Experimentata Simona Halep, care a învins-o pe Jessica Pegula, va juca duminică, la Toronto, a 18-a sa finală WTA 1000, vizând un al nouălea titlu, împotriva lui Beatriz Haddad Maia, care a învins-o pe Karolina Pliskova și care este o debutantă în această fază a unui turneu de această categorie, scrie France Presse.

Simona HalepFoto: Arlyn McAdorey / Zuma Press / Profimedia

Cu puțin peste două săptămâni înainte de US Open, unde nu a făcut niciodată mai mult decât o semifinală în 2015, an în care a fost finalistă și la Toronto, românca (locul 15 mondial) își confirmă vara frumoasă, marcată de o semifinală la Wimbledon.

Și, în general, revenirea ei în formă, la un an după ce a părăsit Top 10 din cauza unei serii de accidentări (umăr, coapsă...).

Halep a câștigat de două ori Openul Canadei, în 2016 și 2018, când s-a jucat la Montreal, iar sâmbătă s-a calificat pentru a 18-a oară în finala turneului WTA 1000, o competiție clasată imediat sub Grand Slamuri, învingând-o cu 2-6, 6-3, 6-4 pe americanca Jessica Pegula (nr. 7).

După acest succes, ea nu și-a ascuns satisfacția: „Nu mai jucasem niciodată una împotriva celeilalte, așa că nu știam la ce să mă aștept. A fost o luptă grozavă. Sunt foarte fericită că nu am căzut. Mă pot îmbunătăți. Dar îmi întăresc încrederea, îmi construiesc jocul și sunt foarte fericită că mă aflu în această poziție".

Experiență și rezistență

Fostul număr 1 mondial (în 2017), câștigătoare a Openului Franței (2018) și a turneului de la Wimbledon (2019), va avea ca obiectiv al nouălea titlu WTA 1000, după ce a câștigat 23 de titluri la toate categoriile din circuit.

Halep, în vârstă de 30 de ani, și-a pus în sfârșit experiența în valoare, reușind să se impună până la urmă după startul foarte ofensiv al lui Pegula, semifinalistă anul trecut la Montreal, care spera să câștige un al doilea titlu în 2022, după cel de la Washington din 2019.

Ea a fost deranjată la începutul meciului de greșelile sale neforțate, în special a treia și a patra dublă greșeală, care i-au oferit de fiecare dată un break adversarei sale.

Halep și-a revenit după ce a pierdut primul set. Jucătoarea care nu pierduse niciun set în turneu a reușit să lungească schimburile și a forțat-o pe Pegula să facă câteva greșeli.

Românca a reușit să scape la 4-1, dar a trebuit să anuleze patru mingi de break pentru a egala la seturi.

În setul al treilea, Halep a fost mai consistentă și s-a desprins la 5-2, dar Pegula a făcut un break curajos și apoi a salvat două mingi de meci pe serviciul ei.

Românca a fost furioasă și șters cimentul cu racheta, înainte de a recăpăta controlul și de a închide meciul la a treia ocazie, după două ore și 14 minute.

„Focul s-a întors”

„Focul a revenit, e un semn bun dacă fac asta", a zâmbit ea după aceea. Simona va trebui totuși să se teamă de Beatriz Haddad Maia, nr. 24 mondial, care s-a dovedit a fi foarte solidă și a reușit să elimine o altă fostă nr. 1 mondial (tot în 2017), Karolina Pliskova (nr. 14) din Cehia, cu 6-4, 7-6 (9/7).

Brazilianca în vârstă de 26 de ani, care s-a impus în optimi în fața lui Iga Swiatek, numărul 1 mondial, a avut o explozie bruscă și târzie în circuit, după ce a câștigat primele trei turnee din carieră în acest sezon, la Saint-Malo, Birmingham și Nottingham.

Acum a ajuns pentru prima dată în finala unui turneu WTA 1000, devenind astfel prima jucătoare din țara sa care reușește acest lucru.

În a treia lor întâlnire, fiecare având câte un meci câștigat până acum, Haddad Maia a pus-o sub presiune pe Pliskova încă de la început, reușind un break de 5-1.

Cehoaica în vârstă de 30 de ani a revenit după o accidentare la coapsă pentru a se apropia la 5-4, dar nu a reușit să o împiedice pe braziliancă să câștige primul set.

Pliskova, finalistă la ediția de anul trecut a Openului Canadei de la Montreal, a arătat o oarecare îmbunătățire în actul secund, dar la 5-3, la două puncte de set, și-a pierdut echilibrul.

În tie-break-ul extrem de disputat, brazilianca a reușit să se impună la a doua minge de meci, în două ore și trei minute.