Rămasă fără antrenor după ce a încetat colaborarea cu Torben Beltz, Emma Răducanu are un bilanț negativ în 2022 (8 victorii și 11 înfrângeri). Judy Murray i-a făcut un portret specialistului de care are nevoie jucătoarea aflată în acest moment pe locul 11 în ierarhia WTA.

Emma RaducanuFoto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Răducanu s-a retras de la turneul WTA de la Birmingham de săptămâna viitoare, după ce a suferit o accidentare la Nottingham Open, dar speră să poată juca la Wimbledon.

Judy Murray, sfaturi pentru Emma Răducanu

Campioana en titre de la US Open are nevoie de timp pentru a se maturiza din punct de vedere fizic, sfatul mamei lui Andy Murray pentru sportiva de 19 ani fiind să angajeze femei expert care înţeleg mai bine corpul feminin.

„Ceea ce devine din ce în ce mai clar este că organismul Emmei are nevoie de timp pentru a se maturiza.

Dacă îndepărtezi faptul că a fost catapultată în acest succes uimitor în urma triumfului de la US Open din septembrie anul trecut, ea nu este diferită de orice altă tânără jucătoare în sensul că trupul ei are nevoie de timp pentru a se completa și a deveni mai robustă și mai rezistentă. Este un proces care pur și simplu nu se întâmplă peste noapte, mai ales atunci când solicitările fizice la care este supus corpul ei sunt la un nivel record.

Jucătoarele au adesea acces comun la fizioterapeuți la evenimentele WTA și ATP, dar nu pot să subestimez cât de crucial este să ai pe cineva care cunoaște corpul unei jucătoare, stilul de joc și înțelege cerințele fizice ale tenisului.

Este și mai important ca echipa ta - antrenor, fizioterapeut și preparator fizic - să lucreze împreună pentru a coordona cel mai bun program de antrenament și de competiție posibil.

Dar ei trebuie să colaboreze și cu echipa de 'afaceri' pentru a pune la cale angajamentele sponsorilor și ale presei, astfel încât să se potrivească cu programul de tenis. Este o sarcină importantă care necesită adesea un manager de performanță extern, expert în domeniu.

Cu cât urci mai sus în ierarhie, cu atât este mai greu atât pentru minte, cât și pentru corp. Dar, pe partea fizică, trebuie să începi să te uiți la ceilalți factori care pot influența performanța - somnul, nutriția și psihologia fac parte din acest pachet” - Judy Murray, în editorialul său din The Telegraph.

Emma Răducanu ar trebui să angajeze un expert care înţelege corpul femeii

Murray a îndemnat-o pe Răducanu, al cărei tată este român, să folosească mai mult expertiza feminină pentru a avea grijă de sănătatea sa, oferind exemplul chinezoaicei Qinwen Zheng, care a dezvăluit că din cauza crampelor menstruale a fost eliminată de la Roland Garros.

„Cred că este un punct de vedere deosebit de subliniat aici cu privire la faptul că jucătoare precum Răducanu au acces la un specialist care înțelege corpul feminin. Săptămâna trecută, am văzut-o pe chinezoaica Qinwen Zheng - care, la 19 ani, are aceeași vârstă ca și Răducanu - a vorbit deschis despre cum crampele menstruale au jucat un rol important în înfrângerea ei în fața Igăi Swiatek la Roland Garros.

Dar ciclul menstrual și impactul său asupra performanței atletice este un domeniu al științei sportului care a fost lamentabil neglijat și abia acum începem să înțelegem impactul său asupra unei atlete, atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic.

Am mai văzut asta - un sponsor poate avea o campanie de activat la următorul Grand Slam, așa că pune presiune pe agent, care pune presiune pe antrenor, care la rândul său pune presiune pe preparatorul fizic pentru a se asigura că jucătorul este pregătit. Dar este oare asta păstrarea intereselor atletului pe linia de plutire?

Dar, ca în cazul oricărui jucător tânăr care se adaptează la rigorile primului sezon profesionist în circuit, este un maraton și nu un sprint. În timp ce așteptăm să aflăm dacă Răducanu va fi prezentă la Wimbledon anul acesta, ar trebui să ne amintim acest lucru", a adăugat Judy în articolul său” - Judy Murray.

Emma Răducanu s-a confruntat cu numeroase probleme fizice după câştigarea titlului de la Flushing Meadows.

Emma Răducanu, rezultatele consemnate în 2022 în circuitul WTA

Emma are un bilanț negativ în 2022 (8 victorii și 11 înfrângeri), iar forma arătată este departe de prestația de la US Open de anul trecut.

Nottingham: turul întâi

Roland Garros: turul doi

Roma: turul întâi

Madrid: turul trei

Stuttgart: sferturi

Miami: turul doi

Indian Wells: turul trei

Guadalajara: turul întâi

Australian Open: turul doi

Sydney: turul întâi.