Irina Begu (63 WTA) și-a egalat sâmbătă cea mai bună performanță din carieră la Roland Garros, sportiva noastră reușind calificarea în optimile de la Paris. Irina a trecut în două seturi, scor 6-1, 6-4, de Leolia Jeanjean (227 mondial), una dintre favoritele gazdelor.

Irina BeguFoto: Rob Prange/DPPI/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Irina a știut să profite de lipsa experienței adversarei, dar și de erorile acesteia. Sportiva noastră a ajuns să conducă la un moment dat cu 6-1 și 5-1, a ratat și trei mingi de meci (la 5-3), dar a reușit să închidă partida înainte ca această să se complice, după o oră și 25 de minute.

Begu a știut când și cum să varieze, să rupă ritmul adversarei cu scurte și sliceuri, dar și să trimită celebrele „baloane” (n.r. mingi înalte) la nevoie.

Rezumatul partidei dintre Begu și Jeanjean:

Prima reacție a Irinei Begu după ce a ajuns în optimi la Roland Garros

Irina Begu vs Leolia Jeanjean

Sursă video: Eurosport

De știut:

Calificarea în optimi îi va aduce Irinei Begu un cec în valoare de €220.000 și 240 de puncte în ierarhia WTA de simplu.

În optimi, Irina va da peste învingătoarea partidei dintre Jessica Pegula (cap de serie numărul 11) şi slovena Tamara Zidansek (cap de serie numărul 24).

Desfășurarea partidei Irina Begu - Leolia Jeanjean 6-1, 6-4, din turul trei de la Roland Garros

6:4 Cu toate că a pornit gameul de la 0-30, Irina face ajustările necesare: o scoate din ritm pe adversară cu mingi înalte și reușește să fructifice a patra minge de meci. Begu este în optimi la Roland Garros.

5:4 Sunt trei mingi de meci: Irina simte foarte bine loviturile, variază, iar apoi o pune în dificultate pe adversară cu o scurtă superbă (0-40). Jeanjean vine la fileu și închide punctul cu o scurtă perfectă. Franțuzoaica salvează cele trei mingi de meci. După o serie de cinci puncte la rând, Leolia salvează gameul și mută presiunea pe serviciul Irinei.

5:3 Irina este neinspirată pe o venire la fileu, iar mai apoi franțuzoaica reușește două lovituri minunate. Jeanjean face primul break al partidei și reduce din ecart.

5:2 Leolia face față presiunii, servește mai bine, variază direcția de lovire, iar gameul îi revine. Publicul o aclamă, speră într-o revenire. Este 5-2 pentru Begu în setul al doilea.

5:1 Un punct spectaculos îi revine franțuzoaicei: a fost cel mai lung al partidei - 28 de lovituri. Jeanjean ajunge să aibă două mingi de break, dar pe ultima o ratează din preajma fileului (a greșit complet un voleu la îndemână). În total, Leolia a avut cinci mingi de break, este cel mai lung game al partidei. Irina are câștig de cauză: se impune după un game maraton și conduce acum cu 5-1.

4:1 Irina continuă să fie „vioara întâi” a meciului: stă aproape de baseline, lovește mingea în mare parte din urcare, iar timpul de reacție al franțuzoaicei este redus considerabil. Begu mai face un break, conduce cu 4-1 și urmează la serviciu.

3:1 Într-un game echilibrat, Irina face diferența cu ajutorul forehandului: mingea prinde colțul terenului, iar sportiva noastră se distanțeaza din nou pe tabelă: 3-1.

2:1 Leolia începe să simtă mult mai bine contr-pied-urile, iar tactica dă roade. Publicul este trezit din letargie: franțuzoaica își câștigă serviciul.

2:0 Irina se impune fără nicio emoție din spatele serviciului.

1:0 Irina trimite o scurtă de mare efect, iar publicul gustă execuția. Begu variază incredibil, iar Jeanjean nu are răspuns pentru moment. Sportiva noastră face încă un break.

6:1 Irina nu scade nivelul și nici nu simte presiunea momentului - închide setul cu mare încredere: 6-1.

5:1 Leolia face un prim game bun: este mai inspirată, stă mai aproape de baseline, iar tabela se modifică în premieră și în dreptul ei: 5-1.

5:0 Begu nu slăbește ritmul: servește bine, forehandul trimite mingea în profunzime, iar acum Irina este la doar un singur game distanță de câștigarea primului set: 5-0.

4:0 Irina continuă să domine raliurile și să-și impună ritmul. Jeanjean mai comite o dublă greșeală, iar scorul capătă proporții în favoarea sportivei noastre: 4-0.

3:0 După 16 minute, Irina s-a distanțat la 3-0. Forehandul produce lovituri bune, iar încrederea din debutul meciului este la cote înalte.

2:0 Irina pune multă presiune de la retur, iar acest lucru se vede: franțuzoaica comite și o dublă greșeală, lovește din poziții incomode, iar Begu face breakul și conduce cu 2-0.

1:0 Partida a început cu Begu la serviciu. Primul game al partidei nu a început tocmai fericit pentru sportiva noastră: 0-40. De la acel moment, Irina a reușit să salveze patru mingi de break. Franțuzoaica arată multă variație în joc, iar scurtele sunt foarte bine executate. De asemenea, Leolia face de câte ori este posibil pasul spre fileu. După ce a salvat cinci mingi de break, Irina a trecut în avantaj pe tabelă.

Irina este susținută din tribune și de Ion Țiriac.

Sportiva din Franța, beneficiară a unui wildcard, a furnizat surpriza zilei de joi eliminând-o pe Karolina Pliskova (favorită 8), scor 6-2, 6-2.

Begu a obținut două victorii în trei seturi la această ediție a turneului de la Roland Garros: 4-6, 6-1, 7-6(5) vs Jasmine Paolini și (3)6-7, 7-3, 6-3 vs Ekaterina Alexandrova.

De știut:

  • Cel mai bun rezultat al Irinei la Paris a fost calificarea în optimi la ediția din 2016.
  • Irina Begu este singura reprezentantă a României care a ajuns în turul trei de la Roland Garros: Irina Bara, Gabriela Ruse, Mihaela Buzărnescu și Ana Bogdan s-au oprit în runda inaugurală, iar Simona Halep și Sorana Cîrstea au fost eliminate în turul secund.

Grand Slamul de la Roland Garros, al doilea al sezonului după Australian Open, este programat între 22 mai - 5 iunie. La feminin, Barbora Krejcikova a cucerit turneul în 2021, în timp ce la masculin s-a impus Novak Djokovic.

S-ar putea să te intereseze și: