​David Popovici este omul momentului în natația mondială, sportivul în vârstă de 17 ani fiind dublu campion mondial și european în 2022. Cum o asemenea explozie la nivel de rezultate nu avea cum să nu ducă și spre unele discuții despre dopajul din sportul mondial, Popovici a lămurit unele aspecte și în legătură cu acest subiect delicat.

David PopoviciFoto: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse / Profimedia

David Popovici spune că a fost acuzat în mai multe rânduri că se dopează

Aflat într-un moment incredibil al carierei (și are doar 17 ani), David a povestit într-un podcast (Fair-Play) că este acuzat de unele persoane că ar trișa, aducându-se în discuție subiectul atât de delicat al dopajului.

Popovici vorbește deschis despre testele făcute până acum, iar acestea sunt peste 100, după cum spune dublul campion mondial și european.

„Dopingul se practică în orice sport care ține de efortul fizic. Te poate ajuta fie să crești mușchii, fie să reziști mai bine la efort. Sunt tot de felul de combinații. Eu fac o grămadă de teste antidoping.

Sunt mulți oameni care spun: «Bă, tu sigur trișezi. Ești cam prea bun». «Zic: Bine, mă. Cum zici tu» . Nu prea stau să răspund. Dar când mă întreabă lumea serios cum sunt testat, spun că fac foarte multe teste antidoping. Sunt teste care vin super random”.

David Popovici: Unde ești? Te așteptăm la tine acasă să oferi o mostră de sânge și o probă de urină

Campionul mondial și european spune că în orice moment trebuie să spună unde se află și să ofere o mostră de sânge și o probă de urină. Asta înseamnă sportul profesionist al zilelor noastre.

„Pot și acum să mă sune «Unde ești?». Spun «Sunt aici, sunt la un podcast». «OK. Te așteptăm la tine acasă, că noi suntem aici. Trebuie să oferi o mostră de sânge și o probă de urină».

Și nu pot spune nu. Dacă spun nu, pot să-mi îmi iau o penalizare. O penalizare poate însemna un «ban» (n.r. suspendare). Și nu vrea nimeni o suspendare de câțiva ani de la sport.

În plus, nici nu am de ce să mă ascund. E necesar să funcționeze corpurile antidoping, pentru că în sport e necesar să menții un nivel de corectitudine și de fair-play. Întotdeauna se vor găsi unii care vor să trișeze. Important e să-i poată prinde”.

Este testat și la 5 dimineața. David Popovici are o aplicație în care spune în fiecare moment unde este

„Cred că am făcut peste 100 de teste antidoping la viața mea. Vin și la 5 dimineața, sună la ușă direct, sau în timpul antrenamentului. Eu am o aplicație în care spun unde sunt de fiecare dată.

Ei, Agenția Națională Antidoping, Comitetul Internațional Olimpic și Federația Internațională de Natație, știu unde dorm în fiecare seară, unde petrec o oră pe zi, unde voi fi pentru o oră. Sunt mai multe entități care mă pot testa.

Dacă vor să mă prindă într-un moment în care eu nu știu că ei știu unde sunt, mă sună. Sau vin acasă, sperând să fiu acasă. Dacă nu sunt, trebuie să vin. Am o obligație care nu mă deranjează”, a spus David Popovici în podcastul Fair-Play, conform gsp.ro.

David Popovici, cap de listă - Lotul României pentru CM de înot juniori

David Popovici, dublu campion european și mondial în 2022

David Popovici a cucerit două medalii de aur la CE Natație de la Roma, sportivul nostru fiind de neoprit în proba regină de 100 m liber, dar și în cea de 200 m liber. Calificat în finala de 400 m liber cu al patrulea timp, David a ales să se retragă din cauza oboselii acumulate.

Reamintim că în luna iunie a acestui an, David Popovici a făcut dubla la CM de Natație, el reușind să se impună în probele de 100 și 200m liber.

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

Citește și: