​​Simona Halep a început bine meciul cu Qinwen Zheng și părea să fi trecut peste problemele din runda inaugurală a turneului de la Roland Garros. Fosta lideră WTA a câștigat primul set și a condus cu 2-1 în manșa secundă, însă i-a permis adversarei să preia controlul (românca a acuzat o stare generală de rău) și a mai obținut doar un singur game până la finalul partidei de pe arena Simonne-Mathieu (2-6, 6-2, 6-1, după o oră și 55 de minute de joc).

Simona HalepFoto: Ibrahim Ezzat/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Qinwen Zheng, prima reacție după ce a învins-o pe Simona Halep la Roland Garros

De știut:

  • În runda următoare, Qinwen Zheng (19 ani, 74 WTA) va juca împotriva câștigătoarei partidei dintre franțuzoaica Alize Cornet (40 WTA) și letona Jelena Ostapenko (favorită 13).

  • Pentru prezența în turul al doilea, Simona Halep va primi € 84.000 și 70 de puncte. Românca se află pe locul 18 în clasamentul WTA Live.
  • Simona Halep a câştigat turneul de la Roland Garros în 2018 şi a mai fost finalistă în 2014 şi 2017. În 2020, Halep nu a participat la Grand Slamul de la Paris, ea fiind accidentată. În 2020, Simona a părăsit turneul în optimi, învinsă fiind de Iga Swiatek (6-1, 6-2).

Desfășurarea meciului Simona Halep - Qinwen Zheng 6-2, 2-6, 1-6

1-6 Lovitură bună în cross a Simonei. Încă o dată, Zheng trimite cu mult efect și forțează o eroare din partea sportivei noastre. Execuție spectaculoasă a chinezoaicei (15-30). Simona vine la fileu, ratează voleul și Zheng o ia la țintă. Două mingi de meci pentru Qinwen. Zheng prinde linia laterală și obține calificarea în runda următoare de la Roland Garros.

1-5 Simona trimite de multe ori la limită încercând să își incomodeze adversara. Halep comite a doua dublă greșeală. Atac ratat de chinezoaică. Simona ajunge la o scurtă, dar mingea trimisă de ea în cross se oprește în banda fileului. Zheng pune o scurtă, Simona ajunge târziu și cade în genunchi. Încă un rever ratat de Simona, Qinwen va servi pentru câștigarea partidei.

1-4 Simona pare extenuată după un schimb în care fileul a decis câștigătoarea. Retur ratat de Halep. Încă un schimb prelungit, Zheng cedează prima. Încă o eroare neforțată din partea Simonei (a 24-a din acest meci).

1-3 Halep revine pe teren și pune capăt seriei câștigătoare a adversarei, după un game mai bun de serviciu.

Simona cere un timeout medical. Chinezoaica a câștigat ultimele opt gameuri.

*sursă video: Eurosport

0-3 Simona riscă, nu mai poate aștepta erorile adversarei și prinde linia (15-15). Halep caută din nou lovitura riscantă, arbitrul coboară din scaun și decide că mingea a ieșit afară. Simona se descurcă mai bine de această dată, forțează eroarea lui Zheng. Simona returnează în fileu și Zheng se desprinde.

0-2 Simona începe mai bine gameul, ar fi momentul să pună capăt seriei câștigătoare a adversarei (30-0). Forehand puternic al chinezoaicei, Simona nu poate face nimic. Încă o lovitură precisă a sportivei din China. Halep comite o eroare și își lovește piciorul, nervoasă. Lovitură câștigătoare în lung de linie a lui Zheng, care face breakul.

0-1 Zheng rupe ritmul cu o scurtă bună, Simona ajunge prea târziu. Qinwen servește bine, nu îi oferă prea multe șanse Simonei. Vine însă o lovitură mult prea lungă (30-40). Atunci când schimbul durează mai mult, Simona are de cele mai multe ori câștig de cauză (40-40). Qinwen servește bine și iese dintr-o situație delicată.

2-6 Game foarte slab de serviciu al Simonei, Zheng face break la 0 și împinge confruntarea în set decisiv.

2-5 Simona forțează, știe că acest game este foarte important și obține o minge de break. Din păcate, sportiva noastră o ratează trimițând pe culoarul de dublu cu reverul. Qinwen servește bine la exterior și se apropie de câștigarea setului.

2-4 Simona este puțin mai agresivă, vine rapid la fileu. Halep preia din nou controlul raliurilor, impune ritmul (40-0). Un retur surprinzător al chinezoaicei. Qinwen revine de la 0-40 și pune presiune și în acest game. Al patrulea punct consecutiv câștigat de Zheng. Qinwen pune o scurtă perfectă și face breakul.

