Visul Simonei Halep de a câștiga pentru a doua oară turneul de la Wimbledon nu s-a îndeplinit: fosta lideră WTA a avut mari probleme la lansare (a comis 9 duble greșeli) și a fost învinsă în două seturi de Elena Rybakina, după un meci în care sportiva care reprezintă Kazahstan și-a folosit perfect armele favorite (serviciul și forehandul). A fost 6-3, 6-3 pentru jucătoarea în vârstă de 23 de ani, care o va întâlni pe Ons Jabeur în ultimul act al competiției de la All England Club.

Simona HalepFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rezumatul partidei dintre Simona Halep și Elena Rybakina

Statistica partidei Simona Halep vs Elena Rybakina

Ași: 0-5

Duble greșeli: 9-0

Puncte câștigate cu primul serviciu: 71% - 73%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 38% - 53%

Puncte câștigate la fileu: 12/14 (86%) - 8/13 (62%)

Puncte de break convertite: 1/1 (100%) - 3/9 (33%)

Lovituri câștigătoare: 16-21

Erori neforțate: 15-16

Puncte câștigate: 52-62

Durată meci: 1h 16 min.

De știut:

  • Ons Jabeur și Elena Rybakina s-au mai întâlnit de trei ori, iar sportiva din Tunisia conduce cu 2-1.
  • Finala de la Wimbledon va fi prima de Grand Slam pentru Ons Jabeur și Elena Rybakina.

  • Pentru prezența în penultimul act de la All England Club, Halep va primi un cec în valoare de 535.000 de lire sterline.
  • Simona a câștigat turneul de la Wimbledon în 2019, iar campioana en-titre este Ashleigh Barty (s-a retras între timp din tenis).

Simona Halep - Elena Rybakina 3-6, 3-6, în semifinalele Wimbledon 2022

Setul II

3-6 Elena este surprinsă de o minge lungă a Simonei și trimite afară. Simona nu își poate pasa adversara și aceasta închide punctul. Două retururi ratate de Rybakina (40-15). Urmate de unul bun, aproape de corpul Simonei. A noua dublă greșeală a Simonei (40-40)... Simona trimite în lung de linie, dar mingea aterizează pe culoarul de dublu - minge de meci pentru Rybakina. Elena se întinde și returnează în colțul terenului - sportiva din Kazahstan se califică în finala de la Wimbledon 2022.

3-5 Rybakina controlează schimbul de pe centrul terenului și lovește decisiv cu forehandul. Retur trimis afară de Halep. Simona avansează în teren și punctează de lângă fileu. As la exterior al kazahei (reluarea cerută de Simona a confirmat că mingea a aterizat în terenul româncei). După un retur foarte bun, Simona punctează cu un voleu. Încă un as al Elenei...

3-4 Simona joacă bine în contre-pied. Elena se grăbește de lângă fileu, nu lasă mingea să cadă și trimite afară. Rybakina lovește cu rama. Raliu superb câștigat de Simona, care nu își lasă adversara să se desprindă.

2-4 Elena începe gameul cu un as. Rybakina trimite în fileu. Încă un serviciu fulgerător la mediană. Simona nu poate face nimic - Elena servește prea puternic. Încă un as la exterior.

2-3 Simona o forțează pe adversară să mai lovească o dată și aceasta comite erori. Elena rămâne agresivă la retur (30-30). Simona se apără incredibil, dar nu mai poate face nimic și kazaha închide punctul de lângă fileu - minge de break. Simona își pierde din nou serviciul după încă o dublă greșeală (a opta din meci).

2-2 Primele inexactități ale Elenei la serviciu - trei mingi de break consecutive pentru Simona. Rybakina se grăbește și trimite afară.

1-2 Halep începe gameul cu o lovitură marcă înregistrată: backhand în lung de linie. Simona se deplasează bine, ajunge la timp la fileu și câștigă punctul. Retur bun al sportivei din Kazahstan. Eroare a Elenei. Serviciu bun al româncei.

0-2 Elena este jucătoarea care dictează ritmul, Simona se deplasează bine, dar punctează mai degrabă prin erorile adversarei. Halep lovește cu rama. Simona nu are răspunsuri pentru serviciul puternic al adversarei. Românca o prinde pe contre-pied pe Elena, după o scurtă previzibilă. Retur în fileu, Rybakina confirmă breakul.

0-1 Primele semne de frustrare - Simona se ceartă singură după o lovitură ratată. Schimb prelungit câștigat de Halep. Simona trimite câteva lovituri la limită, Rybakina cere challenge și câștigă punctul (mingea trimisă de Halep a aterizat în spatele liniei de fund). Rybakina încearcă să o paseze pe Simona, dar trimite pe culoarul de dublu. Elena face pasul în teren după un retur lung și închide punctul cu voleul. Eroare neforțată a sportivei din Kazahstan. A patra dublă greșeală a Simonei. Halep încearcă să își paseze adversara în cross, dar nu pune mingea în teren. Simona salvează mingea de break de lângă fileu. Încă o dublă... Momente incredibile - Simona face a treia dublă din acest game și își cedează serviciul.

