Mai multe mari nume din lumea tenisului, printre care Rafael Nadal, Novak Djokovic și Andy Murray, au criticat în ultima perioadă decizia organizatorilor Wimbledon 2022 de a interzice participarea jucătorilor din Rusia și Belarus la Grand Slamul englez. După câștigarea turneului de la Roma, liderul ierarhiei mondiale le-a răspuns oficialilor ruși care l-au îndemnat să boicoteze competiția de la All England Club.

Novak DjokovicFoto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Novak Djokovic nu va boicota Wimbledonul

​Djokovic, care a afirmat că decizia organizatorilor englezi este „o nebunie”, a spus că boicotarea Wimbledonului nu reprezintă cea mai bună rezolvare a acestei situații delicate.

„Boicotarea Wimbledon este un act foarte agresiv și nu voi face asta. Există mai multe soluții care sunt mai bune decât asta și cred că ne putem concentra pe asta. După ce am vorbit cu jucătorii implicați în negocierile cu Wimbledon, se pare că nu există prea mult loc de schimbare.

Încerc să respect părerea fiecăruia în viață, chiar și pentru a vorbit de culoarea unei mingi de tenis - nu o sută de oameni vor spune că este galbenă, vor fi unii care vor spune că este verde. Dacă cineva îmi spune că este verde, nu mă voi certa cu acea persoană.

În calitate de copil al războiului, pot spune că oamenii obișnuiți suferă întotdeauna. Am avut o mulțime de războaie în Balcani, știu despre ce vorbesc. Nu pot susține decizia Wimbledon, pentru că sportivii nu sunt de vină. Când politica intervine în sport, de obicei nu iese bine” - Novak Djokovic, citat de express.co.uk.

Nole a reușit să câștige duminică cel de-al șaselea său titlu de la Foro Italico, liderul mondial trecând în două seturi, scor 6-0, 7-6(5), de Stefanos Tsitsipas (5 ATP). Campion la Roma, sârbul a adunat până acum în carieră 38 de titluri Masters, un record absolut în circuitul mondial.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.