ATP și WTA au anunţat vineri că nu vor acorda puncte la turneul de Grand Slam de la Wimbledon, ca urmare a deciziei organizatorilor de la All England Club de a nu permite participarea sportivilor din Rusia şi din Belarus la ediția din 2022.

WimbledonFoto: wimbledon.com

ATP și WTA nu vor acorda puncte la Wimbledon

„Posibilitatea ca jucătorii de orice naţionalitate să participe la turnee în baza meritelor şi fără discriminare este fundamentală pentru ATP. Decizia Wimbledonului de a le interzice ruşilor şi belaruşilor să concureze în Marea Britanie în această vară subminează acest principiu şi integritatea sistemului de Ranking ATP. În lipsa unei schimbări în ceea ce priveşte circumstanţele, cu mare regret singura noastră opţiune este să renunţăm la acordarea de puncte la Wimbledon în 2022”, se arată pe site-ul ATP.

În continuare, vor exista puncte la turneele Queen’s (ATP 500), Eastbourne (ATP 250) şi la turneele challenger din Marea Britanie, a precizat forul.

„Condamnarea de către noi a invaziei devastatoare a Ucrainei de către Rusia rămâne fără echivoc. S-a luat imediat măsura de suspendarea a turneului ATP de la Moscova şi sportivilor din Rusia şi din Belarus li s-a cerut să concureze în circuit sub drapel neutru. În paralel, am continuat sprijinul umanitar pentru Ucraina, împreună cu celelalte foruri din tenis, precum şi furnizarea de asistenţă financiară directă multor sportivi afectaţi”, a subliniat ATP într-un comunicat.

Update: La scurt timp după anunțul făcut de ATP, Steve Simon, șeful WTA, a precizat că va lua aceleași măsuri.

„Atitudinea noastră este astfel pentru protejarea oportunităţilor egale ca sportivele WTA să concureze ca persoane. Dacă nu luăm atitudine, atunci renunţăm la principiul nostru fundamental şi permitem ca WTA să devină un exemplu de susţinere a discriminării bazată pe naţionalitate la alte turnee şi în alte regiuni din lume”, a precizat şeful WTA, citat de News.ro.

WTA îşi va reevalua decizia de a nu acorda puncte la Wimbledon dacă se va găsi o soluţie acceptată de toate părţile prin care li se va permite sportivelor să concureze într-un „mediu unificat”.

Şeful WTA a subliniat faptul că forul condamnă ferm agresiunea Rusiei în Ucraina. „În primul rând vrem să fie pace şi ca războiul din Ucraina să se termine”, a adăugat Simon.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (7 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (21 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (7 WTA) şi Victoria Azarenka (15 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.