Iga Swiatek a ajuns la 22 de victorii consecutive în circuitul WTA, poloneza trecând fără nicio emoție (6-3, 6-0, după 67 de minute) de Gabriela Ruse (locul 57 mondial). Ajunsă pe tabloul principal în calitate de lucky loser, jucătoarea noastră nu a avut armele necesare pentru a-i putea face față polonezei - cea mai în formă sportivă din tenisul feminin.

Gabriela RuseFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

De știut:

Gabriela Ruse va primi un cec în valoare de 13.176 de euro și 80 de puncte în clasamentul WTA de simplu după participarea la turneul de la Foro Italico.

Swiatek are în total 24 de victorii consecutive (22 în circuitul WTA și alte două în FedCup - cu Mihaela Buzărnescu și Andreea Prisăcariu).

În optimi, Swiatek o va întâlni pe Victoria Azarenka (16 WTA).

Gabriela Ruse - Iga Swiatek 3-6, 0-6, desfășurarea partidei de la WTA Roma

0:6 Iga prea inițiativa de la prima minge: returnează lung, incomod pentru Gabriela, iar punctul este al polonezei. Iga vrea să rupă ritmul cu o scurtă, dar mingea rămâne în plasă (15-15). De pe mediană, Gabi accelează cu o dreaptă, dar mingea se duce în aut. Două mingi de meci pentru Swiatek (15-40).

0:5 Jocul curge într-o singură direcție, iar Swiatek mai pune un game în dreptul ei pe tabelă: 5-0. Poloneza mai are nevoie de un singur game pentru a obține calificarea în turul al treilea.

0:4 Gabriela trimite cu mult efect primul serviciu, iar Iga nu mai poate returna în teren. Swiatek lovește cu mare lejeritate de pe forehand, iar punctul îi revine. Deși nu pare la cel mai înalt nivel după pauza de trei săptămâni, poloneza are totuși atâtea arme cu ajutorul cărora să facă diferența (15-40). Între timp, se face 4-0 pentru Iga.

0:3 Dublă greșeală a polonezei (0-15). Din defensivă, Gabriela încearcă să se apere cu o minge înaltă, dar trimite pe culoarul de dublu. Ruse vrea cu orice preț să preia inițiativa, dar atacă în fileu cu un forehand. Swiatek are un serviciu care o incomodează vizibil pe Ruse (40-15). Lidera WTA câștigă gameul de serviciu și se distanțează la 3-0.

0:2 Swiatek prea rapid inițiativă, o plimbă pe Gabriela dintr-un colț în altul, iar apoi închide punctul pe contre-pied. Poloneza face diferența cu reverul după o minge mai scurtă trimisă de Ruse. Lăsată pe spate, Gabriela trimite în aut, iar Swiatek are două mingi de break (15-40). Prima este salvată cu un backhand minunat în cross. Lidera WTA este inspirată, iar breakul îi revine fără să dea senzația că a forțat neapărat.

0:1 Setul al doilea a debutat cu Iga la serviciu. Gabriela vrea să facă diferența de la retur, dar pune mult prea multă forță în execuție. La 40-15, Iga comite o dublă greșeală. Nu sunt însă emoții pentru poloneză: gameul îi revine, iar Swiatek conduce cu 1-0.

3:6 După ce a condus schimbul, Gabriela scapă în aut lovitura decisivă: un backhand în cross lung. Din păcate, Ruse comite a treia dublă greșeală din meci. Trei mingi de set (0-40). Iga ratează în două rânduri de pe mediană: erori nefirești pentru nivelul ei. După 41 de minute, Swiatek închide setul cu un forehand câștigător.

3:5 Ruse câștigă primul punct: a făcut diferența cu ajutorul returului. Swiatek repară situația grație serviciului (o armă importantă pentru poloneză). Iga forțează din nou dintr-o poziție nu tocmai confortabilă, iar Ruse are o minge de break (30-40). Lidera WTA comite o dublă greșeală, iar Gabriela face breakul.

