Simona Halep (a doua favorită) a avut probleme mari cu Katie Boulter (141 WTA) în primul set, manșă pe care sportiva noastră a câștigat-o doar datorită experienței. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs, iar Halep a obținut calificarea în semifinalele de la WTA Birmingham, scor 6-4, 6-1.

Simona HalepFoto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Katie a servit foarte bine în primul set, iar în plus britanica a mizat totul pe cartea atacului: au rezultat gameuri de la lansare grele pentru Simona, sportiva noastră fiind nevoită să salveze mingi de break. Boulter își câștiga lejer gameurile de serviciu, în timp ce Halep avea emoții aproape de fiecare dată.

Schimbarea s-a produs la 4-4, moment care până la urmă s-a dovedit decisiv nu doar pentru primul set, ci chiar pentru întreaga partidă.

Katie a resimțit importanța momentului, mâna i-a devenit „grea”, iar serviciul dintr-o dată nu a mai ajutat-o. A rezultat cel mai slab game al britanicei din manșă, iar Simona a făcut nesperat breakul și a câștigat mai apoi setul (6-4).

De la acel pasaj, meciul s-a schimbat total, iar experiența Simonei a ieșit la suprafață. Pe măsură ce Katie era mai împovărată mental, Halep mai aduna un game în tentativa de a ajunge prima la linia de final. A rezultat un set câștigat de Simona cu 6-1 și o calificare obținută după o oră și 14 minute.

De știut:

Pentru calificarea în semifinale, Simona Halep va primi $11.000 și 110 puncte în ierarhia WTA de simplu.

Pentru un loc în marea finală, Simona Halep o va avea de înfruntat pe învingătoarea partidei dintre Beatriz Haddad Maia (32 WTA) și Camila Giorgi (26 WTA - a treia favorită).

România are două reprezentante în semifinalele de la Birmingham: Sorana Cîrstea va juca în penultimul act cu cu Shuai Zhang.

Simona Halep - Katie Boulter 6-4, 6-1, în sferturile de la WTA Birmingham

6:1 Simona are încredere mare în aceste momente, iar acest lucru se vede la retur. Halep este neinspirată cu o scurtă, dar și adversara are un răspuns pe măsură. Minge de meci pentru Simona.

5:1 Simona dă semne de relaxare, iar Katie conduce cu 30-0 contra serviciului. Halep revine însă, servește foarte bine și ajunge să câștige trei puncte la rând. Boulter bifează un retur impresionant, încă o egalitate. Halep salvează o minge de break cu un serviciu la teu. Simona găsește încă un serviciu impecabil: as la exterior. Jucătoarea noastră conduce acum cu 5-1.

4:1 Katie pare tot mai împovărată mental: efectiv parcă vrea să scape de minge, iar erorile s-au înmulțit considerabil. Simona profită, face încă un break, iar acum conduce cu 4-1.

3:1 Simona a preluat controlul, iar limbajul corpului nu transmite lucruri prea bune pentru britanică. Game la zero, iar Halep s-a distanțat la 3-1.

2:1 Katie resimte efortul mental, iar gameul este cel mai slab de serviciu făcut până acum în meci. Britanica cedează la zero, iar Simona trece încă o dată în avantaj în setul al doilea.

1:1 As al Simonei, pare o „rara avis” la cum a servit până acum Halep cu primul serviciu. Dar, vine și o dublă greșeală: minge de break pentru Boulter. Simona face un game foarte rău de serviciu, iar britanica recuperează meritat breakul.

1:0 Afectată de pierderea primului set, Katie începe să greșească mult mai mult cu forehandul. Simona a avut chiar o minge de break, dar a ratat returul. Încă o minge de break ratată: prea multă forță în execuție. În cele din urmă, Halep fructifică șansa de break: o joacă inteligent pe britanică pe backhand, iar Katie începe să dea rateuri cu această lovitură.

Cu un procentaj de 33.3% pe primul serviciu, Simona reușește să câștige primul set. A avut dificultăți în aproape toate gameurile de serviciu, dar a știut cum să iasă din încurcătură. În plus, Katie a avut un singur game rău de la lansare, iar în acela Halep a făcut breakul. Experiența a jucat un factor important în primul set.

6:4 Simona continuă să joace fără primul serviciu (a servit rău până acum), dar supravițuiește. Joacă bine tactic, trimite mingi mai înalte și lungi, iar Katie greșește mult pe faza ofensivă. După 43 de minute, Simona câștigă primul set, scor 6-4.

5:4 Katie face o dublă greșeală, este primul game în care primul serviciu nu prea îi funcționează. Face însă Simona un cadou: retur în plasă pe al doilea serviciu. Halep are primele două mingi de break: a returnat foarte bine cu forehandul. O ratează pe prima: aut mare. Boulter își regăsește serviciul și anulează mingile de break.

