Simona Halep a condus cu 3-1 în setul decisiv al meciului cu Beatriz Haddad Maia, dar și-a pierdut de trei ori la rând serviciul și sportiva din Brazilia a obținut calificarea în finala turneului pe iarbă de la Birmingham. În cealaltă semifinală a competiției de categorie WTA 250, Sorana Cîrstea a servit de două ori în momentul în care conducea cu 5-4 în tiebreakul celui de-al treilea set, dar nu a reușit să rămână concentrată și a fost învinsă de Shuai Zhang.

Sorana Cirstea vs Simona HalepFoto: ROB PRANGE / AFP / Profimedia

WTA Birmingham, rezultate semifinale

Simona Halep - Beatriz Haddad Maia 3-6, 6-2, 4-6 / 2 ore 14 minute

Sorana Cîrstea - Shuai Zhang 6-4, 1-6, (5)6-7 / 2 ore și 10 minute.

De știut:

  • Pentru prezența în semifinale, Simona Halep și Sorana Cîrstea vor primi câte $11.000 și 110 puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • Beatriz Haddad Maia se află la a doua finală consecutivă în circuitul WTA (a câștigat turneul de la Nottingham), iar Shuai Zhang are o săptămână de vis la Birmingham: va juca și în ultimul act al probei de dublu, alături de Elise Mertens.

Desfășurarea meciului ​Simona Halep - Beatriz Haddad Maia 3-6, 6-2, 4-6

Setul III

Beatriz face o dublă greșeală la minge de meci, dar Simona îi face un cadou la a doua (a trimis în fileu, după ce a făcut pasul în teren) și Haddad Maia se califică în finala de la Birmingham.

Simona servește un as în momentul în care adversara avea minge de break. Beatriz revine cu câteva retururi excelente, domină un schimb și până la urmă Simona trimite afară - brazilianca va servi pentru câștigarea partidei (4-5).

Beatriz nu renunță la luptă, recuperează breakul și rămâne aproape de Halep (3-2). Simona se apără bine inițial, dar Beatriz face pasul în teren și închide gameul (3-3). Beatriz pune o scurtă foarte bună și Simona ajunge prea târziu - break pentru sportiva din Brazilia (3-4). Simona are răbdare, așteaptă greșeală adversarei și aceasta vine (4-4).

Simona începe decisivul cu un game bun de serviciu (1-0). Beatriz răspunde cu un game câștigat la 0 (1-1). Game foarte echilibrat câștigat de Simona (2-1). Lovitură superbă în cross scurt a Simonei - Halep pune presiune la retur, Beatriz cedează sub presiune și Simona face breakul (3-1).

Setul II

Halep joacă mult mai bine în aceste momente, își face serviciul la 0 (5-2). Game excelent și la retur pentru Simona, care împinge meciul în set decisiv (6-2).

Simona își face din ce în ce mai greu serviciul, dar rămâne deocamdată în avantaj (2-1). Simona revine de la 0-40, dar nu duce misiunea la capăt și Beatriz egalează (2-2). Simona scapă dintr-un moment dificil și conduce cu 3-2. Halep pune presiune, ajunge incredibil la o scurtă și face breakul la 0 (4-2).

Simona cere un timeout medical (a alunecat de două ori în al cincilea game din primul set). Sportiva noastră continuă partida și își face fără prea mari probleme serviciul (1-0). Simona nu îi pune mari dificultăți adversarei și aceasta egalează (1-1).

Setul I

Game foarte slab de serviciu al Simonei, Beatriz forțează și revine din nou pe tabelă. Haddad Maia trece pentru prima oară în avantaj (3-4). Halep pare să-și fi pierdut ritmul, Haddad Maia profită din plin și va servi pentru câștigarea setului (3-5). Seria câștigătoare a braziliencei continuă: Beatriz câștigă al patrulea game consecutiv și primul set (3-6).

Simona alunecă și cade de două ori în același game, dar face semn că este în regulă. Până la urmă, fosta lideră WTA cere arbitrului să verifice suprafața de joc. Halep forțează pe reverul adversarei și face breakul după un game foarte disputat (3-2).

