Simona Halep a preluat inițiativa și a condus confortabil în ambele seturi ale partidei cu Alize Cornet, însă a avut nevoie de multă concentrare pentru a se putea impune. După un meci de o oră și 25 de minute, Halep a avut câștig de cauză (6-4, 6-4), iar în turul al doilea de la WTA Roma va da peste Danielle Collins (a șaptea favorită).

Simona HalepFoto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Simona Halep, prima reacție după victoria cu Alize Cornet

De știut:

Calificarea în turul al doilea este recompensată cu un premiu de €13.176 și cu 60 de puncte în clasamentul WTA de simplu.

Halep și Collins s-au întâlnit de două ori, scorul fiind 1-1. În 2014, la US Open, a fost 6-7(2), 6-1, 6-2 pentru Simona, iar în 2021, la Montreal, a fost 2-6, 6-4, 6-4 pentru Danielle.

Ultimul punct al partidei dintre Halep și Cornet:

Simona Halep - Alize Cornet 6-4, 6-4, în turul întâi de la WTA Roma

6:4 Alize forțează, caută liniile, dar greșește mult (30-0). Sunt trei mingi de meci după un serviciu pe corpul adversarei. O dreaptă inside out își găsește ținta, iar Halep este în turul al doilea de la Roma. Meciul a durat o oră și 25 de minute.

5:4 Eroare a Simonei cu reverul: a fost prea în minge, a lovit înghesuit. Încă o greșeală, o nouă coborâre de nivel în jocul Simonei, așa cum a fost și pe finalul primului set. Un forehand cade pe linie, super lovitură a jucătoarei noastre (30-30). Halep nu reușește un slice, mingea rămâne în burta fileului (40-30). Se face 5-4, după ce Simona a condus cu 5-2.

5:3 Pe un slice moale, Cornet trimite decisiv cu dreapta (15-15). Simona schimbă colțurile, iar până la urmă Alize obosește și nu mai are claritate în execuții. O dreaptă inside-in rămâne în plasă, egalitate (30-30). Retur direct câștigător al lui Cornet, lovitură de aplaudat. Alize își pierde răbdarea, forțează, dar mingea cade pe culoarul de dublu. Egalitate. Dublă greșeală a Simonei, a doua minge de break pentru franțuzoaică. Cornet este jucătoarea mai bună, mai agresivă în acest game, ea câștigă contra serviciului.

5:2 Simona ajunge la o scurtă și plasează mingea în cross (0-15). Halep returnează toate mingile, iar Alize ratează la foc automat: 0-40. Retur pe linie cu backhandul, iar Simona se distanțează la 5-2 (cu două breakuri).

4:2 Cornet trimite de două ori pe linie, iar a treia oară în aut. Alize forțează din toate pozițiile, iar apoi vine o ramă a Simonei (30-15). Servește precis Halep, 40-15. Simona se distanțează la 4-2.

3:2 Atacurile Simonei sunt mai aspre, iar Cornet cedează primele două puncte (0-30). Se apără fantastic Simona, iar Alize este cea care greșește: 0-40. Break la zero după un retur direct câștigător de backhand. Este acum nevoie de mai multă inspirație în gameul de la lansare.

2:2 Simona pierde primele două puncte, iar mai apoi Cornet ratează un backhand invers. Două mingi de rebreak, Alize a dominat acest game până acum. Franțuzoaica accelerează dar o face în afara terenului: 40-40. Cornet mai obține o minge de break: este mai agresivă și lovește mai puternic. Halep salvează și a treia minge de break. Dublă greșeală, a patra minge de break pentru Cornet. Din nou egalitate, iar franțuzoaica comentează îndelung. Rever în aut: a cincea minge de break. Simona atacă din toate părțile, dar îi lipsește limpezimea în gânduri: Halep pierde punctul, iar egalitatea este restabilită (2-2, am avut un schimb de breakuri).