Setul I

3-6 As la mediană reușit de Rybakina. Simona rămâne fixată pe centrul terenului, Elena lovește decisiv cu forehandul. Încă un as la teu. Rever câștigător în cross al Simonei (a salvat încă o minge de set). Mingea trimisă de Simona aterizează pe linia de fund, Elena lovește cu rama. Simona ratează lovitura de rever și pierde primul set.

3-5 Simona nu ia cea mai bună decizie din apropierea fileului, dar Elena nu mai poate amortiza și mingea iese afară. Rever superb în lung de linie al Simonei. Halep pierde un schimb pe centrul terenului. Invitată la atac de adversară, Simona trimite mingea în burta fileului. Dublă greșeală într-un moment foarte important - Simona cere challenge, dar nu are dreptate (30-40). Halep salvează o minge de set, după un punct decis la fileu. Retur scurt al kazahei, Simona atacă bine cu forehandul. Încă un serviciu bun la exterior, Simona rămâne în set.

2-5 Simona nu are răspuns pentru un serviciu bine plasat de kazahă. Elena dictează ritmul schimburilor, dar de această dată trimite în fileu. Atac fulgerător de forehand al Elenei, după un retur moale al Simonei. Lovituri puternice și precise ale sportivei născute la Moscova. Eroare neforțată a Elenei. Scurtă neinspirată a Simonei, sliceul Elenei aterizează pe linie și mingea nu mai sare.

2-4 Schimb aprig de lovituri, mingea rămâne în terenul Elenei după ce lovește banda. Rybakina caută linia, cere challenge și are dreptate - lovitura ei a fost bună. Simona plasează mingea în colțul terenului și salvează o minge de break (mai rămâne una). Simona se apără incredibil cu un forehand în lung de linie și forțează o eroare din partea adversarei (40-40). Serviciu bun la exterior. Elena ratează cu sliceul.

1-4 Rybakina lovește bine pe contre-pied. Elena caută colțul terenului din defensivă, dar ratează execuția. Halep ajunge prea târziu la minge și nu o mai poate trimite înapoi peste fileu. Kazaha ratează o scurtă. Serviciu foarte bun la exterior al Elenei. Incomodată de o minge care s-a oprit în banda fileului, Simona lovește prea puternic și Rybakina își păstrează avantajul pe tabelă.

1-3 Simona are mari probleme la serviciu: a făcut încă o dublă greșeală. Simona ajunge la o scurtă și își păcălește adversara de lângă fileu. Rybakina răspunde cu aceeași monedă și câștigă un punct avansând în teren. Simona găsește un serviciu bun spre exterior și salvează o minge de break. Scurta Elenei se oprește în plasă. Rybakina returnează prea lung și Simona punctează pe tabelă.

0-3 Serviciu bun la exterior al Elenei. Simona returnează lung și câștigă punctul. Retur ratat de Halep. Rybakina își folosește foarte bine principala armă, serviciul, și își confirmă avantajul.

0-2 Elena returnează lung și o pune în dinficultate pe româncă. Rybakina se întinde, ajunge la o minge trimisă pe contrepied și Halep ratează atacul decisiv. Primul punct câștigat de Halep vine după ce aceasta a făcut pasul la fileu. Serviciu bun, retur în fileu. Rybakina egalează la 40 după ce a executat bine un smash. Prima dublă greșeală a Simonei. Rybakina controlează punctul și face break.

0-1 Partida a început cu Rybakina la serviciu. După un serviciu foarte bun, Elena continuă gameul cu o scurtă excelentă. Simona nu poate returna un serviciu la exterior. Game alb pentru kazahă.

Kelly Thomson este arbitra din scaun al meciului dintre Halep și Rybakina.

Rybakina câștigă tragerea la sorți și alege să servească prima.

Cele două jucătoare au intrat pe Centralul londonez.

Ons Jabeur este prima finalistă de la Wimbledon 2022: tunisianca a trecut în trei seturi de Tatjana Maria, scor 6-2, 3-6, 6-1.

Simona Halep vs Elena Rybakina 2-2

2022, Wimbledon: 6-3, 6-3 pentru Rybakina

2021, US Open: 7-6(11), 4-6, 6-3 pentru Halep

2020, Dubai: 3-6, 6-3, 7-6(5) pentru Halep

2019, Wuhan: 4-5 (retragere Simona Halep).

Cine este Elena Rybakina

Rybakina s-a născut la 17 iunie 1999 în Moscova. Deși jucătorii ruși sunt excluși de la Wimbledon 2022 din cauza războiului din Ucraina, Rybakina reprezintă Kazahstanul din 2018 și a avut drept de participare.

Până acum, a adunat 223 de victorii în întreaga carieră și a înregistrat 108 de înfrângeri.

Are în palmares două trofee WTA: Hobart (2020) și București (2019). A mai ajuns în finalele turneelor de la Adelaide (2022), Shenzhen (2020), Sankt Petersburg (2020), Dubai (2020), Strasbourg (2020) și Nanchang (2019).

În prezent, Rybakina ocupă poziția 23 în ierarhia mondială. Cea mai bună clasare a carierei a fost locul 12 WTA, în ianuarie 2022. De-a lungul timpului a strâns din tenis $3.533.236.