După trei ore și 13 minute, Rafael Nadal și Alexander Zverev nu reușiseră să termine două seturi. Ibericul conducea cu 7-6, iar a doua manșă tocmai intra în tiebreak atunci când germanul a căzut rău și s-a lovit la gleznă. Sascha a urlat de durere, a părăsit Philippe Chatrier în scaunul cu rotile, iar la câteva minute a revenit în cârje pentru a saluta asistența.

Alexander Zverev, in carje pe Philippe ChatrierFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un meci intens a avut parte de un final negru: Alexander a încercat să patineze către o minge, dar piciorul drept i s-a „îngropat” în zgură, iar căzătura a fost una direct pe gleznă.

Au urmat imagini teribile: Zverev a urlat de durere, a părăsit Philippe Chatrier în scaunul cu rotile, iar după un time-out medical a revenit în arenă în cârje doar pentru a saluta asistența.

Un final trist de semifinală, imagini pe care niciun practicant amator sau profesionist al sportului (și nu numai) nu și-ar dori să le vadă vreodată.

De știut:

În ziua meciului, Nadal a împlinit 36 de ani, iar ibericul va juca a 14-a finală de la Roland Garros. Până acum, le-a câștigat pe toate. 13 dintre cele 21 de titluri de Grand Slam au fost cucerite pe zgura de pe Philippe Chatrier.

În marea finală de duminică, Rafa îl va întâlni pe învingătorul partidei dintre Casper Ruud (Norvegia - cap de serie 8) și Marin Cilic (Croația - cap de serie 20).

Accidentare teribilă suferită de Zverev contra lui Nadal

Sursa video: Eurosport

Alexander Zverev și imaginile durerii

Sursa foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rafael Nadal - Alexander Zverev 7-6(8), 6-6, în semifinale la Roland Garros

Setul II

După trei ore și 13 minute meciul se încheie din păcate cu abandonul lui Zverev. Germanul a revenit în arenă după time-out-ul medical în cârje. A dat mâna cu arbitrul, s-a îmbrățișat cu Nadal, iar apoi a primit aplauze la scenă deschisă din partea publicului.

Nadal își câștigă cu dificultate gameul de serviciu (6-6), iar la ultimul punct Zverev nu „patinează” cum trebuie și cade rău pe glenză (multă umiditate azi în arenă). Alexander urlă de durere și este luat din arenă în scaunul cu rotile. Imagini dramatice pe Philippe Chatrier. Este un time-out medical de urgență, dar șansele ca Zverev să continue sunt foarte mici...

Nadal revine de la 0-30 și își câștigă pentru prima dată serviciul în acest set (5-5). Este un pasaj de meci cu o ploaie de erori de ambele părți. Cei doi par precum doi pugiliști fără gardă.

Nadal rămâne fără game de serviciu câștigat în acest set: la 30-30, ratează un smash cu terenul mai mult de jumătate liber, iar Zverev se duce la 5-3. Eroare imensă a ibericului. Nu se lasă însă mai prejos nici Alexander: două duble greșeli, iar gameul merge în dreptul lui Rafa. Cei doi resimt efortul fantastic depus, plus condițiile indoor de pe Chatrier: se transpiră din abundență.

Nadal pare sleit de puteri, în timp ce Zverev nu dă vreun semn de oboseală. Germanul este mai proaspăt atât fizic, cât și mental. Domină raliurile, iar tabela îi surâde numărului trei mondial (4-2). Urmează însă un moment de rătăcire pentru Zverev: de la 30-15 și serviciul, Alexander coboară nivelul de joc, comite și o dublă, iar după ce Nadal câștigă două puncte spectaculoase de la fileu vine încă un break: șase breakuri din șapte gameuri în acest set al doilea...

Nadal face un game de serviciu foarte slab, iar până acum sunt numai breakuri în acest set al doilea (2-2). În cele din urmă, germanul este primul care „sparge gheața” și câștigă cu propriul serviciu în al doilea set (3-2).

La 1-1 și minge de break pentru iberic a avut loc ceea ce ar putea fi fără urmă de îndoială punctul de până acum al turneului...Un raliu teribil pe durata căruia publicul de pe Chatrier a dat senzația că și-a ținut respirația...Nadal câștigă, iar seria breakurile continuă în setul al doilea (2-1).

