Organizatorii turneului de la Wimbledon au anunțat cu o săptămână în urmă că sportivii din Rusia și Belarus au fost excluși de la ediția din 2022 a Grand Slamului londonez. Prezentă la Madrid, unde participă la turneul de categorie „WTA 1000”, Simona Halep a avut un răspuns scurt în momentul în care a fost întrebată despre acest subiect.

Simona HalepFoto: ROB PRANGE / AFP / Profimedia

Sportivii nu au nicio vină

Campioană la All England Club în 2019, Halep a afirmat că este împotriva războiului din Ucraina, dar a precizat că sportivii din țările implicate nu ar trebui să aibă de suferit din cauza chestiunilor politice.

Cu câteva zile în urmă, Simona aprecia postarea în care Patrick Mouratoglou (noul ei antrenor) afirma că decizia organizatorilor de la Wimbledon este una șocantă.

„Nu vreau să vorbesc despre politică, pentru că în opinia mea este politică. Tenisul este un sport individual și, după părerea mea, sportivii nu au nicio vină. E o decizie grea. Sunt sigură că nu a fost o hotărâre ușor de luat.

Mă simt tristă pentru tot ceea ce se întâmplă acum în Ucraina și pentru toți oamenii care suferă. Sunt împotriva războiului și sper că se va încheia curând. Suntem aproape acolo. Nu este ușor pentru nimeni, dar tenisul e un sport individual.

Sportivii nu mai joacă sub steagul Rusiei, ceea ce cred că a fost o mișcare bună. În rest, este politică și vreau să stau departe de asta. Iubesc sportul” - Simona Halep, citată de jurnalistul Ben Rothenberg.

Scandal în lumea tenisului în urma deciziei organizatorilor de la Wimbledon

Pe rând, Novak Djokovic, Martina Navratilova, Andrey Rublev și Patrick Mouratoglou au criticat decizia organizatorilor de la Wimbledon de a interzice participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la al treilea turneu de Grand Slam al anului.

Alexandr Dolgopolov, fost jucător important în circuitul ATP, care luptă la Kiev pentru a-și apăra țara, l-a criticat dur pe Rublev printr-un singur cuvânt: Bucha!

Ulterior, Lesia Tsurenko (135 WTA) l-a atacat și ea pe Rublev susținând că rusul nu este interesat de ceea ce se întâmplă în Ucraina și nici măcar de ce se petrece în Rusia.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.

Citește și: