Shamil Tarpischev, președintele Federației Ruse de Tenis, a mulțumit tuturor jucătorilor de top pentru susținerea jucătorilor ruși, spunând și că ucraineanca Elina Svitolina este „absolut nimeni”, informează btu.org.ua.

Daniil Medvedev si Shamil TarpishchevFoto: Manu Fernandez / AP - The Associated Press / Profimedia

A 79-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Elina Svitolina le cere jucătorilor ruși să își exprime opinia față de războiul din Ucraina

Elina Svitolina (27 WTA, fostă ocupantă a locului 3 mondial) a declarat recent că i-ar plăcea ca sportivii din Rusia și Belarus să își împărtășească public poziția față de invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia. Svitolina a dezvăluit, de asemenea, că „foarte puține jucătoare” i-au spus personal că sunt împotriva războiului.

„Este foarte trist, pentru că mulți sportivi din diferite țări au venit la noi și ne-au arătat sprijinul lor. De aceea ne doare foarte tare și nu înțelegem de ce anume (jucătorii ruși și belaruși) nu au făcut-o.

Pentru noi, pentru ucraineni, este foarte important ca ei să vorbească, să aleagă de ce parte să fie. Vrem să știm, vrem să ne simțim în siguranță în această privință. Pentru că, dacă nu își spun părerea, nu știm dacă își susțin guvernul, dacă susțin acțiunea armatei. Pentru că în Rusia și Belarus sportul este ceva important, un mijloc de propagandă” - Elina Svitolina, într-un interviu pentru The Associated Press.

Elina Svitolina este „un nimeni”

Tarpischev a afirmat că nu contează ce crede numărul 1 ucrainean. De asemenea, acesta a mai spus că le este recunoscător tuturor jucătorilor străini care le-au luat apărarea sportivilor ruși.

Mai multe mari nume din lumea tenisului, printre care Rafael Nadal, Novak Djokovic și Andy Murray, au criticat decizia fermă a organizatorilor Wimbledon 2022 de a interzice participarea jucătorilor din Rusia și Belarus la Grand Slamul englez.

„Nu trebuie să acordăm atenție unor astfel de declarații. Nu este doar opinia mea, ci și a avocaților. Rusia nu poate să fie înlăturată din toate competițiile din cauza unor declarații. Deocamdată totul este OK, rușii pot să joace. Nu are sens să reacționăm la toate declarațiile, ar fi o prostie. Cine este Svitolina? Absolut nimeni.

Sprijinul din partea jucătorilor de top este întotdeauna necesar. Federația din Rusia este recunoscătoare tuturor jucătorilor care au ieșit deja în apărarea sportivilor noștri cărora nu li s-a permis să concureze (la Wimbledon).

În opinia mea, toți jucătorii de top ar trebui să ne susțină și să apere astfel principiul competitivității în lumea tenisului” - Shamil Tarpischev, președintele Federației Ruse de Tenis, citat de site-ul rusesc de sport MetaRatings.

Vorbind despre o posibilă interdicție la Wimbledon, în luna martie, Tarpischev afirma: „Băieții noștri trebuie doar să spună că sportul este în afara politicii. Ar trebui să-i lase în pace pe jucătorii noștri și să nu le impună ceea ce vor să le impună”.

Președintele Federației Ruse de Tenis a mai spus că există o șansă bună de a organiza Kremlin Cup în 2022, chiar dacă ATP și WTA au suspendat evenimentul.

„În 2022, Kremlin Cup nu va exista în toată regula. Vom organiza Openul Rusiei în aceeași perioadă, cu sportivii noștri și cu sportivi din țări prietene. Ne putem baza pe Medvedev și pe ceilalți pentru a juca la turneu? Inițial, da, am discutat acest lucru. Acum trebuie să căutăm banii pentru premii și un loc de desfășurare” - Shamil Tarpischev.

Shamil Tarpischev, un personaj controversat

În anii '90, Shamil Tarpischev a fost antrenorul personal de tenis al președintelui Federației Ruse, Boris Elțîn, care era un mare fan al tenisului, și i-a fost consilier pe probleme de sport.

Tarpischev nu este străin nici de Vladimir Putin. Tenisul a fost în centrul atenției în timpul președinției lui Elțîn, dar rămâne la fel de important și în Era Putin, chiar dacă acesta a afirmat că regulile tenisului sunt prea dificile pentru el.

În 2008, Shamil Tarpischev a fost onorat de statul rus cu decorația „Pentru merite aduse Patriei”. În 2018, acesta a mai primit o decorație, de data aceasta și mai prestigioasă, de la însuși Putin: „Pentru o mare contribuție la dezvoltarea culturii fizice și a sportului, mulți ani de muncă conștiincioasă”.

Acest lucru s-a întâmplat la doar patru ani după ce Shamil Tarpischev a fost amendat de către WTA cu 25.000 de dolari (15.500 de lire sterline) și suspendat din circuit timp de un an pentru că s-a referit la legendarele surori Serena și Venus Williams ca fiind „frații Williams”.

WTA a declarat atunci că amenda este cea maximă permisă de regulament și că solicită înlăturarea lui Tarpischev din funcția de președinte al Kremlin Cup pentru un an. Forul a mai spus că Tarpischev le datorează scuze personale surorilor Williams.

„Declarațiile făcute de Shamil Tarpischev la televiziunea rusă cu privire la două dintre cele mai mari atlete din istoria tenisului feminin sunt jignitoare, înjositoare și nu își au absolut deloc locul în sportul nostru” - Stacey Allaster, la acel moment președinte și director executiv al circuitului WTA.

Întrebat dacă regretă comentariile sale, Tarpischev a declarat la Kremlin Cup, pentru The Associated Press, că emisiunea la care a vorbit a fost „un spectacol umoristic”, adăugând: „Nu răspund la întrebări stupide”. Când a fost întrebat despre interdicția sa, Tarpischev a spus: „Nu pot să comentez. Nu o înțeleg”.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.