Ion Țiriac este un fan al lui Rafael Nadal, iar acest lucru nu reprezintă un secret. Într-un interviu pentru ClayTenis, omul de afaceri l-a elogiat din nou pe marele campion iberic și a afirmat că rivalii săi, Novak Djokovic și Roger Federer, au luat decizii neinspirate în ultima perioadă.

Ion Tiriac si Rafael NadalFoto: Ella Ling/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rafael Nadal „va muri pe terenul de tenis” - Ion Țiriac, surprins de rezistența fizică a ibericului

„Nadal? Îl văd murind pe un teren de tenis. Sunt surprins dintr-un singur motiv. Două luni accidentat fără să joace tenis, începe să joace cu trei sau cinci zile înainte de Madrid, din păcate pierde repede la Madrid, pentru că l-a întâlnit pe Alcatraz, cum îi spun eu, nu Alcaraz.

După acea înfrângere, vorbind cu tatăl său, cu familia sa, cu oamenii săi, mi-au spus că Nadal mai avea nevoie de zece meciuri. Așa că le-am spus că, dacă nu va câștiga la Roma, nu va ajunge la zece meciuri înainte de Roland Garros, ar putea juca la Lyon sau Geneva (n.r. Ion Țiriac este coproprietar al turneului din Elveția). Dar nu a făcut-o. Nadal este mult mai deștept decât mine, își cunoaște fizicul mult mai bine decât mine.

La Roland Garros nu a avut probleme majore până când nu a jucat cu canadianul (n.r. Felix Auger-Aliassime), care este un bun jucător de tenis.

Harry Hopman a spus că la Wimbledon sunt 128 de jucători care pot juca cinci seturi, iar 20, poate 25, pot juca încă un meci de cinci seturi. Dar al treilea meci de cinci seturi poate fi jucat de doi sau trei, nu mai mult. Iar dintre cei doi sau trei se alege campionul.

Este adevărat că astăzi există mai mulți timpi morți decât timp în care mingea este în joc. În meciul cu Djokovic, Nadal a jucat foarte, foarte bine. Să-l învingă pe Djokovic așa, numărul unu mondial...

Nu, Nadal va fi mereu numărul unu mondial. Nu-l poți compara. Nici cu Federer, pentru mine. Pentru mine este o personalitate. Nu pot să mă gândesc doar la Grand Slam-urile câștigate, ci și la ființa umană care este Nadal. Vor trece multe generații până când un tenismen va câștiga de 14 ori un Grand Slam. Sau de 15 ori, pentru că sunt convins că va încerca să câștige și la anul la Roland Garros.

Nu are de ales, nu poate alege (n.r. dacă Nadal procedează corect în privința piciorului). Trebuie să se vindece, trebuie să vindece nu doar piciorul, ci tot ce a rupt, tot ce este fizic. În 15 ani a risipit de două sau trei ori mai multă energie decât Federer. Când avea 16 ani, i-am spus că va fi atât de bun pe cât îi va permite corpul său. Nu cred că trebuie să joace până la 40 de ani. Îl văd murind pe un teren de tenis. Este condus cu 6-2 în tiebreak și nu se va lăsa învins (făcând referire la semifinala cu Alexander Zverev de la Roland Garros)” - Ion Țiriac pentru sursa citată.

Eroarea făcută de Novak Djokovic: Nu s-a vaccinat

Țiriac a vorbit și despre sfertul de finală de la Roland Garros, când Rafael Nadal l-a învins pe Novak Djokovic. Omul de afaceri a afirmat că sârbul nu are carisma necesară pentru a fi pe placul tuturor (i-a dat exemplu pe Ilie Năstase și John McEnroe) și, în plus, a făcut o eroare: nu s-a vaccinat.

„Nadal este Nadal, iar la Roland Garros nu este nimeni ca el. Și pe de altă parte, cred că Djokovic a făcut o greșeală fatală prin problema vaccinului. Fatală. Este păcat pentru imaginea lui, pentru că este un jucător senzațional. Vrea să fie o personalitate, dar nu are carisma lui Năstase sau a lui McEnroe. Deci este puțin mai dificil. Dar, fără îndoială, este un mare jucător și un mare luptător. Dar nu este Nadal!

Lumea te iubește, nu te iubește... În serile de la US Open erau 20.000 de oameni, 10.000 cu Năstase, 10.000 cu McEnroe, dar erau 20.000. Am practicat un sport de echipă, hocheiul pe gheață, unde mi-au spart totul, nasul, fața... Când jucam pentru echipa națională mă aclamau, când jucam pentru clubul meu mă huiduiau. Educația publicului nu este garantată, așa că trebuie doar să accepți situația” - Ion Țiriac.

Roger Federer poate cădea în ridicol

Roger Federer, care va împlini 41 de ani pe 8 august, a anunțat că va reveni pe teren în această toamnă, iar Ion Țiriac a spus că acesta poate cădea în ridicol, deoarece e greu să mai obțină rezultate la vârsta sa.

Starul elvețian va face pereche cu Rafael Nadal la Laver Cup (23-25 septembrie) și va participa la turneul de casă de la Basel (24-30 octombrie).

„Poți juca tenis pentru a te distra. Ceea ce ar fi un lucru grozav. Dar, atenție, ar fi păcat să cadă în ridicol. Federer nu a mai jucat de atâta vreme... Și face și greșeli. A venit la Roland Garros anul trecut și a plecat spunând că nu poate juca, pentru că vrea să se pregătească pentru Wimbledon... Cum îți poți permite să spui unui Grand Slam ca Roland Garros că vei pleca la Wimbledon? Mergi direct la Wimbledon și gata.

Aveam deja 40 de ani și mă retrăsesem, dar jucam opt ore pe zi cu Guillermo (Vilas). Am început să joc în turnee pentru a mă distra, am ajuns pe locul 60 în lume în trei luni. Dacă îți place tenisul, bine, poți juca, dar să fii competitiv la 40 de ani... Nu, nu” - Ion Țiriac.