Simona Halep a avut nevoie doar de 61 de minute pentru a-și asigura prezența în turul secund al turneului National Bank Open, de categorie „WTA 1000”, de la Toronto. Donna Vekic nu a reușit să îi pună probleme româncei, jocul a curs într-o singură direcție de la început, iar Halep a arătat o formă excepțională: 6-0, 6-2.

Simona HalepFoto: Rob Prange / Zuma Press / Profimedia

Simona Halep, mesaj pentru Patrick Mouratoglou după ce a defilat în primul tur al turneului de la Toronto

De știut:

  • Pentru calificarea în turul al doilea al turneului WTA 1000 de la Toronto, Simona Halep va primi 17.445 de dolari și 60 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Pentru un loc în optimi, Simona se va duela cu învingătoarea partidei dintre chinezoaica Shuai Zhang (45 WTA) și iberica Cristina Bucșa (122 WTA, jucătoare venită din calificări).

Simona Halep - Donna Vekic 6-0, 6-2, în primul tur al turneului WTA de la Toronto

6-2 Punct după punct, încrederea Donnei scade. Simona conduce cu 30-0 la retur. Halep ratează contrascurta. O eroare rară a Simonei. Vekic ajunge prea târziu la minge și trimite afară. Minge de meci pentru Halep. Simona ratează lovitura, Vekic egalează. Scurtă perfectă pusă de Donna. Simona stă bine în schimb, preia inițiativa și Donna ratează. Simona ajunge la o scurtă ratată și închide partida.

5-2 Simona servește impecabil în acest game, mai găsește și un as (al patrulea din meci) și croata va servi pentr ua rămâne în partidă.

4-2 Donna cedează din toate punctele de vedere. După un retur ratat de Simona (a lovit greșit mingea și aceasta a sărit foarte mult în terenul adversarei), Vekic trimite în fileu și scapă racheta pe suprafața de joc. Simona trimite cu reverul în lung de linie, dar mingea aterizează în spatele liniei de fund. Vekic egalează după ce a fost condusă cu 40-0, dar tot ea trimite în banda fileului dintr-o poziție ideală. Simona se apără foarte bine la o scurtă și un lob, dar nu ia cea mai bună decizie în momentul în care adversara a venit la fileu. Încă un punct construit bine de Donna. Simona returnează superb în cross, face pasul în teren și câștigă punctul. Retur ratat. Scurtă executată mai bine de croată.

4-1 Serviciu foarte bun la mediană. Urmat de un as. Simona joacă singură (a comis a patra sa dublă greșeală din meci). Halep își confirmă avantajul.

3-1 Donna alternează momentele bune cu erorile inexplicabile. Simona este agresivă, pune presiune la retur și conduce cu 30-0. Game alb pentru Simona, care se desprinde și în setul secund.

2-1 Simona își continuă marșul, servește bine, lovește precis și nu îi dă prea multe șanse adversarei. Donna returnează bine pe un serviciu moale al româncei. Simona ajunge la o scurtă, Donna nu găsește cel mai bun lob, dar smashul Simonei se oprește în fileu. As Halep. Simona se apără superb și închide gameul.

1-1 Simona gestionează foarte bine raliurile, Donna nu are niciun răspuns. Vekic ajunge din nou în momentul în care ar trebui să lovească decisiv, dar trimite în afara terenului. Dublă greșeală. Primul punct câștigat cu al doilea serviciu de croată. Donna egalează după ce a fost condusă cu 40-0. Donna mai salvează o minge de break și câștigă primul său game după o minge trimisă la limită (dar în afara terenului) de Simona.

1-0 Donna nu poate puncta nici pe serviciul secund al Simonei. Eroare după eroare din partea croatei. Donna a stat mult mai bine în acest punct, dar a ratat complet ultima lovitură.

6-0 Retur în fileu al Simonei, după un serviciu bun la exterior. Combinație câștigătoare a croatei, care a profitat de un retur scurt al Simonei și a lovit decisiv cu forehandul. Vekic face pasul în teren, dar Simona o pasează. Încă o eroare a croatei - minge de set pentru Simona. Halep se întinde, pune returul în teren și Donna trimite în fileu.

5-0 Majoritatea punctelor câștigate de croată vin în urma erorilor Simonei. Încă o dublă comisă de Halep. Simona rămâne foarte atentă și își face serviciul fără prea mari emoții.

4-0 Donna nu se regăsește, comite multe erori și Simona profită din plin de ele - game alb la retur pentru româncă.

3-0 Game foarte bun de serviciu pentru Simona, care a controlat toate punctele și s-a impus la 0.

2-0 Donna începe bine gameul și o pasează pe Simona, care a făcut pasul în teren. Simona revine, ajutată și de erorile adversarei (a făcut și o dublă) și obține două mingi de break. Halep se apără bine, trece la atac și punctează în lung de linie.

1-0 Meciul de la Toronto a început cu Halep la serviciu. Ca în ultimele meciuri, Simona este destul de nesigură la serviciu, comite și o dublă greșeală, dar închide gameul cu un as.

Cine este Donna Vekic

Donna s-a născut la 28 iunie 1996, la Osijek (Croația). Până acum, a adunat 303 victorii în întreaga carieră și a înregistrat 158 de înfrângeri. Are în palmares 3 titluri WTA: Kuala Lumpur 2014, Nottingham 2017 și Courmayeur 2021.

În prezent, Vekic ocupă poziția 86 în ierarhia mondială. Cea mai bună clasare a carierei a fost locul 19 WTA, poziție pe care a ocupat-o pe 4 noiembrie 2019. De-a lungul timpului a strâns din tenis $5.331.445.

În calificările turneului de la Toronto, Donna a trecut de Lina Glushko (211 WTA), scor 6-4, 6-2, și a fost învinsă de Asia Muhammad (182 WTA), scor 7-5, (2)6-7, 6-1.

Traseul virtual al Simonei Halep la turneul de la Toronto

Turul I: 6-0, 6-2 vs Donna Vekic

Turul II: Shuai Zhang / Cristina Bucșa

Optimi: Anett Kontaveit / Jill Teichman / Venus Williams

Sferturi: Cori Gauff / Aryna Sabalanka / Elena Rybakina

Semifinale: Paula Badosa / Petra Kvitova / Jelena Ostapenko / Jessica Pegula / Emma Răducanu

Finală: Iga Swiatek / Ons Jabeur / Maria Sakkari / Belinda Bencic / Garbine Muguruza / Naomi Osaka.

Turneul de la Toronto este dotat cu premii în valoare de 2,697,250$ și se desfășoară pe suprafața „hard”. Ultima câștigătoare este italianca Camila Giorgi.

În 2021, Simona Halep s-a oprit în turul secund, fiind învinsă de Danielle Collins.