Simona Halep (favorită 15) s-a calificat în optimile turneului National Bank Open, de categorie „WTA 1000”, după ce a învins-o în două seturi pe Shuai Zhang (45 WTA), scor 6-4, 6-2. Sportiva din China a avut mari probleme la serviciu (soarele a încurcat-o de multe ori în momentul în care aceasta arunca mingea), eleva lui Patrick Mouratoglou a profitat și a obținut victoria după o oră și 11 minute de joc.

Simona HalepFoto: Christopher Katsarov / AP - The Associated Press / Profimedia

De știut:

  • Prin calificarea în optimile turneului „WTA 1000” de la Toronto, Simona Halep și-a asigurat un premiu în valoare de 30.660 de dolari și 105 puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Halep a câștigat de două ori Rogers Cup (fosta denumire a competiției), în 2016 și 2018, dar la Montreal. În 2021, Simona Halep s-a oprit în turul secund, fiind învinsă de Danielle Collins.

Traseul virtual al Simonei Halep la turneul de la Toronto

Turul I: 6-0, 6-2 vs Donna Vekic

Turul II: 6-4, 6-2 vs Shuai Zhang

Optimi: Jil Teichman

Sferturi: Cori Gauff / Aryna Sabalanka

Semifinale: Jessica Pegula / Camila Giorgi / Yulia Putintseva

Finală: Iga Swiatek / Ons Jabeur / Maria Sakkari / Belinda Bencic / Garbine Muguruza / Serena Williams.

Simona Halep - Shuai Zhang 6-4, 6-2, în turul doi al turneului WTA de la Toronto

6-2 Shuai se grăbește și trimite în fileu. Zhang găsește o lovitură foarte bună în cross. As al Simonei (al patrulea). Halep nu ia cea mai bună decizie de lângă fileu, dar se apără bine cu reverul și Shuai ratează lovitura. Simona ratează prima minge de meci - dublă greșeală. Zhang trimite în banda fileului și Halep se califică în turul al treilea de la Toronto.

5-2 Zhang servește bine la exterior, Simona returnează afară. Simona câștigă cel mai frumos punct al partidei: s-a apărat foarte bine, iar chinezoaica a ratat lovitura decisivă. Shuai pune mingea în colțul terenului. Zhang lovește cu mult noroc și câștigă gameul.

5-1 Simona lovește superb în diagonală. Halep domină autoritar în aceste momente, Shuai pare să fi renunțat la luptă.

4-1 După două puncte câștigate de chinezoaică, Simona profită de o minge care lovește banda fileului și lovește decisiv cu forehandul. Shuai prinde linia (40-15). Simona controlează schimbul și punctează cu reverul pe mijlocul terenului. Simona pune din nou probleme cu reverul în lung de linie. Simona își forțează adversara să mai lovească o dată și aceasta trimite afară.

3-1 Simona servește al treilea as. Zhang returnează afară după un serviciu bun la teu. O dublă a româncei. Shuai forțează în cross, dar lovește prea puternic.

2-1 Simona punctează superb cu forehandul în lung de linie. Halep pune presiune, mai obține o minge de break, dar Zhang își revine la timp și întoarce de la 30-40.

2-0 Simona alternează așii cu dublele. Zhang revine în game, dar Simona punctează decisiv la timp și își confirmă avantajul.

1-0 Game perfect de retur pentru Simona. Sportiva noastră a fost foarte agresivă, a speculat problemele avute de adversară (care se chinuie în continuare în momentul în care aruncă mingea) și s-a impus la 0.

6-4 Simona începe gameul cu un as. Mult mai agresivă, Halep face pasul în teren și închide punctul cu un voleu. Minge trimisă afară de Zhang. Shuai salvează două mingi de set. Lovitură moale a Simonei, Zhang egalează la 40. După o eroare a chinezoaicei, Simona închide setul cu un as.

5-4 Dublă comisă de Zhang. Shuai mai face o eroare și îi oferă o mână de ajutor Simonei (0-30). Shuai egalează la 30, dar pierde următoarele puncte și Halep va servi pentru câștigarea setului.

4-4 Simona nu are parte de cea mai bună zi, jocul ei nu are ritm, iar erorile sunt prea dese. Halep se întinde incredibil, trimite înapoi în terenul adversarei, dar aceasta găsește o lovitură bună în lung de linie (două mingi de break). Shuai egalează pe tabelă.