Nici a treia oară nu a fost cu noroc: Simona a lovit prea tare, fără control. Experiența își spune cuvântul: Halep rămâne calmă, speculează până la urmă erorile adversarei și trece pentru prima dată în avantaj pe tabelă. În plus, ea va servi pentru câștigarea primului set.

4:4 Este greu să deții inițiativa atunci când trimiți constant doar cu al doilea serviciu. Are un procentaj infiorător Simona pe primul: 30%. Cu toate acestea, reușește să se impună: Halep egalează la 4.

3:4 Cel mai lung schimb al partidei îi revine britanicei. Aplauze îndelungi în tribune. Simona nu poate face prea multe de la retur: chiar și când a avut ocazia, a trimis mult pe centru, la siguranță, iar Katie a preluat inițiativa. Este 4-3 pentru britanică și va urma încă un game de presiune pentru serviciul Simonei.

3:3 Boulter are adâncime în execuție, iar Simonei îi este tot mai greu să controleze mingea. În plus, nu este ajutată de primul serviciu, iar britanica pune multă presiune de la retur. Din fericire, Katie mai și greșește, chiar și atunci când avea jumătate de teren liber. Halep rezistă bine din defensivă, iar Boulter își pierde repede răbdarea.

2:3 Katie execută la un nivel ridicat aproape toate loviturile: trimite un voleu drive de forehand perfect. Încă un game de serviciu în care Boulter ajunge rapid la 40-0. Simona încearcă un slice, mingea rămâne în „burta” fileului. Britanica trece din nou în avantaj, 3-2.

2:2 Katie arată o poftă ofensivă incredibilă: atacă din aproape orice poziție, iar Simona este pusă constant sub presiune.Încă un game de serviciu peste care Halep trece cu bine. Au fost însă din nou emoții.

1:2 Boulter continuă să servească foarte bine: Halep nu a câștigat până acum vreun punct contra serviciului. O face însă la 40-0. Britanica trece din nou în avantaj, ea conduce cu 2-1. A fost foarte sigură până acum în gameurile de serviciu.

1:1 Katie joacă totul pe cartea ofensivă, ea profită de serviciul doi al Simonei (moale și ofertant). Halep încearcă o scurtă la 40-40, dar execuția este complet ratată. După ce a salvat două mingi de break, Halep restabilește egalitatea.

0:1 Meciul a început cu Katie la serviciu. Britanica este sigură, practică un joc agresiv și câștigă gameul la zero.

A doua favorită de la Birmingham, Simona nu a mai întâlnit-o până acum în circuitul WTA pe sportiva britanică.

Cine este Katie Boulter

Katie s-a născut la 1 august 1996, la Leicester (Anglia). A început să joace tenis la vârsta de 5 ani. Până acum, a adunat 235 de victorii în întreaga carieră și a înregistrat 149 de înfrângeri.

Are 1.82 metri și se antrenează alături de Jeremy Bates.

Cel mai bun rezultat în 2022 a fost câștigarea turneului ITF de la Grenoble.

În prezent, Boulter ocupă poziția 141 în ierarhia mondială. Cea mai bună clasare a carierei a fost locul 82 WTA, în februarie 2019. De-a lungul timpului a strâns din tenis $936.356.

Ajunsă pe tabloul principal al turneului de la Birmingham după ce a primit un wild card din partea organizatorilor, Boulter le-a învins pe Alison Riske (35 WTA/favorită 7), scor 6-3, 6-4, și pe Caroline Garcia (74 WTA), scor 7-6(5), 6-1.

Traseul virtual al Simonei Halep la WTA Birmingham

Turul I - 6-1, 6-4 vs Lesia Tsurenko

Turul II - 6-3, 6-2 vs Harriet Dart

Sferturi - Katie Boulter

Semifinale - Camila Giorgi / Beatriz Haddad Maia

Finală - Sorana Cîrstea / Shuai Zhang.

Rothesay Classic Birmingham - Competiție pregătitoare pentru Wimbledon

Competiție de categorie WTA 250, turneul se dispută pe iarbă în perioada 13-19 iunie 2022. Are premii totale de $251.750, iar la start pe tabloul principal se află 32 de jucătoare. Campioana en-titre este Ons Jabeur, titlul cucerit anul trecut.

Lista capilor de serie din 2022 de la Birmingham

1. Jelena Ostapenko (16) / eliminată

2. Simona Halep (20)

3. Camila Giorgi (26)

4. Elise Mertens (29) / eliminată

5. Petra Kvitova (31) / eliminată

6. Sorana Cîrstea (34)

7. Alison Riske (40) / eliminată

8. Shuai Zhang (41).

WTA Birmingham 2022: Distribuția punctelor și a banilor

Turul I: $2,725 / 1 punct

Turul II: $3,800 / 30

Sferturi: $6,200 / 60

Semifinale: $11,000 / 110

Finalistă: $19,750 / 180

Câștigătoare: $33,200 / 280.