Simona Halep a amintit sâmbătă de jucătoarea care a ocupat timp de 64 de săptămâni prima poziție în clasamentul WTA. Noua elevă a lui Patrick Mouratoglou a jucat aproape perfect împotriva Paulei Badosa (locul 2 mondial și principală favorită) și a obținut calificarea în optimile de la WTA Madrid, după doar o oră și 16 minute de joc, scor 6-3, 6-1 (sportiva noastră a câștigat 10 din ultimele 11 gameuri ale partidei).

HotNews.roFoto: Hotnews

Statistica partidei dintre Simona Halep și Paula Badosa:

Ași: 2 - 1

Duble greșeli: 0 - 4

Puncte câștigate cu primul serviciu: 84% - 52%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 41% - 43%

Puncte de break câștigate: 50% (5/10) - 14% (1/7)

Lovituri câștigătoare: 21 - 15

Erori neforțate: 14 - 18

Total puncte: 62 - 41

Durată meci: 1 oră și 16 minute.

De știut:

  • În optimi, Simona va da peste învingătoarea partidei dintre Cori Gauff (SUA, 16 WTA și favorită 14) și Yulia Putintseva (Kazahstan, 44 WTA).
  • Prin calificarea în optimi, Halep și-a asigurat un premiu în valoare de 90.745 de euro şi 120 de puncte WTA în clasamentul de simplu.

  • Simona Halep a câștigat turneul de la Madrid la edițiile din 2016 și 2017. De asemenea, ea a mai disputat finale în 2014 (învinsă de Maria Sharapova) și în 2019 (a cedat cu Kiki Bertens).

  • În 2021, Halep a părăsit turneul de la Caja Magica în faza optimilor (6-4, 5-7, 5-7 cu Elise Mertens).

Simona Halep, traseul virtual de la WTA Madrid

Turul I - 6-2, 6-3 vs Shuai Zhang

Turul II - 6-3, 6-1 vs Paula Badosa

Optimi - Coco Gauff

Sferturi - Ons Jabeur

Semifinale - Victoria Azarenka

Finală - Maria Sakkari / Garbine Muguruza.

Simona Halep, evoluție aproape perfectă în meciul cu Paula Badosa

Desfășurarea meciului Simona Halep - Paula Badosa 6-3, 6-1

6-1 Badosa găsește un retur câștigător în lung de linie. Iberica încearcă să o paseze pe Simona, dar ratează de puțin. Paula nu renunță a luptă, scurtă impresionantă găsită de favorita fanilor. Paula ratează voleul-drive și Simona o pasează în lung de linie. Halep se apără foarte bine, dar nu mai poate face nimic și Badosa închide punctul cu un smash. Lovitură moale a ibericei, mingea se oprește în plasă (40-40). Rever în bandă al Paulei - încă o minge de meci pentru Halep. Badosa returnează bine, dar ratează următoarea execuție și Simona se califică în optimi la Madrid.

5-1 Paula pare că vrea să scape mai repede de acest meci. O lovitură câștigătoare pentru Paula, care își șterge lacrimile. Halep este peste tot, nu îi dă nicio șansă adversarei. Simona ratează surprinzător de lângă fileu (30-30). Badosa trimite mingea aproape de linia de fund, Simona mai comite o eroare. Retur în colțul terenului, gameul se prelungește. Simona nu ia cea mai bună decizie de lângă fileu, Paula trimite înapoi, dar românca rămâne atentă și obține o minge de meci. Badosa o salvează cu o lovitură bine plasată. Badosa rămâne în punct după o lovitură cu rama, dar se grăbește și ratează până la urmă. Paula găsește un atac bun din defensivă, în cross, și mai salvează o minge de meci. Încă o execuție reușită a ibericei. Paula trimite cu reverul pe linia laterală și punctează pe tabelă și în acest set secund.

5-0 Halep servește foarte bine - încă un as. Badosa atacă decisiv pe serviciul secund. Paula alunecă spre minge, dar ajunge prea târziu și nu mai poate controla execuția. Badosa pune cu greu returul în teren, Simona vine lângă fileu și închide punctul. Încă un serviciu reușit - Badosa va servi pentru a rămâne în meci.

4-0 Simona începe foarte bine la retur, conduce cu 30-0 (Badosa a mai comis o dublă). Paula încearcă sî revină cu un forehand reușit. Halep trimite un forehand superb în cross, nivel incredibil arătat de româncă. Halep încearcă un slice din defensivă, dar mingea se oprește în banda fileului. Simona returnează lung, o ține pe adversară în spatele liniei de fund și aceasta ratează reverul. Încă un break pentru fosta lideră WTA.

Badosa cere un timedout medical.

3-0 Primul as al Simonei. Halep trimite departe de adversară, aceasta ajunge la minge, dar nu mai poate face nimic. Încă un serviciu bun. Simona câștigă din nou la 0.

2-0 Paula face a treia dublă greșeală din meci. Simona pune din nou presiune la retur. Badosa rămâne pe centrul terenului, Simona caută linia, dar mingea aterizează pe culoarul de dublu. Halep lovește puternic și precis, Paula are dificultăți în a trimite mingea înapoi. Încă un rever care ratează de puțin linia (Simona ratează prima minge de break, mai are una). Simona ajunge la o scurtă previzibilă și închide gameul cu un contră.