Haddad Maia face pasul în teren, este mai agresivă și punctează pe tabelă (2-1). Beatriz pune presiune pe serviciul secund al Simonei și recuperează breakul (2-2).

Meciul începe cu Haddad Maia la serviciu. Simona începe slab gameul, dar câștigă următoarele patru puncte și face breakul. Simona salvează o minge de rebreak cu un forehand bine plasat în colțul terenului și își confirmă avantajul (2-0).

Cele două jucătoare se află pe teren. Meciul va fi arbitrat din scaun de Julie Kjendlie.

Halep și Haddad Maia s-au mai duelat de două ori, iar fosta lideră WTA s-a impus de fiecare dată: 7-5, 6-3 la Wimbledon 2017 și 6-2, 6-0 la Australian Open 2022.

Desfășurarea meciului Sorana Cîrstea - Shuai Zhang 6-4, 1-6, (5)6-7

Setul III

Sorana a avut două servicii la 5-4, dar a pierdut trei puncte la rând și Shuai Zhang a obținut calificarea în finală (5-7).

Sorana pune la timp capăt seriei câștigătoare a adversarei - game foarte bun de serviciu (3-3). Forehand excelent în lung de linie al chinezoaicei (3-4). Game solid al Soranei (4-4). Zhang închide gameul cu o lovitură care prinde linia (5-4). Sorana rezistă într-un moment dificil, servește foarte bine și rămâne în meci (5-5). Shuai face două duble la rând, dar rezistă și trece din nou în avantaj (6-5). Sorana rezistă în fața revenirii adversarei și trimite setul în tiebreak (6-6).

Sorana începe setul decisiv cu un break. Game perfect pentru Cîrstea, care își confirmă avantajul (2-0). Zhang revine de la 15-30 și se apropie de Sorana. Cîrstea forțează într-un moment nepotrivit, trimite afară și Zhang revine (2-2). Shuai câștigă al treilea game consecutiv (2-3).

Setul II

Cîrstea comite din ce în ce mai multe erori, Zhang realizează al treilea break din acest set (0-5). Sorana returnează foarte bine și evită bagelul (1-5). Sorana îi oferă setul pe tavă adversarei: a făcut două duble greșeli la rând (1-6).

Zhang începe setul secund cu un break, după un punct incredibil. Shuai își consolidează avantajul, dar Sorana nu pare afectată deocamdată. Zhang se mai impune o dată la retur și se desprinde. Sorana nu are răspunsurile potrivite în aceste momente: Zhang închide gameul cu un as (0-4).

Setul I

Sorana servește foarte bine și nu îi oferă nici de această dată prea multe șanse adversarei (5-4). Cîrstea profită de câteva erori ale adversarei și face singurul break în cel mai important moment - set câștigat de româncă (6-4).

Ambele jucătoare se descurcă bine la serviciu, Sorana trece din nou în față (4-3). Cîrstea a avut o oportunitate bună la retur, dar Zhang a fost mai agresivă în momentele importante, a salvat o minge de break și a egalat din nou (4-4).

Sorana începe foarte bine meciul și își face serviciul la 0. Game sigur la lansare și pentru Zhang. Cîrstea cedează un singur punct cu serviciul în primele două gameuri. Zhang salvează două mingi de break și egalează. Sorana salvează o minge de break și rămâne în avantaj. Zhang închide cu un as gameul de serviciu (3-3).

Sorana și Shuai s-au mai întâlnit de trei ori, iar sportiva noastră conduce cu 2-1: a câștigat la Cuneo 2008 și Strasbourg 2021 și a pierdut la Miami 2022.

Rothesay Classic Birmingham - Competiție pregătitoare pentru Wimbledon

Competiție de categorie WTA 250, turneul se dispută pe iarbă în perioada 13-19 iunie 2022. Are premii totale de $251.750, iar la start pe tabloul principal se află 32 de jucătoare. Campioana en-titre este Ons Jabeur, titlul cucerit anul trecut.