Zverev resimte mental pierderea dramatică a primului set, iar Nadal (un expert al șanselor fructificate) face break la zero. De la 40-15 în gameul al doilea, ibericul își pierde inexplicabil concentarea, face o serie de erori și de alegeri neinspirate, iar germanul recuperează imediat breakul (1-1).

Setul I

De la 1-2 în tiebreak, Zverev câștigă cinci puncte la rând (6-2). Cele patru mingi de set ale germanului se evaporă însă: Rafa a reușit un passing incredibil la 6-4 (forehand în cross scurt). Se face 7-6 pentru iberic, însă Alexander salvează mingea de set. Nadal are a cincea minge de set (la 8-7, pe propriul serviciu), dar scapă mult în aut un backhand în cross: 8-8.

Dramatismul atinge cote incredibile, iar după 91 de minute (!) Nadal reușește un passing teribil în colțul terenului: 10-8, iar primul set își găsește în cele din urmă sfârșitul...

Nadal salvează două mingi de break la 5-5, iar de la acel moment nu se mai întâmplă nimic notabil de la retur: setul își va afla câștigătorul dupa un tiebreak. Se joacă deja de 73 de minute.

Zverev alternează momentele bune cu cele în care efectiv dă senzația că încrederea îi este zdruncinată. Este însă ajutat de primul serviciu, dar și de Rafa, să salveze trei mingi de set. Germanul își face serviciul cu mari emoții la 5-4, iar primul set a intrat în prelungiri.

În gameul opt, Zverev dă primele semne de slăbiciune cu serviciul: nu mai joacă la fel de clar cu primul, comite și o dublă, iar Nadal recuperează breakul (4-4). A fost un game în care germanul a făcut multe cadouri, iar veteranul Rafa a știut cum să profite (cum a făcut-o de atâtea ori de-a lungul carierei).

După 29 de minute, Alexander a fost jucătorul mai bun (4-3), nivelul jocului său fiind unul incredibil. Diferența este făcută de primul game, unul în care germanul a jucat fantastic de la retur.

După ce a fost condus cu 30-0, Zverev a câștigat toate punctele și a început semifinala cu un break. Germanul domină startul de meci în special datorită loviturilor foarte puternice și precise (este solid atât de pe backhand, cât și de pe forehand). În plus, serviciul este unul de nereturnat în multe dintre momente.

A început partida.

Rafa are 110 victorii și 3 înfrângeri pe zgura pariziană. Robin Soderling și Novak Djokovic (în două rânduri) sunt singurii care au reușit să-l învingă până acum. 13 titluri majore cucerite de iberic pe Philippe Chatrier.

La Paris plouă, astfel că meciul se va juca cu acoperișul tras pe Philippe Chatrier. Condiții indoor care-l favorizează cel puțin la prima impresie pe german.

Locul 5 ATP, Nadal l-a întâlnit în circuitul mondial pe Zverev în nouă rânduri, scorul fiindu-i favorabil ibericului cu 6-3.

Germanul a avut o serie câștigătoare, cele trei succese împotriva lui Rafa fiind consecutive (Turneul Campionilor 2019, Mastersul de la Paris 2020 și Mastersul de la Madrid 2021).

Ultimul meci direct i-a revenit lui Nadal: 6-3, 6-4 la Roma, în 2021. Cei doi nu au jucat unul împotriva altuia pe zgura de la Roland Garros.

Rafael Nadal, meciuri jucate la Roland Garros de ziua sa

De ziua sa, 3 iunie, Rafa a disputat deja șapte partide. A câștigat în șase rânduri, iar singurul care l-a învins până acum în această zi a fost Novak Djokovic, în 2015.

2005, semifinale: 6-3, 4-6, 6-4, 6-3 cu Roger Federer

2006, turul trei: 5-7, 6-4, 6-4, 6-4 cu Paul Henri Mathieu

2008, sferturi: 6-1, 6-1, 6-1 cu Nicolas Almagro

2011, semifinale: 6-4, 7-5, 6-4 cu Andy Murray

2013, optimi: 6-4, 6-1, 6-3 cu Kei Nishikori

2015, sferturi: 5-7, 3-6, 1-6 cu Novak Djokovic

2021, turul doi: 6-0, 7-5, 6-2 cu Richard Gasquet

2022, semifinale: 7-6(8), 6-6 abandon Zverev.

Grand Slamul de la Roland Garros, al doilea al sezonului după Australian Open, este programat între 22 mai - 5 iunie. La feminin, Barbora Krejcikova a cucerit turneul în 2021, în timp ce la masculin s-a impus Novak Djokovic.