A lucrat printre altele cu Emma Răducanu, Daria Kasatkina și Monica Puig și este unul dintre antrenorii respectați din circuitul WTA. Belgianul Philippe Dehaes a oferit o explicație pentru desele concedieri din ultima perioadă din tenisul feminin.

Philippe DehaesFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Philippe Dehaes este o figură cunoscută iubitorilor de tenis, el putând fi văzut în dese rânduri în loja jucătoarelor pe care le-a pregătit în ultimii ani.

A colaborat cu Emma Răducanu, Daria Kasatkina și Monica Puig, iar ultima dată a fost antrenorul slovenei Kaja Juvan (ocupantă a locului 63 WTA în prezent).

E o modă să dai antrenorul afară - Dorința de rezultate imediate este una mare

Chestionat pe marginea deselor concedieri din lumea tenisului feminin din ultima perioadă, antrenorul belgian a oferit un răspuns pentru rtbf.be.

„Este o tendință actuală și nu ar trebui să ne fie teamă să o spunem. Este tare complicat să faci această meserie în zilele noastre, cu această tânără generație.

Sunt sportive (n.r. din tânăra generație) care pun un foarte mare accent pe emoție. Vor ca totul să se întâmple acum, iar rezultatele să vină rapid. Nu vor să facă sacrificii sau să aștepte ca lucrurile să evolueze treptat, să se îmbunătățească.

Antrenorii sunt concediați din motive care nu sunt întotdeauna raționale. Totul fusese pus la punct pentru ca evoluția sportivei (n.r. Kaja Juvan) să vină pas cu pas, nu exista niciun motiv care să justifice o încetare a colaborării cu ea” - Philippe Dehaes, pentru sursa citată.

În sprijinul teoriei sale, belgianul aduce în discuție rezultatele sportivei Kaja Juvan din acest an, din timpul colaborării. Au fost 24 de victorii și 10 înfrângeri, cu o urcare până pe locul 58 mondial.

Kaja a disputat o finală de WTA 250 la Strasbourg, iar pe drumul până la ultimul act a învins nume consacrate precum Elise Mertens și Karolina Pliskova.

De asemenea, la Roland Garros a fost eliminată de Paula Badosa, a treia jucătoare a lumii la acel moment (o înfrângere în trei seturi).

„Așa că, atunci când am ajuns la Hamburg (n.r. locul unde a fost anunțat despre încetarea colaborării) eram la ani lumină distanță de a-mi imagina ce avea să-mi spună”, precizează Dehaes.

Circuitul WTA, o nebunie - Prea mulți antrenori dați afară

„Este o nebunie când te uiți în circuitul WTA și vezi numărul de antrenori dați afară în ultima perioadă. Sunt antrenor din 2000 și cred că tânăra generație lucrează mult pe emoție. Aceste lucruri devin comune, iar situația nu pare să se îmbunătățească în vreun fel”, a conchis Philippe Dehaes.

Concediat pentru o nemulțumire de 5%

În continuarea discursului său, Philippe Dehaes vorbește despre momentul în care Kaja Juvan i-a spus că nu vrea să mai colaboreze cu el.

Antrenorul spune că eleva sa îl aștepta în holul unui hotel din Hamburg, acolo unde i-a precizat, printre altele, că nu-i place 5% din munca pe care o prestează. Drept urmare, își va angaja un alt antrenor cu ajutorul căruia să fie 100% mulțumită.