După Rafael Nadal sau Novak Djokovic, Andy Murray s-a arătat împotriva deciziei organizatorilor de a interzice participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Wimbledon 2022 și a criticat autoritățile britanice pentru recomandările oferite.

Andy MurrayFoto: Steven Markham/Speed Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

A 68-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Mai multe mari nume din lumea tenisului, printre care Rafael Nadal și Novak Djokovic, au criticat decizia fermă a organizatorilor Wimbledon 2022 de a interzice participarea jucătorilor din Rusia și Belarus la Grand Slamul englez.

Andy Murray, campion la Wimbledon în 2013 și 2016, este de aceeași părere cu colegii săi din circuit, considerând nedreaptă excluderea jucătorilor de tenis din Rusia și Belarus de la All England Club.

Andy Murray: „Înțeleg de ce jucătorii ruși consideră nedreaptă excluderea de la Wimbledon 2022”

„Nu sunt de acord ca jucătorii să fie interzişi. Recomandările guvernului britanic nu au fost de ajutor. Ceea ce am înţeles eu din acestea a fost că cei din Rusia și Belarus pot juca dacă semnează o declaraţie că sunt împotriva războiului şi împotriva regimului rus.

Nu sunt sigur cât de confortabil m-aş simţi dacă s-ar întâmpla ceva cu unul dintre jucători sau cu familiile lor (n.r. - ca urmare a semnării declaraţiei).

Nu cred că există un răspuns corect. Am vorbit cu unii dintre jucătorii ruşi. Am vorbit cu unii dintre jucătorii ucraineni. Îmi pare foarte rău pentru jucătorii care nu au voie să joace şi înţeleg că li se va părea nedrept.

Dar îi cunosc, de asemenea, pe unii dintre cei care lucrează la Wimbledon şi ştiu cât de dificilă a fost poziţia în care s-au aflat. Îmi pare rău pentru toată lumea, îmi pare rău pentru jucătorii care nu pot evolua şi nu susţin o parte sau alta" - Andy Murray.

Luni, Andy Murray (78 ATP) va evolua în primul tur de la Madrid Open împotriva austriacului Dominic Thiem (91 ATP).

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.