2-3 Qinwen și-a ridicat nivelul de joc, se mișcă și lovește mult mai bine. O scurtă superbă a Simonei (15-40). Zheng închide gameul și trece pentru prima oară în față.

2-2 Zheng începe mult mai bine acest game de retur, pune și o scurtă bună și conduce cu 30-0. Simona simte pericolul, vine la fileu și câștigă punctul. Qinwen mai lovește o dată cu rama, dar vine și o eroare din partea Simonei. Minge de break pentru sportiva din China. Simona alternează bine loviturile și forțează eroarea din partea adversarei. Halep ratează două mingi de game. După un raliu de 22 de lovituri, Zheng mai egalează o dată la 40. Simona ia decizii slabe de lângă fileu și Zheng recuperează breakul.

2-1 Lovitură excelentă în lung de linie a Simonei, cu reverul. Simona mai câștigă un schimb prelungit. Halep încearcă să repete execuția de mai devreme, dar trimite în fileu. Chinezoaica strânge pumnul după ce trimite pe linie cu forehandul. Arbitrul coboară din scaun pentru a-i indica o urmă chinezoaicei, aceasta este nemulțumită de decizie, dar va servi cu „al doilea”. Simona trimite cu mult kick și Zheng ratează lovitura. Qinwen mai face o „dublă” și Simona face breakul.

1-1 Schimburile încep să fie din ce în ce mai lungi, iar Simona are câștig de cauză de cele mai multe ori. Serviciul funcționează bine astăzi pentru Simona.

0-1 Qinwen începe bine gameul, dar începe să se grăbească, forțează lovituri dificile și comite a 14-a eroare neforțată din meci. Zheng închide gameul cu un serviciu spre corpul Simonei.

6-2 Lovitură câștigătoare de rever pentru Simona. Fosta lideră WTA forțează greșeli din partea adversarei și acestea vin. Zheng nu reușește să închidă robinetul erorilor: trei mingi de set pentru Halep. Qinwen o salvează pe prima cu o lovitură bună, aproape de linia de fund. Setul se încheie cu încă o ramă a sportivei din China.

5-2 Reverul chinezoaicei se oprește în fileu. Simona pune presiune în acest game de retur și obține o minge de break, după ce a trimis pe linia de fund. Zheng trimite afară, Simona se distanțează.

4-2 Simona începe sigur acest game de serviciu, reușește și un as. Halep ajunge la o scurtă foarte slabă a adversarei, dar trimite direct în fileu. Mingea trimisă de Zheng lovește banda fileului și aterizează pe linie, în terenul Simonei. Românca își plimbă adversara pe linia de fund și această cedează până la urmă.

3-2 Zheng servește excelent și se impune la 0.

3-1 După două erori neforțate, Zheng revine cu o lovitură mai plată, care îi pune probleme Simonei (30-15). Reverul Simonei nu funcționează prea bine nici în acest meci. Încă două erori ale chinezoaicei îi permit româncei să rămână în avantaj.

2-1 Simona joacă foarte bine în aceste momente, lovitură câștigătoare de rever. Simona anticipează bine direcția atacului adversarei, dar nu mai poate trimite mingea înapoi. Simona ratează o minge de break, lovitura ei a fost prea lungă (prima eroare neforțată a româncei, chinezoaica are deja 6). Simona caută linia, dar trimite pe culoarul de dublu. Lovitură superbă de forehand a lui Zheng, care punctează pe tabelă.

2-0 Simona preia controlul schimburilor și obține două puncte fără prea mari bătăi de cap. Zheng plasează mingea în colțul terenului, Simona nu mai ajunge la ea. Zheng lovește de două ori la rând, Halep confirmă breakul.

1-0 Qinwen începe meciul cu o dublă greșeală. Simona se deplasează bine pe linia de fund, dar Zheng face pasul la fileu și închide schimbul cu un voleu. Încă o dublă. Zheng lovește bine în lung de linie, Simona ratează contraatacul. Halep profită de două erori ale adversarei și face breakul.

Sunt 19 grade Celsius la Paris în aceste momente.

Simona câștigă tragerea la sorți și alege să primească.

Meciul va fi arbitrat din scaun de Alexandre Juge.

David Goffin l-a învins în patru seturi pe Frances Tiafoe, pe terenul Simonne-Mathieu urmează meciul dintre Halep și Zheng.

Halep și Zheng s-au întâlnit la începutul anului, în semifinalele de la Melbourne Summer Set 1, iar Simona a câștigat în două seturi, scor 6-3, 6-2.

Grand Slamul de la Roland Garros, al doilea al sezonului după Australian Open, este programat între 22 mai - 5 iunie. La feminin, Barbora Krejcikova a cucerit turneul în 2021, în timp ce la masculin s-a impus Novak Djokovic.