2:1 De la fileu, Simona trimite în cross cu forehandul, iar Cornet reușește încă un passing de aplaudat. Halep ratează o lovitură, iar apoi dă puțin cu rama rachetei de zgură. Ratează și Cornet de pe mediană, sunt totuși multe erori în acest meci (30-15). Halep egalează după ce a fost condusă cu 30-0. Alize lovește mingea din urcare, iar defensiva Simonei este surprinsă. Halep ajunge la o scurtă, iar apoi lovește decisiv cu dreapta în lungul liniei. Simona ajunge la încă o scurtă, iar apoi face breakul. Ea conduce cu 2-1 și va urma la serviciu.

1:1 Simona schimbă mereu direcția de atac, iar până la urmă defensiva lui Cornet cedează. Halep se apără cu un lob din retragere, iar Alize ratează smashul (40-0). Game alb reușit de Simona, ea egalează situația în cel de-al doilea set.

0:1 Setul al doilea începe cu Alize la serviciu. A câta oară banda fileului o ajută pe Simona, iar Alize este un car de nervi. După ce face pasul la fileu, Cornet ratează complet un voleu (15-30). Revine franțuzoaica cu un serviciu foarte bun. Minge de break după ce Simona a plimbat-o pe Alize dintr-un colț în altul. Cornet servește foarte bine la exterior, iar egalitatea este restabilită. Din defensivă, Cornet gășește incredibil un passing cu dreapta în cross. După ce a salvat o minge de break, franțuzoaica și-a câștigat gameul de serviciu și conduce acum cu 1-0.

6:4 Ajutată și de banda fileului, Simona câștigă un punct în care s-a apărat incredibil. De pe culoarul de dublu, Halep forțează în lungul liniei cu dreapta, iar autul este mare (30-15). Cel mai lung și intens raliu de până acum îi revine Simonei: două mingi de set (40-15). După 40 de minute Simona închide manșa, scor 6-4. Halep a oprit la timp revenirea pe care Alize a pus-o foarte bine în scenă de la 1-5.

Simona va servi încă o dată pentru a închide setul, să sperăm că o va face mai bine decât la gameul anterior (cedat la zero și în care a comis și două duble greșeli).

5:4 Banda fileului o ajută pe Simona (15-15). Din săritură, Halep trimite cu reverul pe culoarul de dublu. Este un pasaj slab de meci pentru jucătoarea noastră. Dar nici Alize nu se lasă mai prejos, cele două se întrec în erori. Cornet dă cu racheta de zgură (30-30). Alize câștigă gameul, iar situația din primul set se complică: de la 5-1, franțuzoaica a câștigat trei gameuri la rând.

5:3 Simona începe gameul cu o eroare neforțată. Încă o eroare cu forehandul (0-30). Nu o ajută deloc primul serviciu în aceste momente, vine și o dublă greșeală (0-40). Încă o dublă, game foarte rău făcut de Halep, cel mai slab de până acum.

5:2 Încă o dublă a frunțuzoaicei (a patra în acest meci). Retur în aut al Simonei (30-15). Halep revine și egalează (30-30). As al lui Cornet - primul al partidei. Rever în plasă al Simonei, iar Cornet își câștigă pentru prima dată în acest meci un game de serviciu.

5:1 Simona servește bine, aspru, are mai multă încredere în această lovitură. Alize încearcă un lob, dar Halep agață mingea și face diferența cu un smash (40-0). Game alb, de control pentru Simona, este 5-1 pentru jucătoarea noastră.

Destulă lume pe Pietrangeli, mulți români în tribune.

4:1 Franțuzoaica nu este la fel de precisă pe partea de backhand, iar Simona începpe să înțeleagă acest lucru. Cornet face încă o dublă greșeală (0-30). Pe o minge aparent simplă, Halep ratează cu reverul (15-30). Încă o dublă greșeală, este 15-40. Din păcate, Halep trimite în fileu un retur de forehand. O dreaptă splendidă în lungul liniei închide gameul, este 4-1 pentru Simona (cu două breakuri).

3:1 Pe un serviciu moale al Simonei, Cornet trimite decisiv cu returul. De pe mediană, Halep scapă un rever. Alize este foarte puternică cu forehandul, grație acestei lovituri reușește să domine punctele. Simona trimite o scurtă previzibilă, dar Alize are răspunsul în fileu. Două servicii fac diferența, iar Halep câștigă primul game de serviciu din acest meci.

2:1 Cornet vine cu o scurtă, iar de aici schimbul este în favoarea ei. Tot mai multe jucătoare o prind pe picior greșit pe Simona cu aceste lovituri. Alize face însă destule erori (15-40). Încă o scurtă incredibilă a lui Alize, Halep ajunge, dar franțuzoaica se impune în raliu. Simona câștigă gameul tot cu o scurtă, ea conduce acum cu 2-1 în primul set.

1:1 Cornet intră în teren și trimite foarte bine un voleu drive de forehand. Urmează apoi o eroare pe o dreaptă a Simonei, gameul se complică (15-30). Încă o urcare la fileu: Cornet își construiește bine punctele, iar voleul drive încă o dată este decisiv (15-40). Prima minge de break este anulată de Simona: serviciul a fost unul de calitate. Este anulată și a doua minge de break, 40-40. Halep a jucat ceva mai îngrijit ultimele două puncte.

Un rever în lungul liniei se duce în aut, încă o șansă de break pentru Cornet. Eroare cu forehandul, vine rebreakul.

1:0 Meciul a început cu Alize la serviciu, iar franțuzoaica își arată de la început internțiile ofensive: a câștigat primul punct după o venire la fileu. Apare și o dublă greșeală (30-15). Halep face pasul în teren și face diferența cu un backhand în cross lung. Prima minge de break a meciului, după o eroare a franțuzoaicei. Simona ajunge la o scurtă, iar apoi plasează mingea decisiv. Este break, Halep începe perfect meciul.

Pablo Rodriguez este arbitrul din scaun al partidei de la Foro Italico

Victoria Azarenka a învins-o clar pe Viktorija Golubic, scor 6-3, 6-0, iar pe arena Pietrangeli va urma partida dintre Halep și Cornet.

Halep și Cornet s-au întâlnit de cinci ori în circuitul WTA, iar Alize are un avantaj categoric: 4-1.

Simona Halep, traseul virtual de la WTA Roma

Turul I - Alize Cornet (6-4, 6-4 pentru Halep)

Turul II - Danielle Collins

Optimi - Belinda Bencic / Amanda Anisimova

Sferturi - Jessica Pegula / Aryna Sabalenka

Semifinale - Iga Swiatek / Anett Kontaveit / Emma Răducanu / Victoria Azarenka

Finală - Paula Badosa / Maria Sakkari / Karolina Pliskova / Garbine Muguruza.

La ediția din 2021 a turneului de la Foro Italico, Simona s-a accidentat grav în timpul meciului cu Angelique Kerber din turul al doilea: Halep câștigase primul set cu 6-1, în timp ce în al doilea tabela arăta 3-3.

Cu an înainte (2020), Halep a câștigat competiția de la Foro Italico.

Ultimele campioane de la Foro Italico

2021 - Iga Swiatek

2020 - Simona Halep

2019 - Karolina Pliskova

2018 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2017 - Elina Svitolina (finală cu Simona Halep)

2016 - Serena Williams

2015 - Maria Sharapova etc.

De știut:

  • Competiția italiană fondată în 1930 a fost câștigată în trei rânduri de un sportiv din România: Ilie Năstase, edițiile din 1970 și 1973, și Simona Halep, 2020.
  • Au mai disputat finale: Ilie Năstase (1974, învins de Bjorn Borg), Virginia Ruzici (1978, 1980, 1981) și Simona Halep (2017, 2018, învinsă în ambele cazuri de Elina Svitolina).

WTA Roma are loc în perioada 9-15 mai pe zgura din complexul de la Foro Italico. Are premii totale în valoare de $2,527,250 și face parte din categoria „WTA 1000”. Campioana en-titre este Iga Swiatek (6-0, 6-0 în finala cu Karolina Pliskova).