1-0 Badosa se grăbește, Simona așteaptă și eroarea vine. Game foarte bun de serviciu al româncei. Simona lovește foarte precis, încă o eroare a Paulei (game alb).

6-3 Simona controlează schimbul de pe fundul terenului, Paula clipește prima. Badosa simte presiunea și face o dublă. Paula vine la fileu și închide punctul cu un voleu sigur. Serviciul o ajută pe iberică de această dată (30-30). Simona rateză smashul (trimite spre adversară), dar închide punctul cu o execuție fină. Badosa trimite în fileu și Simona câștigă primul set.

5-3 Simona începe bine un game foarte important. Paula este mult mai agresivă. Simona rămâne concentrată în aceste momente tensionate și lovește bine cu reverul. Simona confirmă breakul.

4-3 Simona se apără pe tot terenul, trece în ofensivă și câștigă primul punct al gameului de retur. Prima dublă greșeală a partidei. Badosa se descurcă bine sunt presiune. Vine și un as. Rever câștigător al Simonei, mingea a căzut în colțul terenului. Badosa salvează mingea de break cu un rever bine plasat. Halep găsește un unghi incredibil după un schimb spectaculos și mai obține o minge de break (a fost cel mai frumos punct de până acum). Simona face breakul.

3-3 Simona stă bine în schimb, Paula pleacă în direcția opusă, dar românca trimite în fileu cu reverul. Badosa comite o eroare după mult timp (a lovit dintr-o poziție dificilă). Atac mai bun al Simonei, care este încurajată din tribune (Paula a alunecat în momentul loviturii). Simona se apără bine și eroare ibericei vine. Retur ratat al Paulei.

2-3 Badosa servește excelent la mediană. Simona pare să-și fi ieșit din ritm, comite din ce în ce mai multe erori neforțate. Mingea trimisă de Paula aterizează pe linia de fund, Simona cere challenge, dar nu are dreptate. Game câștigat la 0 de Badosa.

2-2 Halep servește spre exterior, o scoate din teren pe adversară, dar ratează lovitura decisivă de forehand. Simona atacă în aceeași parte a terenului și o prinde pe contre-pied pe iberică. Badosa încearcă să recupereze breakul și forțează pe serviciul secund al sportivei noastre. Paula caută liniile, dar nu este foarte precisă (30-30). Minge scăpată în afara terenului de Simona, minge de rebreak. Rever spectaculos în lung de linie al Simonei, care strânge pumnul după reușită. Retur fulgerător al Paulei după un serviciu foarte moale al Simonei. Halep servește din nou slab cu al doilea, dar iberica nu este precisă în execuție. Lovitură de rever ratată complet de Halep. Încă o minge trimisă de Simona aterizează în spatele liniei de fund și iberica egalează.

2-1 Simona începe bine și acest game de retur. Combinație perfectă a Paulei: serviciu spre exterior și minge plasată în colțul terenului cu reverul. Halep lovește dintr-o poziție incomodă și trimite în fileu. Simona nu renunță la acest game: 30-30. Simona ratează atacul pe al doilea serviciu, se apără bine inițial, dar Paula trimite lovituri prea puternice și câștigă punctul. Forehandul Simonei cade în spatele liniei de fund, Badosa punctează pe tabelă.

2-0 Lovitură câștigătoare de rever a Paulei. Badosa pune presiune la retur, Simona nu ridică mingea peste fileu. Încă o lovitură moale a Simonei, trei mingi de rebreak pentru iberică. Paula o ratează pe prima lovind prea puternic. Simona servește bine, spre exterior, nu ia cea mai bună decizie la lovitura următoare, dar Paula trimite pe culoarul de dublu. Retur ratat al Paulei (40-40). Încă un serviciu excelent al Simonei. Halep câștigă al cincilea punct consecutiv și confirmă breakul.

1-0 Meciul a început cu Badosa la serviciu. Simona cedează prima într-un schimb pe centrul terenului. Încă un raliu similar, de această dată Simona a trimis în fileu. Lovitură superbă de forehand a Simonei (mingea a căzut pe linie). Paula pune prea multă forță într-o lovitură (30-30). Halep face pasul în teren după un retur lung și lovește câștigător. Simona alunecă excelent pe zgură, trece în atac și închide gameul cu al patrulea punct consecutiv (break).

Cele două jucătoare sunt la încălzire.

Sunt 21 de grade Celsius la Madrid.

Miriam Bley este arbitrul din scaun al disputei.

Belinda Bencic (campioana olimpică de la Tokyo) a trecut în trei seturi de Karolina Muchova. Pe Terenul Manolo Santana urmează confruntarea dintre Halep și Badosa.

Simona și Paula nu s-au mai întâlnit până acum în circuitul WTA.

WTA Mutua Madrid Open are loc în perioada 28 aprilie - 7 mai pe zgura din complexul de la Caja Magica. Face parte din categoria WTA 1000, are premii totale în valoare de $6.575.560, iar campioana en-titre este Aryna Sabalenka. Simona Halep s-a impus la edițiile din 2016 și 2017.