Patrick Mouratoglou a ajutat-o pe Serena Williams să câștige 10 dintre cele 23 de titluri de Grand Slam din palmares, dar relația dintre cei doi a fost una construită cu greu. În prezent antrenor al Simonei Halep, tehnicianul francez cu origini grecești și-a amintit de primul antrenament susținut alături de sportiva care a scris istorie în tenisul feminin.

Patrick Mouratoglou si Serena WilliamsFoto: William WEST / AFP / Profimedia

Patrick Mouratoglou și impunătoarea Serena Williams: „Încearcă să preia puterea asupra oamenilor”

În cadrul emisiunii „Profesie - Antrenor Sportiv” de la Canal+, Mouratoglou a vorbit despre personalitatea dificilă a americancei și despre regulile pe care a trebuit să le impună pentru ca relația dintre cei doi să funcționeze.

„Îmi amintesc de primul antrenament cu Serena. Eram la Wimbledon și ea a ajuns dimineața pe teren, eu am fost acolo înaintea ei. O salut și nu-mi răspunde, de parcă aș fi fost un străin. Nu spun nimic, ne apucăm de antrenament, după un sfert de oră vorbesc cu ea și nici nu se uită la mine, parcă n-aș fi vorbit.

Așa că am așteptat ca ea să se așeze și când s-a așezat i-am spus ceva ce a surprins-o: `Ascultă, dacă vrei ca totul să meargă bine va trebui să respecți două, trei reguli. Iar regula numărul unu este următoarea: când ajungi dimineața, te uiți la mine și mă saluti și regula numărul doi, când vorbesc cu tine, te uiți la mine și îmi răspunzi!`

Am știut după aceea că era modul ei de a prelua puterea, știa că este impunătoare. În plus, știa că reprezintă ceva foarte puternic și încerca să preia puterea asupra oamenilor cu un comportament care intimidează enorm.

Așa că a fost foarte important la început să punem bazele colaborării noastre, baze care ne-ar putea oferi șansa ca aceasta să funcționeze” - Patrick Mouratoglou, potrivit welovetennis.fr.

Patrick Mouratoglou și jucătorii pe care i-a antrenat în carieră

Cunoscutul antrenor francez și-a început cariera în 1999, atunci când l-a pregătit pe Marcos Baghdatis (1999-2006).

De la acel moment, Mourtagolou a mai colaborat cu Anastasia Pavlyuchenkova (2007-2009), Aravane Rezai (2009-2010), Yanina Wickmayer (2009-2012), Laura Robson (2010-2011), Jeremy Chardy (2021), Grigor Dimitrov (2012), Stefanos Tsitsipas (2018), Coco Gauff (2018), Serena Williams (2012-prezent), iar acum Simona Halep.

Mouratoglou, 31 de trofee ca antrenor - Dintre aceastea, 10 de Grand Slam alături de Serena Williams

În total, antrenorul francez a cucerit 31 de trofee alături de cei pe care i-a pregătit în carieră. În mod evident, cele mai spectaculoase rezultate le-a avut alături de Serena Williams: zece titluri de Grand Slam (Australian Open - două trofee / Roland Garros - două trofee / Wimbledon - trei trofee / US Open - trei trofee).

De asemenea, și-a mai trecut în CV o medalie de aur la Jocurile Olimpice (cucerită de Serena la JO 2012 Londra) și trei trofee la Turneul Campioanelor (desigur, tot alături de Serena).

Lista este completată de alte 9 turnee câștigate: Premier Mandatory și Premier 5 (cu Serena Williams și Aravane Rezai - Madrid în 2010).