Irina Begu a părăsit turneul de la Roland Garros în optimi (și-a egalat cea mai bună performanță a carierei), sportiva noastră cedând în trei seturi (6-4, 2-6, 3-6) contra americancei Jessica Pegula, a 11-a favorită de la Paris. Partida de pe Suzanne Lenglen a durat două ore și opt minute.

Irina BeguFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

De știut:

Irina Begu va pleca de la Paris cu un cec în valoare de €220.000 și cu 240 de puncte în ierarhia WTA de simplu.

În acest moment, Irina se află pe locul 42 în WTA Live, cu 1248 de puncte. Este vorba despre un salt de 21 de locuri față de precedenta ierarhie dată publicității.

Irina Begu - Jessica Pegula 6-4, 2-6, 3-6 în optimi la Roland Garros

3:6 Irina începe gameul perfect: rever în cross de nereturnat (0-15). Urmează însă o eroare neforțată (15-15). Reverul o trădează pe Begu (30-15). Egalitate, mai greșește și Pegula - de pe mediană. Minge de break, Jessica face o dublă greșeală: ce moment urmează! Irina ghicește direcția atacului, dar nu poate pune voleul peste fileu. Din păcate, o dreapta inversă se duce în aut: minge de meci pentru Pegula. Americanca închide partida cu o dreaptă agresivă: 6-3.

3:5 Irina pune prea multă forță într-un forehand, mingea nu prinde terenul (30-15). Revine însă Begu cu o dreapta inside-out. Fileul o ajută de această dată pe Pegula: 40-30. Irina câștigă gameul și urmează ultima șansă de a face un break.

2:5 Un punct intens este câștigat de americancă după ce Irina nu mai are forță în braț să plaseze în teren un passing (mare consum de energie). Se joacă la un nivel foarte ridicat, raliuri spectaculoase. Americanca este jucătoarea mai inspirată, ea se distanțează la 40-0 și pare într-un moment al jocului în care cu greu poate fi oprită. Pegula câștigă gameul de serviciu și se apropie și mai mult de linia de finish.

2:4 Jessica continuă să impresioneze cu forehandul. Este o lovitură aspră, cu multă precizie. Irina se leagă de fiecare șansă, servește bine din careul de egalitate și câștigă punctul. Ratează însă apoi de pe mediană, iar Pegula este la două puncte virtuale de break (30-30). Begu face pasul în față, iar voleul drive de forehand este sigur. Din nou egalitate: Pegula trimite o scurtă perfectă (40-40). Se joacă mult de lângă fileu, iar Irina este mai inspirată. Este 4-2, iar acum Begu se va concentra pe retur.

1:4 Irina pare căzută din punct de vedere mental, iar Jessica a devenit și mai agresivă. Face și americanca o dublă greșeală la 40-0. Begu mai cedează un game, iar Pegula s-a distanțat acum la 4-1 (cu un singur break însă).

1:3 Jessica accelerează fantastic cu dreapta, iar mingea „mătură” tușa laterală. Încă o dată americanca face diferența cu forehandul, iar gameul se complică pentru Irina. Minge de break pentru Pegula. Un raliu cu multe mingi înalte îi revine americancei: Begu a trimis cu dreapta în aut, iar Jessica are acum 3-1 în decisiv.

1:2 Jessica servește tot mai mult pe corpul adversarei, iar Irina nu are răspunsul pe măsură. Cu reverul, Begu trimite mingea fix în colțul terenului (40-30). Begu deschide bine terenul cu ajutorul reverului în cross, dar scapă mai apoi dreapta inside-in în aut. Pegula conduce cu 2-1 în decisiv.

1:1 Irina servește bine, chiar și cu al doilea, nu o lasă pe Jessica să domine, iar gameul îi revine fără bătăi de cap. Begu egalează situația din decisiv.

0:1 Irina începe agresiv gameul, trimite cu adâncime de pe baseline. După ce se apără fantastic, Begu trimite un passing de zile mari: 0-40, sunt trei mingi de break. Din păcate, Irina nu poate menține nivelul atât de ridicat, iar americanca salvează două din șansele de break. Departe de linia de fund, Irina nu mai poate trimite în teren, a fost ușor pasivă după ce a ajuns să conducă cu 40-0. Din păcate, căderea Irinei este una pronunțată, iar Pegula salvează un game care părea ca și cedat...

2:6 Jessica pare peste tot în aceste momente: ajunge la o scurtă, iar apoi închide punctul cu un voleu drive de backhand. Sunt deja două mingi de set pentru americancă (15-40). Ușor obosită după un raliu intens, Irina apelează la o scurtă, dar mingea cade pe culoarul de dublu. 6-2 pentru Pegula, vom avea set decisiv.

2:5 Jessica este jucătoarea mai activă, mai inspirată. Tabela arată din plin acest lucru (40-0). Americanca este însă surprinsă pe două veniri la fileu, iar Irina revine-n game (40-30). Pegula închide gameul la timp: ea conduce acum cu 5-2, iar un set decisiv se conturează tot mai mult.

2:4 Irina reușește să treacă peste momentul mai puțin bun: câștigă gameul de serviciu și acum își va mobiliza forțele la retur.

1:4 Jessica profită de momentul bun ivit, servește bine, pune presiune cu mingi lungi, iar Irina resimte cedarea gameului de serviciu. Se face 4-1 pentru americancă.