4-3 După ce pierde al doilea punct din gameul de retur, Simona se ceartă singură și își lovește coapsa cu racheta. Un retur mult mai bun de această dată. Shuai găsește un unghi incredibil după un retur bun al Simonei, românca se deplasează bine spre fileu, dar nu mai poate face nimic. Retur prea lung.

4-2 Simona a ajuns rapid la 40-0, dar Zhang nu a renunțat la luptă, a punctat cu forehandul, a profitat de erorile româncei și a egalat la 40. Shuai cedează până la urmă după ce a ratat două lovituri.

3-2 Shuai începe gameul de serviciu cu o dublă. Shuai mai prinde o dată linia laterală. Serviciu bun spre exterior. Simona trimite aproape de corpul adversarei și aceasta greșește. Zhang joacă la limită de fiecare dată, de această dată a trimis prea lung. Shuai schimbă bine direcția și salvează o minge de break. O ratare a Simonei. Zhang se apropie pe tabelă.

3-1 Ca de fiecare dată, Simona este susținută de mulți români. Mizea trimisă de Zhang a căzut chiar pe linia de fund. Retur ratat de Shuai. Încă un forehand plasat perfect de Zhang (în colțul terenului). Shuai pare că și-a găsit ritmul, pune mult mai multe probleme la retur și obține două mingi de break. Serviciu secund bun al Simonei. Halep comite o greșeală și Zhang recuperează din diferență.

3-0 Shuai are mari probleme, nu poate servi așa cum își dorește. Simona profită și returnează bine. Shuai depășește timpul alocat pentru serviciu și primește un avertisment. Problemele continuă pentru sportiva din China, care comite până la urmă o dublă. Simona trimite în cross, dar mingea iese afară. Shuai ratează cu forehandul. Încă o eroare a chinezoaicei, Simona se desprinde.

2-0 Un prim serviciu bun al Simonei. Shuai accelerează, Simona ajunge prea târziu la minge și trimite afară. Halep câștigă un duel pe rever. Serviciu bun la mediană. Simona servește bine cu al doilea și Zhang returnează greșit.

1-0 Meciul a început cu Zhang la serviciu. Shuai scapă complet de sub control un rever. Încă o eroare comisă de chinezoaică. Simona returnează scurt și îi oferă punctul de tavă adversarei. Shuai are mari probleme în momentul în care arunca mingea și comite o dublă greșeală. Reverul Simonei se oprește în banda fileului (40-40). Încă un serviciu aproape ratat de Zhang. Shuai trimite în burta fileului și Halep fructifică a treia minge de break.

Cori Gauff o învinge pe Elena Rybakina (campioana de la Wimbledon) după două ore și 49 de minute de joc, scor 6-4, (8)6-7, 7-6(3). Pe National Bank Grandstand urmează partida dintre Halep și Zhang.

Simona Halep - Shuai Zhang 4-2

Halep și Zhang s-au întâlnit de șase ori, iar sportiva noastră conduce cu 4-2.

2022, Toronto: 6-4, 6-2 pentru Halep

2022, Madrid: 6-3, 6-2 pentru Halep

2019, Wimbledon: 7-6(4), 6-1 pentru Halep

2016, Beijing: 6-0, 6-3 pentru Zhang

2016, Australian Open: 6-4, 6-3 pentru Zhang

2012, Indian Wells: 6-1, 6-1 penru Halep.

Cine este Shuai Zhang

Shuai s-a născut la 21 ianuarie 1989, la Tianjin (China). Până acum, a adunat 532 de victorii în întreaga carieră și a înregistrat 381 de înfrângeri.

Are în palmares 3 titluri WTA la simplu: Guangzhou (2013 și 2017) și Lyon (2022). În prezent, Zhang ocupă poziția 45 în ierarhia mondială. Cea mai bună clasare a carierei a fost locul 23 WTA, poziție pe care a ocupat-o pe 14 noiembrie 2016.

De asemenea, este una dintre cele mai bune jucătoare de dublu: ocupă locul 2 în ierarhia mondială și a cucerit 12 titluri, inclusiv două de Grand Slam, la Australian Open 2019 și la US Open 2021. De-a lungul timpului a strâns din tenis $8.819.247.

Turneul de la Toronto este dotat cu premii în valoare de 2,697,250$ și se desfășoară pe suprafața „hard”. Ultima câștigătoare este italianca Camila Giorgi.