Simona Halep a comis foarte multe erori (33!) în primul meci din sezonul american, Cristina Bucșa (123 WTA) a făcut tot ce a putut și a rezistat o oră și 20 de minute pe teren, dar diferența de valoare și-a spus până la urmă cuvântul și fosta lideră mondială s-a calificat în optimile turneului Citi Open de la Washington (WTA 250).

Simona HalepFoto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

De știut:

  • Pentru calificarea în optimile turneului WTA de la Washington, Simona Halep va primi 4.100 de dolari și 30 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Pentru un loc în sferturi, Simona se va duela cu învingătoarea partidei dintre americanca Madison Brengle (61 WTA) și rusoaica Anna Kalinskaya (71 WTA).

Statistica partidei dintre Simona Halep și Cristina Bucșa

Ași: 4-0

Duble greșeli: 6-0

Puncte jucate cu primul serviciu: 45% - 74%

Puncte câștigate cu primul serviciu: 73% - 49%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 53% - 40%

Puncte de break convertite: 63% (5/8) - 60% (3/5)

Lovituri câștigătoare: 19 - 7

Erori neforțate: 33 - 30

Puncte câștigate: 67 - 49

Durată meci: 1h 20 min.

Simona Halep, traseul virtual de la Citi Open / WTA Washington

Turul I - 6-3, 7-5 vs Cristina Bucșa

Optimi - Madison Brengle / Anna Kalinskaya

Sferturi - Kaia Kanepi / Greet Minnen / Harriet Dart / Lin Zhu

Semifinale: Jessica Pegula / Venus Williams / Daria Saville / Clara Tauson

Finala: Emma Răducanu / Victoria Azarenka / Elise Mertens / Sofia Kenin.

Simona Halep - Cristina Bucșa 6-3, 7-5, în primul tur de la WTA Washington

Setul II

7-5 Simona servește bine și se apropie la două puncte de turul următor. Retur în fileu al ibericei - trei mingi de meci. Prima este ratată - a șasea dublă din meci. Cristina trimite în fileu și Simona se califică în optimi.

6-5 Scorul de pe tabelă pare să o fi trezit-o pe Simona - puncte spectaculos câștigat de sportiva noastră. Halep forțează, controlează schimburile și Cristina greșește. Banda fileului oprește mingea trimisă de iberică (15-40). După o scurtă bună, Cristina câștigă punctul cu un voleu. Break pentru Halep, care va servi din nou pentru victorie.

5-5 Eroare după eroare, Simona îi permite adversarei să se apropie (0-30). Departe de minge, Bucșa trimite afară. Nervii Simonei ies la suprafață: românca schimbă racheta, după ce a dat de pământ cu precedenta. Cristina returnează lung și Simona trimite în fileu - două mingi de break. Simona lovește foarte moale, mingea se oprește în fileu și Bucșa egalează.

5-4 Retur câștigător al Simonei (15-15). Urmat de unul trimis afară. Game în care Simona a jucat singură: ori a lovit decisiv, ori a comis erori. Bucșa rămâne în meci.

5-3 Încă un game încep cu o dublă de româncă. Cristina speră în continuare: 0-30. Forehand câștigător în lung de linie al fostei lidere WTA. Cădere inexplicabilă a Simonei, care încheie gameul cu încă o dublă.

5-2 Simona conduce cu 30-0 la retur, după a 15-a lovitură câștigătoare (iberica are doar 4). Halep se apără incredibil, o forțează pe adversară să mai lovească încă o dată și până la urmă Cristina cedează. Simona se impune la 0 la retur și va servi pentru calificarea în runda următoare.

4-2 Bucșa obține două mingi de break, după o dublă și mai multe erori ale Simonei. Prima este salvată cu un forehand în lung de linie. Cristina atacă pe serviciul secund, dar ratează ținta. Simona se trezește la timp, punct câștigat de lângă fileu. Simona revine de la 15-40 și își păstrează avantajul.

3-2 Un game de retur în care Simona a comis prea multe erori, Cristina rămâne aproape pe tabelă.

3-1 Încă o dublă greșeală a Simonei. Halep pare că nu-și mai găsește ritmul în aceste momente, dar un serviciu bun pune capăt seriei de puncte câștigate la rând de Bucșa. Iberica face pasul în teren, dar nu pune suficientă presiune și tot ea este cea care ratează lovitura decisivă. Al treilea as al Simonei. Minge trimisă în spatele liniei de fund de Cristina.

2-1 Simona joacă din ce în ce mai bine, Cristina nu mai este la fel de concentrată. Două puncte câștigate la rând de iberică, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimele gameuri. Un prim semn de frustrare al Simonei, care a comis două erori la rând.