1:3 Irina schimbă foarte bine direcția de lovire, iar mișcarea o prinde nepregătită pe Jessica (30-0). Lăsată ușor pe spate, Begu ratează cu reverul. Ce păcat! Irina a condus punctul, dar în momentul decisiv a trimis în banda fileului...A fost cel mai lung raliu - 22 de lovituri. Irina se apără foarte bine, iar contre-piedul încercat de Pegula se duce în aut: Begu a salvat mingea de break. Se aude un „haide!” spus de sportiva noastră. Este un game foarte important, iar implicarea celor două este una totală. Irina comite o eroare neforțată cu backhandul, este cel mai lung game al partidei. Sunt multe erori de ambele părți. Două duble greșeli comise de Irina în acest game.

Irina lovește precaut în momentul în care deținea inițiativa, iar defensiva americancei a făcut diferența: este break făcut de Pegula.

1:2 Cele două se luptă pentru supremația de pe baseline, iar duelul se mută de multe ori la nivel de scurte. Din păcate, Irina nu este atât de precisă cu forehandul de pe mediană, iar Jessica câștigă gameul de serviciu.

1:1 Irina trimite o scurtă fantastică, primește aplauze puternice din tribune. Mai apoi, Begu bifează un passing în lungul liniei și un as: game alb reușit de sportiva noastră.

0:1 Irina încearcă să rămână agresivă, lovește de multe ori mingea din urcare, iar voleul drive o ajută atunci când este în preajma fileului. Pegula face pasul în teren, pune presiune, iar Irina nu găsește passingul. Americanca își câștigă serviciul și conduce pentru prima dată în acest meci.

6:4 Irina are multă încredere, servește aspru, nu resimte presiunea momentului, iar primul set îi revine meritat cu 6-4.

5:4 Irina își „adoarme!” adversara cu mingi înalte (nu îi dă ritm), iar apoi atacă decisiv cu forehandul. Begu variază superb jocul, iar Jessica cade în plasă. Sportiva noastră face încă un break, iar acum va servi pentru a câștiga primul set. Din punct de vedere tactic, Irina a jucat perfect în acest game.

4:4 De la 30-0 gameul de serviciu al Irinei se complică. Sportiva noastră face și o dublă greșeală, iar mingea de break apare după o eroare neforțată. Begu salvează situația cu un forehand în cross. Apar însă alte greșeli, iar Pegula recupează breakul cedat în startul partidei.

4:3 Irina face unele erori în momentul în care conducea raliurile, dar și Pegula se revanșează cu o dublă greșeală. Americanca închide la timp gameul, iar Begu va servi cu mingi noi la scorul de 4-3 în favoarea ei.

4:2 Irina simte scurta adversarei, iar de această dată trimite decisiv cu backhandul în cross lung. Begu forțează cu dreapta, minge nu prinde colțul terenului, iar gameul se complică (a fost 30-0). Irinei nu îi intră primul serviciu, iar Pegula profită de situație de la retur. Begu trimite mai înalt, iar reverul americancei nu este la înălțimea momentului. Se face 4-2 pentru Irina.

Cele mai multe dueluri de pe baseline îi revin Irinei, tocmai de aceea Jessica a început să schimbe din mers tactica.

3:2 Jessica folosește mult lobul, iar tactica dă roade. Și cu soarele în față, sportiva noastră nu mai poate returna în teren. Americanca îi rupe ritmul Irinei cu scurtele, iar apoi apelează la loburi. Pegula se apropie pe tabelă.

3:1 Banda fileului o ajută pe Irina, iar Jessica are un prim moment de frustare. După ce o aduce pe Irina la fileu cu o scurtă, Pegula o lobează superb pe sportiva noastră. Begu stăpânește foarte bine voleul de lângă plasă, se vede că evoluează destul de mult și la dublu. Irina câștigă gameul și se distanțează din nou pe tabelă.

2:1 După un punct pe care l-a dominat cu autoritate, Irina ratează complet un smash: ce eroare, avea tot terenul liber...Încă o lovitură neinspirată de lângă fileu, Begu pierde punctul. Din păcate, Irina cedează un game în care a condus cu 30-0. A făcut prea multe cadouri, iar Pegula și-a câștigat serviciul.

Până acum, Begu arată multă liniște interioară, are încredere în jocul ei.

2:0 Irina schimbă cu ușurință direcția de lovire, o plimbă pe Jessica dintr-o parte în alta, iar gameul îi revine: l-a închis cu un as.

1:0 Un prim game echilibrat: se simte tensiunea partidei, sunt erori ușoare de ambele părți. De la 40-15, Begu revine, câștigă toate punctele și începe meciul perfect: cu un break.

A avut loc tragerea la sorți, iar americana va servi în debutul partidei de pe Suzanne Lenglen.

Begu vs Pegula 2-1

2022, Roland Garros: 4-6, 6-2, 6-3 pentru Jessica

2022, Melbourne WTA 250: 7-6(6), 6-3 pentru Irina

2020, Indian Wells 125K: 7-5, 6-1 pentru Irina

Grand Slamul de la Roland Garros, al doilea al sezonului după Australian Open, este programat între 22 mai - 5 iunie. La feminin, Barbora Krejcikova a cucerit turneul în 2021, în timp ce la masculin s-a impus Novak Djokovic.

S-ar putea să te intereseze și: