Carlos Alcaraz a dominat de-o manieră impresionantă partida cu Rafael Nadal (cu excepția setului secund, în care a suferit o accidentare la glezna dreaptă), puștiul iberic reușind calificarea în semifinalele de la ATP Madrid (6-2, 1-6, 6-3). Acolo, îl aștepta de câteva ore Novak Djokovic.

Carlos AlcarazFoto: Atilano Garcia/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alacaraz - forță și prospețime fizică / Nadal, „ruginit” după perioada de inactivitate

Locul 9 mondial, Alcaraz a impresionat prin prospețimea fizică, prin inteligența arătată la nivel de selecție a loviturilor și nu în ultimul rând prin maturitate (deși joi de-abia a împlinit 19 ani).

Carlos a acoperit fantastic terenul, a găsit liniile atunci când a avut mai mare nevoie și a „desenat” unghiuri în cross la care Nadal nu a mai avut reacție în mai multe rânduri.

Ușor „ruginit” după perioada de inactivitate (ultimul meci jucat a fost în finala de la Indian Wells), Nadal a arătat multe lacune în jocul său: rigid în deplasare (mai ales în defensivă), fără agresivitate, cu mingi scurte trimise în terenul advers și cu un serviciu cu care nu a pus aproape deloc probleme.

Acel Nadal care impresiona în prima parte a sezonului (20 de victorii consecutive și titluri la Melbourne Summer Set, Australian Open și Acapulco) a rămas parcă în America, la Indian Wells.

Nici celebra „răutate” din jocul marelui campion iberic nu și-a făcut apariția precum odinioară în Caja Magica, la meciul de vineri. Nadal a fost pasiv în dese rânduri, iar acest lucru a fost taxat prompt de un Alcaraz mega ofensiv.

Singurul moment în care Rafa a amintit de jucătorul care are 36 de titluri de Masters în palmares a venit după ce Carlos a căzut și s-a accidentat la glezna dreaptă. Nadal a simțit scăderea din nivelul lui Alcaraz și s-a impus în 20 din ultimele 22 de puncte ale setului secund.

S-a revenit însă rapid la scenariul inițial: Carlos a fost din ce în ce mai agresiv și inspirat în decisiv, a acoperit excelent terenul și a ajuns pentru prima oară în semifinalele de la Madrid.

De ce nu ar trebui să surprinda victoria lui Carlos Alcaraz

Alcaraz se află în cea mai bună perioadă de până acum a carierei, iar titlurile de la Miami și Barcelona i-au dat efectiv aripi la nivel mental.

Carlos era văzut favorit înainte de partida cu Rafa, iar acest lucru este unul cât se poate de normal. Alcaraz este pe un val de încredere, cu victorii importante și cu o forță fizică impresionantă.

De cealaltă parte, Rafa a apucat să se antreneze așa cum și-ar fi dorit doar câteva zile, iar la Madrid a venit mai mult ca să bifeze niște meciuri și să reintre ușor-ușor în circuitul mondial.

Marele obiectiv este Roland Garrosul, acolo unde speră să ajungă cu cât mai multe meciuri jucate.

Carlos Alcaraz și Rafael Nadal, momente superbe la Caja Magica

Vor mai avea loc în sferturile de la Caja Magica:

Andrey Rublev (6) vs Stefanos Tsitsipas (4) / nu înainte de ora 21:00

Felix Auger-Aliassime (8) vs Alexander Zverev (2) / în jurul orei 23:00.

Mutua Madrid Open are loc în perioada 1-8 mai 2022, se dispută pe zgură și face parte din categoria Masters (ATP 1000). Competiția are premii totale în valoare de €6.744.165. Campionul en-titre este Alexander Zverev (2021), iar jucătorul cu cele mai multe titluri este Rafael Nadal (5).