US Open merge cu gândul de a-și juca șansa până la capăt.

Din premiile din tenis, Rafa a adunat în ultimul an suma de $6.4 milioane, iar de la sponsori au venit alte $25 milioane. Vorbim despre un total de 31.4 milioane de dolari.

Novak Djokovic, interzis la multe turnee din cauza vaccinului împotriva Covid-19, se află pe 5

În mod sigur, zestrea lui Nole din premii ar fi fost mult mai mare dacă ar fi avut drept de participare la turnee din 2022 precum Australian Open, Indian Wells, Miami și US Open.

Chiar și așa, Novak a adunat $7.1 milioane din premii (spune Forbes) și alte $20 de milioane de la sponsori (care nu sunt puțini deloc la număr). Vorbim despre un total de 27.1 milioane de dolari pentru Djoker în ultimul an.

6 Emma Răducanu / $21.1 milioane ($3.1 milioane din premii + $18 milioane de la sponsori)

7 Daniil Medvedev / $19.3 milioane ($7.3 milioane + $12 milioane)

8 Kei Nishikori / $13.2 milioane ($0.2 milioane + $13 milioane)

9 Venus Williams / $12 milioane ($0.03 milioane + $12 milioane)

10 Carlos Alcaraz / $10.9 milioane ($5.9 milioane + $5 milioane)

Simona Halep nu apare în TOP 10 al încasărilor în ultimul an, însă se poate lăuda că în ierarhia all-time este tot mai aproape de locul al doilea, unul ocupat de Venus Williams.

Cum arată topul mondial WTA al câștigurilor din tenis

1 Serena Williams $94,618,080 / se va retrage după US Open

2 Venus Williams $42,312,453 / are 42 de ani, retragerea e tot mai aproape

3 Simona Halep $40,123,437.

*Clasament actualizat la zi.