2:5 După un raliu intens de backhanduri, Iga schimbă direcția, dar o face pe culoarul de dublu. Swiatek simte că adversara ar putea prinde curaj și face pasul la fileu. Voleul este impecabil, iar lidera WTA are două mingi de break. Gabriela simte presiunea, mâna îi tremură, iar dubla greșeală își face apariția. Este încă un break făcut de Swiatek. Poloneza conduce acum cu 5-2.

2:4 Gabriela simte că nu prea mai are ce pierde în acest set și dă drumul loviturilor (0-30). Două mingi de break: Ruse a jucat lung, aproape de baseline, iar Iga a ratat execuția (15-40). Jucătoarea noastră este agresivă la retur, pune presiune, iar backhandul polonezei zboară mult în afara terenului. Break făcut de Ruse.

1:4 Sunt trei mingi de break după ce Gabriela face o dublă greșeală (0-40). Break la zero făcut de Iga: un forehand fantastic a închis gameul.

1:3 Pe un retur cu adâncime al Gabrielei, Iga este incomodată și pierde punctul. Poloneza revine în game după ce gestionează foarte bine o venire la fileu (15-15). Iga face tot mai des pasul în teren după ce defensiva jucătoarei noastre face față de pe linia de fund. Gameul îi revine liderei WTA: Iga pare că mereu are o soluție la îndemână pentru orice stiuație.

1:2 Presată de Swiatek de pe baseline, Gabriela a încercat o scurtă, dar mingea a rămas în plasă. Iga este inspirată și cu un contre pied de forehand. Gameul se complică pentru Ruse (0-30). Lidera WTA încearcă să fie agresivă din aproape orice poziție, dar comite două erori. Swiatek ratează o minge de break: a atacat de pe mediană, dar mingea nu a prins terenul. Ruse face pasul în teren și închide un raliu cu o dreapta inside-out. Gabriela câștigă gameul de serviciu după ce a salvat o minge de 3-0 pentru Swiatek.

0:2 Iga lovește incredibil cu forehandul: aspru, unghi ascuțit, nimic de făcut pentru Gabriela. Jucătoarea noastră încearcă să fie agresivă de la retur, dar pune prea multă forță în execuții (40-0). O primă eroare neforțată și pentru poloneză: de pe partea de backhand.

0:1 Meciul a început cu Gabriela la serviciu, iar jucătoarea noastră a câștigat primul punct cu un as. Pe un prim serviciu bun al Gabrielei, Iga retunează direct câștigător cu forehandul. Swiatek nu stă mult la discuții, lovește mingea rapid, din urcare, și face breakul.

Cecilia Alberti este arbitra din scaun a partidei de pe arena centrală de la Foro Italico.

Cele două s-au mai întâlnit o singură dată în circuitul WTA, în 2018, la Montreux, în sferturi. A fost atunci 2-6, 6-1, 6-2 pentru poloneză.

Ultimele campioane de la Foro Italico

2021 - Iga Swiatek

2020 - Simona Halep

2019 - Karolina Pliskova

2018 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2017 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2016 - Serena Williams

2015 - Maria Sharapova etc.

De știut:

  • Competiția italiană fondată în 1930 a fost câștigată în trei rânduri de un sportiv din România: Ilie Năstase, edițiile din 1970 și 1973, și Simona Halep, 2020.
  • Au mai disputat finale: Ilie Năstase (1974, învins de Bjorn Borg), Virginia Ruzici (1978, 1980, 1981) și Simona Halep (2017, 2018, învinsă în ambele cazuri de Elina Svitolina).

WTA Roma are loc în perioada 9-15 mai pe zgura din complexul de la Foro Italico. Are premii totale în valoare de $2,527,250 și face parte din categoria „WTA 1000”. Campioana en-titre este Iga Swiatek (6-0, 6-0 în finala cu Karolina Pliskova).