2-0 Deplasare superbă a Simonei pe teren, care se apără excelent, trece în ofensivă și câștigă punctul cu forehandul. Cristina returnează în fileu, Simona confirmă avantajul.

1-0 Retur prea lung al Simonei. Cristina nu mai este la fel de precisă ca în primele gameuri ale partidei. Fără a forța, Halep mai obține două mingi de break. Bucșa trimite pe culoarul de dublu.

Setul I

6-3 Al doilea as al Simonei. Halep îi face un cadou adversarei. Încă două mingi de set pentru Simona. Bucșa trimite în fileu, Halep își adjudecă prima manșă.

5-3 Bucșa contează doar în momentul în care pune în teren primul serviciu. Cristina revine de la 0-30. Simona obține o minge de set. Simona se apără bine, dar Cristina a construit frumos punctul și l-a câștigat de lângă fileu. Sportiva care reprezintă Spania rezistă, își face serviciul și rămâne în set.

5-2 Halep și-a ridicat nivelul jocului, servește și primul as. Smash perfect al Simonei. Game bun de serviciu al Simonei, care se apropie de câștigarea primului set.

4-2 Simona atacă aproape de fiecare dată pe serviciul secund al adversarei: sportiva născută la Chișinău a câștigat un singur punct din această postură. Simona forțează returul pe primul serviciu, dar ratează lovitura. Break la 15 reușit de Simona.

3-2 Cristina pierde un schimb pe mijlocul terenului. Game câștigat rapid de Simona, după mai multe erori ale adversarei.

2-2 Bucșa stă bine în puncte, Simona comite prea multe erori. Retur aproape de linia de fund al Simonei, Cristina reacționează prea târziu. Din apropierea fileului, Simona caută colțul terenului, dar ratează de puțin execuția. Încă un rever imprecis al Simonei. Serviciu bun al ibericei.

2-1 Cristina câștigă câteva puncte spectaculoase și obține rapid trei mingi de rebreak. Lovitură ratată complet de Simona, Bucșa recuperează.

2-0 Bucșa începe bine gameul, profită și de o eroare a Simonei. Cristina stă surprinzător de bine în raliurile lungi. Forehand superb în lung de linie al Simonei (30-30). Halep revine de la 0-30 și face break.

1-0 Meciul a început cu Simona la serviciu. Un prim retur ratat de Bucșa. Simona face o dublă greșeală. Un schimb mai lung se termină cu o minge trimisă în fileu de Cristina. Reverul Simonei lovește banda fileului, dar mingea aterizează până la urmă în terenul adversarei. Halep închide gameul cu un serviciu bun.

Partida va începe undeva în jurul orei 19:05.

În calificările turneului de la Washington, Cristina a trecut de Kimberly Birrell (Australia, 345 WTA), scor 6-3, 3-6, 7-6, și de Caty McNally (SUA, 174 WTA), scor 1-6, 6-4, 7-5.

Simona Halep și Cristina Bucșa nu s-au mai întâlnit în circuitul WTA.

​Cine este Cristina Bucșa

Cristina s-a născut la i ianuarie 1998, la Chișinău (Republica Moldova), iar din 2015 reprezintă Spania. Este antrenată de tatăl Ion și locuiește și se pregătește în Cantabria. Până acum, a adunat 253 de victorii în întreaga carieră și a înregistrat 157 de înfrângeri.

Are în palmares 4 titluri ITF (trei pe hard și unul pe zgură), iar în acest an s-a calificat pe tablourile principale de la Australian Open și Roland Garros.

În prezent, Bucșa ocupă poziția 123 în ierarhia mondială. Cea mai bună clasare a carierei a fost locul 120 WTA, poziție pe care a ocupat-o săptămâna precedentă. De-a lungul timpului a strâns din tenis $596,345.

Lista capilor de serie de la Citi Open 2022

1. Jessica Pegula

2. Emma Răducanu

3. Simona Halep

4. Victoria Azarenka

5. Elise Mertens

6. Kaia Kanepi

7. Mayar Sherif

8. Clara Tauson.

Citi Open 2022: Distribuția punctelor și a banilor

Turul I: $2.835 / 1 punct

Turul II: $4.100 / 30

Sferturi: $6.200 / 60

Semifinale: $11.000 / 110

Finalistă: $19.750 / 180

Câștigătoare: $33.200 / 280.

City Open de la Washington va avea loc în perioada 1-7 august. Turneul face parte din categoria WTA 250. Premiile totale sunt în valoare de $251.750.